logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ukruszenie krawędzi procesora może wpływać na jego działanie?

chybil 06 Gru 2007 22:14 1544 5
REKLAMA
  • #1 4559860
    chybil
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

czy takie ukruszenie krawędzi procesora może być przyczyną jego awarii?
    Chodzi mi o miejsca zaznaczone kwadracikami.
    Wydaje mi się że nie, bo jest to sama krawędź i raczej nie ma tam tzw. bebechów procesora? Wydaje mi sie ze wszystkie istotne elementy umieszczone są w centrum układu? Jak to jest z tą budową?

Czy ukruszenie krawędzi procesora może wpływać na jego działanie?
    [/img]
  • REKLAMA
  • #2 4559922
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    raczej nie ale delikatnie sciagnij szmatka paste z rdzenia i daj zdjecie samego rdzenia
  • REKLAMA
  • #3 4560077
    chybil
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie mam teraz procesora, ale sam rdzeń był wnikliwie oglądany i nie ma wątpliwości że jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 4560194
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Nie jest pewne że jest ok. Zależy w jaki sposób był zakładany radiator, samo ukruszenie krawędzi rdzenia nie spowoduje awarii ale napręzenia powstałe w wyniku niezręcznego zakładania radiatora mogły spowodować pęknięcie scieżki wewnątrz układu.
  • REKLAMA
  • #5 4560437
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    Właśnie ukruszenie rdzenia w większości przypadków niszczy procesor - a jeśli to tylko płytka i została tylko lekko "przypiłowana" przez uchwyt radiatora (bez silnego nacisku albo uderzenia) to nie powinno nic pęknąć.
    Myślę że przy tak drobnym uszkodzeniu nie ma co gdybać tylko trzeba włączyć i zobaczyć czy działa.
  • #6 4560629
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Niech kolega spróbuje ten procesor uruchomić. Mój Duron 1400@2200MHz jest tak "zeszlifowany" od ścągania chłodzeń (różnych), że złomiarz by go nie przyjął, a działa. :) Tylko "organoleptycznie" stwierdzi kolega, czy to "coś" działa. :) Mam nadzieję, że tak, czego życzę jak najbardziej. :)
REKLAMA