logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator fali prostokątnej na LM358N - stałe napięcie zamiast sygnału

misiu_mietowy 06 Gru 2007 20:59 2581 5
REKLAMA
  • #1 4559451
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!

Mam problemy ze zrobieniem generatora fali prostokątnej na układzie LM358N. Zrobiłem układwedług:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/M/3/5/LM358.shtml
    W PDFie z linka National Semiconductors na stronie 9 jest schemat generatora (Squarevawe Oscillator)
    (rezystory 100kOhm i kondensator 1 nF). Zrobiłem dokładnie taki sam układ i zamiast generować mi

prostokąt, na wyjściu pojawia się napięcie stałe ok 3,2V :(

Całość zasilam 5V i na wejście R2 rwnie podaje 5V.

CO może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 4559581
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    Daj wyższe napięcie (max. = koło 20V) i zwiększ pojemność kondensatora. Może i teraz Twój układ działa, tylko z częstotliwością większą od 20000Hz (sprawdzasz go "na sułuch", czy na oscyloskopie?). Sprawdź też, czy coś spowoduje usunięcie R3 (ale zwiększ pojemność kondensatora do około 1µF, potem możesz ją zwiększać)

A, jeśli nie wyjdzie, spróbuj wykorzystać jakieś inwertery:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic881142.html
  • REKLAMA
  • #3 4559901
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Sprawdzałem na oscyloskopie. Spróbuję z tym kondensatorem, jednak jeżeli taki układ był podany w dataszicie od producenta wzmacniacza, to chyba powinien działać:|
  • REKLAMA
  • #4 4560205
    deseng
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Między wyjście a masę włącz rezystor, np. 4k7.
  • REKLAMA
  • #5 4560765
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Warunkiem generacji jest, aby napięcie na wejściu odwracającym przewyższyło - z pewnym opóźnieniem - napięcie na wejściu odwracającym. W tym układzie, napięcie 3,2V na wyjściu jest za małe, aby naładować kondensator do napięcia wyższego niż to panujące na wejściu nieodwracającym.
    Przy zasilaniu 5 V już raczej wyższego napięcia na wyjściu nie uzyskasz (jest to spowodowane budową wewnętrzną LM-a, zaś podłączenie rezystora do masy jeszcze bardziej może je zmniejszyć.
    Zwiększenie napięcia zasilającego może dać pożądany efekt, usunięcie rezystora też, ale nie R3, a R2, lub inaczej: poprzez wyłączenie napięcia V+ na wejściu; ten układ prędzej będzie generował przy jego braku niż obecności. Jeśli zaś grzebać przy R3, to raczej w stronę zmniejszenia jego rezystancji, niż usuwania.
  • #6 4562646
    deseng
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Fakt, moja pomyłka. Siła przyzwyczajenia. Ten scalak ma taką budowę, że zazwyczaj włącza się na wyjściu opór do masy (jeśli jest taka potrzeba). Jednak według mnie:
    - układ powinien pracować nawet przy 5V zasilania,
    - na wyjściu powinno być trochę więcej niż 3,2V, chociaż to zależne może być od egzemplarza, producenta,
    - 3,2V na wyjściu też powinno wystarczyć dla prawidłowego działania,
    - R2 nie można usunąć z układu (dotyczy to także pozostałych elementów),
    - układ może nie działać ze względu na złe wartości elementów lub uszkodzenie LMa.
REKLAMA