logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RS485 MAX488 - Utrata transmisji przy dodaniu drugiego SLAVE, przegrzewanie układu

SnakeFM 07 Gru 2007 13:40 2048 5
  • #1 4561529
    SnakeFM
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Potrzebuje pomocy na temat magistrali RS485. Mam zbudowane kilka modułów 'inteligentnego domu' własnego projektu. Komunikacja pomiędzy jednym modułem MASTER i jednym SLAVE odbywa się bez zarzutów jednak tylko do momentu dołączenia drugiego urządzenia SLAVE. Po pewnym czasie jedno z urządzeń SLAVE przestaje być widoczne dla odbiornika SLAVE. Zauważyłem, że jest to zawsze urządzenie, które ma minimalnie niższe napięcie zasilania – co ciekawe po ochłodzeniu układu nadajnika odbiornik znowu zaczyna 'widzieć' urządzenie SLAVE. Wygląda na to, że układ przegrzewa się – patrząc na oscyloskopie obniża się delikatnie napięcie na magistrali podczas nadawania. Układy zasilane są z tego samego źródła zasilania +12V plus stabilizator napięcia 5V w każdym urządzeniu. Transmisja zrealizowana jest na układach MAX488 – FULL DUPLEX. Z moich obserwacji wnioskuje, że podczas nadawania układ nadający próbuje zwierać linie nadające drugiego układu MAX488 i w ten sposób sam się przegrzewa – czy problemem może być wspólna masa i zasilanie??. Schemat połączeń jest identyczny ze schematem zawartym w nocie katalogowej MAX488. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem, czy może ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?? Przecież do linii może być podłączone do 32 urządzeń, a ja mam problem z trzema. Proszę o jakąkolwiek pomoc i pomysły – najlepiej praktyków, którzy osobiście zrealizowali komunikacje pomiędzy przynajmniej trzema urządzeniami opartą na magistrali RS485. Jakby coś było niejasne (czego jestem pewien) to proszę o pytania.
  • #2 4562714
    marekos
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A zaterminowałeś magistrale?
  • #3 4562806
    SnakeFM
    Poziom 12  
    Tak, terminatory wkładałem już jak tylko sie dało, na końcach magistrali i po jednej stronie odbiorników - raz jednego raz drugiego itp.
    Mam kolejny pomysł - podpowiedz - pytanie. Czy problemem jednak może być wspólne zasilanie?? Chodzi o to, że kostki MAX488 nie posiadają wejścia pozwalającego wprowadzić nadajnik linii w stan wysokiej impedancji, a więc gdy na wejściu powiedzmy trzech urządzeń panuje stan wysoki i one na swoich wyjściach ustawiły odpowiednie stany A i B - nazwijmy je wysoki i niski i teraz czwarte z urządzeń próbuje coś nadać czyli zmienić stany pozostałych trzech nadajników na niski i wysoki to pracuje on na "zwarciu" i dlatego sie przegrzewa i przestaje nadawać. Ale co w takim razie z notą aplikacyjną MAX488 (http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX1487-MAX491.pdf) figure 22. A może ktoś doczyta coś czego ja nie umiem doczytać??
  • #4 4562962
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    W przypadku gdy budujesz magistralę, w której występuje więcej niż jeden nadajnik wymagane jest stosowanie układów pozwalających na wyłączanie
    nadajnika. Na magistrali RS485 aktywny może być tylko JEDEN nadajnik, pozostałe muszą wyłączone. RS485 nie zezwala na tzw. arbitraż, który jest możliwy np. dla szyny I2C. Gdy magistrala jest typu jeden MASTER i kilka SLAVEów komunikacja musi być zawsze inicjowana przez MASTER i powinna odbywać się w następujący sposób:
    MASTER wysyła informację do SLAVE
    MASTER wyłącza nadajnik
    MASTER czeka na odpowiedz z SLAVE
    SLAVE włącza nadajnik
    SLAVE przesyła informację do MASTER
    SLAVE wyłącza nadajnik
    MASTER odbiera informację i może ponownie załączyć nadajnik
    Jeżeli MASTER nie otrzymał odpowiedzi to może ponownie włączyć nadajnik po czasie nie krótszym niż czas trwania oczekiwanej odpowiedzi.
    MAX488 wykorzystywany jest w przypadku łączności tylko pomiędzy dwoma układami. Możesz zauważyć, że na przytoczonym przez ciebie rysunku nadajniki mają linię sterującą DE, pozwalająca na jego wyłączanie.
  • #5 4563118
    bis
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    na swoje nieszczeście wybrałeś układ do realizacji transmisji RS422, nie nadaje sie ono do szyny RS485. Tak jak opisał poprzednik w RS485 nadaje jeden z nadajników a pozostałe muszą być odłączone inaczej jest stan kolizji.

bis
  • #6 4566143
    SnakeFM
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za pomoc....tak to jest jak sie nie czyta do końca aplikacji lub nie czyta ze zrozumieniem :D Już przeprojektowałem płytkę pod MAX489...mam nadzieję, że to już ostatni FINALny projekt :)
    Pozdrawiam
REKLAMA