logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Technics SU-CH900 (SC-CH900) - sterowanie wentylatora

djlj24 07 Gru 2007 19:54 4432 11
  • #1 4562850
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Może ktoś wie, które elementy są odpowiedzialne za sterowanie wentylatora w wzmacniaczu SU-CH900 (z zestawu SC-CH900)? Mam typową usterkę - wyłączanie po starcie wentylatora i próbie przejścia na wyższe obroty ale wzmacniacz jest złożony na zasadzie kanapki przez co ciężko namierzyć układ sterowania wentylatora (tam już wiem co zrobić). Nie wygląda aby był zaraz przy złączu samego wentylatora - gdzieś idzie głębiej po ścieżkach. Końcówka mocy zdrowa więc pozostaje tylko typowa usterka.
    Swoją drogą ten zestaw jest naprawdę świetny i okazuje się, że znany procesor SH-GE90 jest tylko zubożoną wersją procesora SH-CH900 z tego zestawu.
  • #2 4564031
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Co prawda dotyczy to wzm. SUA900 ale, rozwiązanie może być podobne - zobacz na poczcie i porównaj.
  • #3 4566460
    djlj24
    Spec od car audio
    Dzięki ale to jest system mini a nie duży wzmacniacz. Z tego względu interesuje mnie szczególnie numeracja elementów bo aby znaleźć to na piechotę trzeba rozłożyć niezłą "kanapkę".
  • Pomocny post
    #4 4572200
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    To naprawdę niezła wieżyczka ,szkoda że już takich nie robią.
    Tam leży silnik.
  • #5 4572994
    djlj24
    Spec od car audio
    Wygląda jednak na to, że silnik jest sprawny - pracuje całkiem poprawnie. Podobno ten model ma wadę polegającą na złym odsprzęganiu zasilania silnika od obwodu kontroli z tego co patrzyłem w bazie usterek to należy dołożyć 100nF na złączu silnika. Tylko, że nadal mi to wygląda na klasyczny przypadek elektrolitów. Ale które to są? Wygląda na to, że będę musiał jednak rozłożyć wzmacniacz na części i po ścieżkach szukać - jak na razie przy normalnym słuchaniu gra tylko jak chce się głośniej zrobić to za moment E: - - - - - i się wyłącza.
  • Pomocny post
    #6 4573361
    tik_tak
    Poziom 36  
    Kilka miesięcy temu miałem tą sztukę z tym objawem ,zregenerowałem fan motor i po problemie .Dziwię się że może być co innego .
    Acz w elektronice wszystko jest możliwe:D
  • #7 4573574
    djlj24
    Spec od car audio
    No to w wolnej chwili wydłubię śmigło i zrobię mu przegląd. Chociaż wygląda na to, że ktoś akurat to robił niedawno. Wieża trafiła do mnie co ciekawe z opisem - uszkodzona końcówka mocy i na to że nie gra. Ale okazało się, że gra i to ładnie ale właśnie to wyłączanie drażni. Piękne w niej jest natomiast to, że na procesor dźwięku sygnał trafia w wersji cyfrowej po światłowodach.
  • #8 4603276
    djlj24
    Spec od car audio
    Oj podpuściłeś mnie z tym silnikiem od wiatraka. Jest to motorek taki jak w tanich DVD - jednorazowy i raczej nie rozbieralny. Zajrzałem do środka i nie wyglądało wcale na to aby trzeba było w nim grzebać. Cóż - podstawiłem inny silnik, świeży i dalej to samo. Namierzyłem na płycie elementy od sterowania wentylatora (są na głównej pionowej płytce zaznaczone obwódką FAN).
    Trochę kombinowałem w ciemno - najlepszy efekt jest jak się wyjmnie całkiem kondensator 3,3uF/50V co prawda wentylator nie pracuje (po co to komu jak jest wielki radiator i wcale nie robi się zbytnio ciepły) ale sprzęt nie wyłącza się. Oj przydałby się kawałek schematu bo inaczej to ciągle zabawa w ciemno.
  • #9 4603511
    tik_tak
    Poziom 36  
    Silników nie rozbieram ,mierzę ,jeśli wątpliwy to regeneracja kontaktem i zasilaczem.Gdy nadal komutator jest przywarty przy niektórych położeniach wirnika to wymieniam silnik.Na kilkadziesiąt przypadków usterki FANa miałem tylko jeden przypadek uszkodzenia elektroniki nim sterującej-był to rezystorek(zamontowany w szeregu z silnikiem) który zwiększył swoją wartość.
  • #10 4606961
    djlj24
    Spec od car audio
    Może wiesz jaką wartość powinien mieć fabrycznie ten rezystor bo szczerze to mi się on nie bardzo podoba. Silnik zachowywał się poprawnie dlatego postanowiłem zerknąć do środka aby się upewnić co i jak - mam nieciekawe doświadczenia z traktowaniem kontaktem silników, co prawda chodzą potem ale na długo to nie wystarcza, a jak jeszcze są plastikowe mocowania osi to potem porażka po całości się może zdarzyć.
  • Pomocny post
    #11 4607020
    tik_tak
    Poziom 36  
    To było coś koło kilkunastu Ohm.Na nim był mierzony spadek i to informowało układ kontroli czy silnik pracuje czy nie.
    Schematu tego modelu nie mam.
  • #12 4617111
    djlj24
    Spec od car audio
    W wolnej chwili się jeszcze pobawię. W sumie przy normalnym słuchaniu da się z tego korzystać jak jest ale chciałbym aby było na cacy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu sterowania wentylatorem w wzmacniaczu Technics SU-CH900 (z zestawu SC-CH900), gdzie wentylator wyłącza się po starcie i próbie zwiększenia obrotów, co powoduje wyłączanie się urządzenia przy wyższej głośności. Wentylator jest sprawny mechanicznie, a problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia elementów elektronicznych sterujących jego pracą. Wskazano na możliwość uszkodzenia elektrolitów lub rezystora w obwodzie wentylatora, który pełni funkcję detekcji pracy silnika. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatora 3,3uF/50V oraz rezystora o wartości kilkunastu omów, który jest w szeregu z silnikiem. Silnik wentylatora jest typu jednorazowego, podobnego do stosowanych w tanich odtwarzaczach DVD, i nie wymaga rozbierania. Brak dostępnego schematu utrudnia dokładną lokalizację i diagnozę układu sterowania wentylatorem, który znajduje się na głównej pionowej płytce oznaczonej jako FAN. Wzmacniacz jest zbudowany w formie „kanapki”, co komplikuje dostęp do elementów. Wspomniano także, że procesor dźwięku w tym modelu jest bardziej zaawansowany niż w podobnym modelu SH-GE90.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA