logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć BIOS do Sparkle SP7228 GeForce4 TI4200 REV:A1 (nie platinum)?

Pytong 07 Gru 2007 13:59 2080 11
REKLAMA
  • #1 4561601
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Witam. Poszukuję biosu do karty Sparkle SP7228 GeForce4 TI4200. Jest to zwykły model, a nie platinum (paltinum miałby oznaczenie SP7228-PT). Po wstepnych oględzinach net milczy.

Za podpowiedzi z góry ziękuję.
    Oznaczenia dodatkowe SP7228 REV:A1

Gdzie znaleźć BIOS do Sparkle SP7228 GeForce4 TI4200 REV:A1 (nie platinum)?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4563585
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Chciałbym tylko zauważyć że ten model jest dosyć szybki sam w sobie. No i jeszcze dodać że konkretnie tą kartę kolega uszkodził aktualizując BIOS bo przeczytał gdzieś na forum że można uzyskać o wiele lepsze wyniki i to uczynił. Mam nadzieję że kolega wie co robi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4563892
    Pytong
    Poziom 32  
    metalli napisał:
    No i jeszcze dodać że konkretenie tą kartę kolega uszkodził aktualizując BIOS

YYYY nie za bardzo chyba rozumiem :D

BIOS-y z podanej stronki hmm zasadniczo udałoby sie dopasować coś do 4200 ale po przejrzeniu jednego z biosów były totalnie inne taktowania.

No nic czekam nadal, może ktoś mnie uprzedzi w poszukiwaniach :)
  • REKLAMA
  • #5 4565329
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Jak widać kolega Pytong, zaczął się bawić z aktualizacja biosu karty graficznej, jak i możliwościami jakie daje modyfikowany BIOS / ROM.
    Ale proszę pamiętać o jednym, by zawsze mieć kopię oryginalnego biosu "wyciągniętego" z karty.
    Tak jak pytasz o to, w tym temacie ->https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic891941.html

A co do biosu , to to znalazłem GeForce4 Ti 4200 - BIOS 4.25.00.37 (64kb) http://dl.pconline.com.cn/html_2/2/306/id=12174&pn=0.html
  • #6 4575902
    Pytong
    Poziom 32  
    gsm_virus napisał:
    Jak widać kolega Pytong, zaczął się bawić z aktualizacja biosu karty graficznej, jak i możliwościami jakie daje modyfikowany BIOS / ROM.
    Ale proszę pamiętać o jednym, by zawsze mieć kopię oryginalnego biosu "wyciągniętego" z karty.

Niestety chodzi tu o całkiem inną sytuacje.
    gsm_virus napisał:
    Tak jak pytasz o to, w tym temacie ->https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic891941.html

Rozchodzi się tylko o system. Wydanie które posiadam nie obsługiwało tego co działało pod XP. Już wszystko pod kontrolą.
    gsm_virus napisał:
    A co do biosu , to to znalazłem GeForce4 Ti 4200 - BIOS 4.25.00.37 (64kb) http://dl.pconline.com.cn/html_2/2/306/id=12174&pn=0.html

Niestety bios z linka jest do NV25, a to zasadnicza różnica przede wszystkim z racji taktowania pamięci zegarami 326 zamiast dedykowanych 513. Za dobre chęci jednak ogromnie dziekuje.
  • #7 4576700
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Pytong napisał:

BIOS-y z podanej stronki hmm zasadniczo udałoby sie dopasować coś do 4200 ale po przejrzeniu jednego z biosów były totalnie inne taktowania.

No nic czekam nadal, może ktoś mnie uprzedzi w poszukiwaniach :)

Skoro da się dopasować to taktowanie można zmienić programem Nvidia bios editor i będzie pasować...

Acha znalazłem TU
  • #8 4576755
    Pytong
    Poziom 32  
    :) Przeglądałem już wcześniej podany link, ale nie ma nic oprócz driverów. Na razie czekam do wieczora na kontakt z osobą, która posiada tą samą karte :)
    Zasadniczo te wsady powinny mieć początek 4.28.xx.xx.xx
    Ale również dziękuje za zainteresowanie tematem :)
  • #9 4586811
    Pytong
    Poziom 32  
    Niestety nadal stoje w miejscu. Otrzymałem oryginał, ale prawdopodobnie różni sie rewzją PCB i przede wszystkim różnią się pamięciami ; tam 64 a u mnie 128. Musze dokładniej prześledzic chyba temat.
  • #10 4586850
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Z ciekawości zajrzałem na stronę producenta i nie widziałem żeby oferował BIOS :-) Niemniej jednak producent dopuszcza taką możliwość o czym pisze TUTAJ - piszę o tym bo pisze tam że niektórych BIOS nie można flashować. Nie znalazłem także na sieci wsadu do BIOS dla Twojej karty. Pozdrawiam
  • #11 4589317
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Pytong napisał:
    Niestety nadal stoje w miejscu. Otrzymałem oryginał, ale prawdopodobnie różni sie rewzją PCB i przede wszystkim różnią się pamięciami ; tam 64 a u mnie 128. Musze dokładniej prześledzic chyba temat.

To jest cytat ze strony producenta:
    Because of the risk of flash your bios ,we don't post our bios file on the web page, but you can contact our techenical support engineer at techsupp(_at_)sparkle.com.tw , and give your VGA basic info like: GPU type( ex. GeForce 6200);Memory type number( like SAMSUNG K4D281638F--TC40) , Memory size;PCB version( on topright corner of the VGA); output function(CRT , TV ,or DVI).

Tam jest mail więc napisz do nich to na pewno Ci podeślą to chyba będzie najlepsze rozwiązanie skoro po tak długim czasie nikt nic nie znalazł...
  • #12 4589775
    Pytong
    Poziom 32  
    Wysłałem maila do nich na początku grudnia. Ale nikt nie odpowiedział do tej pory. Więc pewnie jest to jedna wielka ściema.

GPU type - GeForce 4 Ti4200
    Memory type number - M13L128168A-4T
    Memory size - 128MB
    PCB version - REV:A1
    Output function - CRT , TV , DVI

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano oryginalnego BIOS-u do karty graficznej Sparkle SP7228 GeForce4 Ti4200 REV:A1 (model standardowy, nie platinum). W dyskusji wskazano kilka źródeł, m.in. strony z BIOS-ami i narzędzia do edycji BIOS-u (Nvidia BIOS Editor), jednak dostępne pliki nie odpowiadały specyfikacji karty, głównie ze względu na różnice w taktowaniu pamięci (326 MHz vs 513 MHz) oraz rozmiarze pamięci (64 MB vs 128 MB). Podkreślono ryzyko uszkodzenia karty przy nieodpowiedniej aktualizacji BIOS-u oraz konieczność posiadania kopii oryginalnego BIOS-u. Producent nie udostępnia BIOS-ów publicznie, ale sugeruje kontakt z działem technicznym, co jednak nie przyniosło odpowiedzi. Ostatecznie brak jest dostępnego, dedykowanego BIOS-u dla tego konkretnego modelu i rewizji PCB, a różnice w pamięciach i wersjach utrudniają dopasowanie BIOS-u z innych źródeł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA