Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow serwisu Elektroda.pl:)
Chciałbym kolegow prosic o rozjasnienie moich mysli,mianowicie
zacząłem bawic sie w Bascomie, chcę swojej dziewczynie zrobic taki
skromny upominek,w ksztalcie ramki na zdjecie,logo + wysiwetlacz LCD
z atmega8 ktory ma pokazywac (wyswietlac) rozne mysli:)
Mam jeden problem,moj wyswietlacz 16x2
i tutaj nasowam swoje pytanie,czy w jeden linijcie wyswietlacza mozna uzyc np 100znakow przesuwajacych sie w lewo za pomoca shiftlcd left?
poniewaz jak daje wiekszy tekst to przerzuca mi na druga linie:/ zauwazylem,ze w pierwszej lini moze byc max 40znakow jak jest wiecej to wrzuca mi do drugiej lini:/ czy jest mozliwosc,aby bylo wiecej tych znakow? dlugi przewijajcy sie tekst?
oto kawalek kodu dla jasnoci
Poprawiłem tytuł - Regulamin. Proszę korzystać z opcji "pisownia" inaczej będę zmuszony kolejne posty przenosić do Kosza. [c_p]
Chciałbym kolegow prosic o rozjasnienie moich mysli,mianowicie
zacząłem bawic sie w Bascomie, chcę swojej dziewczynie zrobic taki
skromny upominek,w ksztalcie ramki na zdjecie,logo + wysiwetlacz LCD
z atmega8 ktory ma pokazywac (wyswietlac) rozne mysli:)
Mam jeden problem,moj wyswietlacz 16x2
i tutaj nasowam swoje pytanie,czy w jeden linijcie wyswietlacza mozna uzyc np 100znakow przesuwajacych sie w lewo za pomoca shiftlcd left?
poniewaz jak daje wiekszy tekst to przerzuca mi na druga linie:/ zauwazylem,ze w pierwszej lini moze byc max 40znakow jak jest wiecej to wrzuca mi do drugiej lini:/ czy jest mozliwosc,aby bylo wiecej tych znakow? dlugi przewijajcy sie tekst?
oto kawalek kodu dla jasnoci
Lcd "* tutaj ma byc wiecej znakowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww niz 40scii"
For I = 1 To 100
Shiftlcd Left
Waitms 23
Next I
home upper
return
Poprawiłem tytuł - Regulamin. Proszę korzystać z opcji "pisownia" inaczej będę zmuszony kolejne posty przenosić do Kosza. [c_p]