Z mojego doświadczenia wynika, że wszystko zależy od poboru prądu z szyny USB. Część peryferiów zasilanych wyłącznie z portu USB ma etykiecie podany pobierany prąd.
Poza tym czysto teoretycznie na wyjściu portu USB powinien być prąd 500mA, a z tym bywa różnie szczególnie jeśli mamy porty USB na karcie PCI czy PCMCIA.
W przypadku laptopów dochodzi jeszcze problem 'energooszczędności' wdrażanej przez producentów (szczególnie dającej znać w trybie pracy tylko na baterii), gdzie najczęściej na wyjściu z USB może być znacząco mniej niż 500mA.
Odcinek pasywny USB to maks. 5m, ale mniej prądożerne urządzenia można z powodzeniem połączyć nawet przy zastosowaniu kabla 5m + przedłużacza 3m (dobre jakościowo grube kable).
W przypadku przedłużaczy aktywnych można teoretycznie łączyć je w łańcuch do 5 takich przedłużaczy (nie wszystkie modele chcą działać w tak długim łańcuchu).
Są jeszcze przedłużacze działające w oparciu o skrętkę UTP nawet do 60m - to rozwiązanie działa jednak w trybie USB 1.0/1.1 (przepustowość do 12Mbps).
Co testowałem / w praktyce podłączałem:
- pen drive PQI CoolDvive 4GB (niebieski) chodził na 4
przedłużaczach aktywnych () połączonych w łańcuch, ale już na 5 sztukach nie startował,
- zestaw klawiatura + mysz (proste modele bez bajerów) podłączany na dystansie 60m od komputera - działały w oparciu o zestaw
przedłużacz po skrętce UTP + kabel UTP 60m +
hub aktywny 4-portowy z zasilaczem.
Oczywiście trzeba pamiętać, iż powyższe przykładowe instalacje były przeprowadzone w określonych warunkach sprzętowych - więc nie zawsze mogą mieć one odniesienie do waszych warunków.