logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostą maszynę do nadawania alfabetem Morse'a?

Alien 16 07 Gru 2007 18:40 7668 7
REKLAMA
  • #1 4562549
    Alien 16
    Poziom 2  
    Mam 16 lat i uczę sie alfabetu morsea. Jak zbudować najprostszą maszynę do nadawania?

Post był raportowany.
    Uzupełniłem tytuł.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4562585
    kapq
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Zaraz ci zrobie fotke z książki bo skanera nie mam :(

Dałem ci kilka pkt zebys zassał sobie bo imageshacka zamuliło ;(
    Załączniki:
    • Jak zbudować prostą maszynę do nadawania alfabetem Morse'a? SSL10145.JPG (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować prostą maszynę do nadawania alfabetem Morse'a? SSL10144.JPG (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4566596
    Alien 16
    Poziom 2  
    Co mam zym zrobić?
  • #4 4567310
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Na jednej ze stron jest klucz do nadawania. http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmiscelektr/11_2001_1/11_2001_1243.htm
    http://www.rkd.friko.pl/atm.html

To jest podstawa. Tym kluczem sterujesz generator z głośnikiem i tak uczysz się nadawania, słuchając tych dźwięków. Generator powinien mieć częstotliwość ok. 800Hz (w miarę przyjemny dźwięk :) )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4567436
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Alien 16 napisał:
    Co mam zym zrobić?
    To jest bardzo dobre pytanie. Bo jak sam widzisz trzeba być stolarzem żeby nauczyć się Morsa. Ale ja mam inne pytanie. Czy możesz sprecyzować określenie "maszynę do nadawania" ? Bo tak za bardzo nie wiem czy chodzi o jakiś automat który będzie generował znaki Morsa celem nauki, czy też o jakiś klucz telegraficzny. W zasadzie w tej chwili to nie używa się już żadnych "maszyn" tylko programy komputerowe.

Pozdrowienia z Gdańska SP2QOK
  • REKLAMA
  • #6 4568300
    kapq
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Tomasz.W napisał:
    Alien 16 napisał:
    Co mam zym zrobić?
    To jest bardzo dobre pytanie. Bo jak sam widzisz trzeba być stolarzem żeby nauczyć się Morsa. Ale ja mam inne pytanie. Czy możesz sprecyzować określenie "maszynę do nadawania" ? Bo tak za bardzo nie wiem czy chodzi o jakiś automat który będzie generował znaki Morsa celem nauki, czy też o jakiś klucz telegraficzny. W zasadzie w tej chwili to nie używa się już żadnych "maszyn" tylko programy komputerowe.

Pozdrowienia z Gdańska SP2QOK

Nie trzeba być stolarzem ale chciał "maszyne do nadawania" to mu dałem...
  • #7 4568371
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    kapq napisał:
    ....Nie trzeba być stolarzem ale chciał "maszyne do nadawania" to mu dałem...
    Nie rób se jaj z chłopaka. To co wstawiłeś to kilka drewnianych klocków i parę gwoździ. Gdybyś nie wiedział to mamy już komputery, mikroprocesory i inne tym podobne zabawki.
  • #8 4568424
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    do nauki telegrafii i alfabetu Morse'a znajdziesz coś interesującego tam:
    http://www.g4fon.net/CW%20Trainer.htm, a jak się dobrze rozejrzysz w krótkofalarskim świecie (do którego i ja przyznaję się, choć już dawno nie jestem aktywny) to podobnych programów znajdziesz wiele.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy najprostszej maszyny do nadawania alfabetem Morse’a, skierowanej do początkującego ucznia. Propozycje obejmują użycie prostego klucza telegraficznego sterującego generatorem dźwięku o częstotliwości około 800 Hz, co umożliwia naukę nadawania i odbioru sygnałów. Podano linki do schematów i programów komputerowych służących jako trenażery telegrafii, które są obecnie popularniejszym rozwiązaniem niż tradycyjne urządzenia mechaniczne. Wskazano, że współczesne metody wykorzystują mikroprocesory i oprogramowanie, a nie drewniane konstrukcje. Dyskusja podkreśla, że do nauki alfabetu Morse’a wystarczy prosty klucz i generator dźwięku lub dedykowane aplikacje komputerowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA