logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Substancja emitująca widzialne światło pod wpływem podczerwieni - jaka?

Robert_ck 07 Gru 2007 13:41 6662 12
REKLAMA
  • #1 4561532
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Czy jest jakaś substancja która świeci widzialnym światłem oświetlona podczerwienią?
  • REKLAMA
  • #2 4562028
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Nie może - kwant promieniowania podczerwonego ma mniejszą energię niż kwant promieniowania widzialnego. Ale oczywiście można zbudować urządzenie, które się tak będzie zachowywać, może nawet zasilane energią tej podczerwieni.
  • REKLAMA
  • #3 4562307
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Cytat:
    Nie może - kwant promieniowania podczerwonego ma mniejszą energię niż kwant promieniowania widzialnego.

Możesz się mylić. Banknoty 20, 50, 100 i 200 zł są zabezpieczane 2 rodzajami farb. Jedna oczywiście świeci światłem widzialnym w promieniach UV a druga świeci światłem widzialnym w podczerwieni.

Przynajmniej tak przeczytałem w książce o banknotach wydawanej dla studentów szkoły bankowej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4564515
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    A jakaś konkretna nazwa substancji lub namiar na firme która sprzedaje farby świecące w podczerwieni?
  • #6 4564589
    J_ohny
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Poszukaj flamastry na allegro, albo substancje do znakowania pojazdów. Obie są widoczne gołym okiem po skierowaniu na nie podczerwieni.
  • #7 4568948
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Lechu_AF1 napisał:
    Cytat:
    Nie może - kwant promieniowania podczerwonego ma mniejszą energię niż kwant promieniowania widzialnego.

Możesz się mylić. Banknoty 20, 50, 100 i 200 zł są zabezpieczane 2 rodzajami farb. Jedna oczywiście świeci światłem widzialnym w promieniach UV a druga świeci światłem widzialnym w podczerwieni.

Przynajmniej tak przeczytałem w książce o banknotach wydawanej dla studentów szkoły bankowej.

Nie ucz się fizyki z książek dla bankowców :-) Nie istnieje sposób (prosty) aby z czerwonego fotonu pochłoniętego przez substancję, otrzymać wyemitowany niebieski. Tak samo z podczerwienią i zakresem widzialnym.
    W drugą stronę owszem, dużo substancji świeci w widzialnym po oświetleniu UV.
    Możliwy jest proces nieliniowy trzeciego rzędu, generacja drugiej harmonicznej. Z dwóch fotonów czerwonych powstaje jeden niebieski: ale tylko w specjalnych materiałach pod specjalnymi warunkami (dopasowanie fazowe, walk-off etc); do tego wydajność tego procesu proporcjonalna jest do kwadratu natężeń (czyli światło laserowe jest potrzebne)

Dodano po 26 [sekundy]:

J_ohny napisał:
    Poszukaj flamastry na allegro, albo substancje do znakowania pojazdów. Obie są widoczne gołym okiem po skierowaniu na nie podczerwieni.

Mylisz UV z podczerwienią.
  • #9 7334109
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Xitami napisał:
    http://www.elfa.se/en/
    poszukaj "IR detector card"
    świeci w tym "active phosphor"

Fosfor to fosfor, tylko który? biały, czerwony?
  • #10 7334330
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    'Phosphor' po angielsku to po polsku luminofor. Fosfor to 'phosphorus'.
  • #11 7334591
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    tez takiej szukam , tez chcesz nia pokryc ogniwa sloneczne? :)
    moze nanoanteny maja szanse wygenerowac takie swiatlo.
  • #12 7335141
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    submariner napisał:
    tez takiej szukam , tez chcesz nia pokryc ogniwa sloneczne? :)
    moze nanoanteny maja szanse wygenerowac takie swiatlo.

nanoanteny?

Podsumowanie tematu

✨ Podczerwień ma niższą energię niż światło widzialne, więc bezpośrednia emisja widzialnego światła pod wpływem podczerwieni jest fizycznie niemożliwa w prostych warunkach. Jednak istnieją specjalne substancje i farby fluorescencyjne, które mogą świecić widzialnym światłem po naświetleniu podczerwienią, stosowane m.in. do zabezpieczeń banknotów oraz znakowania pojazdów. Procesy nieliniowe, takie jak generacja drugiej harmonicznej, mogą przekształcać podczerwień w światło widzialne, ale wymagają specjalistycznych materiałów i intensywnego oświetlenia laserowego. W praktyce dostępne są flamastry i substancje do znakowania widoczne gołym okiem po naświetleniu podczerwienią. Przykładem są karty detektorów IR z aktywnym luminoforem (active phosphor) oferowane przez firmy takie jak Elfa. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykorzystania nanoanten do generacji światła widzialnego z podczerwieni, choć jest to technologia eksperymentalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA