logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawianie prądu spoczynkowego we wzmacniaczu – krok po kroku, bez oscyloskopu

konst 08 Gru 2007 10:30 17574 16
  • #1 4564514
    konst
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Nie wiem czy dobrze trafiłem a jeśli źle to prosze moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu . Mam pytanie: czy ktoś mógłby mi powiedzieć tak krok po kroku jak ustawić prąd spoczynkowy wzmacniacza gdzie go mierzyć i dokładnie czego potrzebuje (oscyloskop odrazu odpada) proszę o konkrety z góry dziękuje
  • #2 4564685
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    A jak ma być konkretnie, gdy nie podajesz modelu wzmacniacza. Czy
    sądzisz, że istnieje jedna, jedyna koncepcja końcówek mocy?
  • #3 4565076
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jak kolega wyżej czyli model podaj to raz a drugie to wpisz u góry tam gdzie jest "szukaj" "prąd spoczynkowy" i wszystkiego się dowiesz.
    Precz z lenistwem!!!
  • #4 4567462
    konst
    Poziom 15  
    Dziękuje za wspaniałe rady na pewno zastosuje.Człowiek jest po 13 godzinach roboty chce sie dowiedzieć czegoś a tu dostaje takie odpowiedzi ;] wiec pytanie tyczyło sie raczej ogólnej zasady (jeśli taka istnieje ) niż konkretnego modelu . Jeśli np. zmieniam tranzystory w końcówce mocy powiedzmy na jakieś zamienniki to czy musi ustawiac prąd od nowa
    ??
  • #5 4567656
    Łukaszsz
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Tak, przy każdej zmianie..
  • #6 4567833
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Trzynaście godzin pracy nie usprawiedliwia od podania modelu sprzętu.A co do tematu to bywa różnie,ja nie ustawiam za każdą wymianą tranzystorów mocy i jest OK.
  • #7 4568021
    konst
    Poziom 15  
    o ile sie nie mylę to jeśli prąd spoczynkowy nie zostanie ustawiony to wzmacniacz sie będzie wzbudzał tak?
  • #8 4568255
    Łukaszsz
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Jeśli będzie za niski , to pojawią się zniekształcenia, jeżeli za wysoki, końcówka mocy będzie się niepotrzebnie grzać. Szukanie nie boli.. A co do wymiany tranzystorów ustawianie jest obowiązkowe, bo przy każdej zmianie na nowe zmienia się punkt pracy.
  • #9 4568286
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Łukaszsz napisał:
    A co do wymiany tranzystorów ustawianie jest obowiązkowe, bo przy każdej zmianie na nowe zmienia się punkt pracy.
    To jest teoria a jak wiemy ona nie zawsze idzie w parze z praktyką.Ja jak widzę że nikt nie kręcił peerkami to nie ustawiam oczywiście kontrolując temp. radiatora i nigdy reklamacji nie miałem z tego powodu.
  • #10 4568715
    konst
    Poziom 15  
    wracając do początku , niema jednej ogólnej zasady ustawiania? albo przynajmniej jakiś wskazówek ? a czy te zniekształcenia będą bardzo duże czy takie w miarę do zniesienia? czyli ogólnie jeśli niegrzeje sie zbyt mocno to jest do zaakceptowania?
  • #11 4568978
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wiesz co rozkręć sobie swój wzmacniacz i pokręć peerkiem na minimum i zobaczysz jakie są zniekształcenia.
  • Pomocny post
    #12 4571280
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Z reguły ustawia się prąd spoczynkowy jako spadek napięcia na oporach emiterowych końcowych tranzystorów mocy.W zależności od wzmacniacza (moc)ustawia się na na ok.20 miliamper.Typową wartością oporów emiterowych jest 0,22 Ohma.Ustaw spadek na 5-8 milivolt na jednym.Sprawdż czy nie zniekształca na małej mocy.Pozdro.
  • #13 4571352
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    2 sposób do wszystkich modeli:
    Generator sinus 1kHz podłączamy do wzmacniacza mocy
    Podłączamy bezpośrednio do koncówki mocy bądz do przedwzmacniacza (ustawiamy reg. barwy na 0 wyłączamy wszelkie filtry)
    Sygnał nominalny ustawiamy na generatorze w przypadku wzmacniaczy polskich 200mV
    Podłaczamy oscyloskop do wyjścia wzmacniacza-bez obciązenia.
    Obserwujemy przebieg na oscyloskopie i ustawimy prad tak aby sinusoidy składały sie idelanie na osi OX (gdy prąd jest zły w momencie przejscia przez os OX sygnał bedzie wyraznie przesuniety)
    ta metoda jest uniwersalna pasuje do kazdego wzmacniacza.
    Inna metoda to metoda pośrednia
    Spadek napiecia na Re i z prawa ohma R=u/i wiec i=u/R
    Badz włączamy sie miliamperomierzem w obwód rezystorów emiterowych
    pozdrawiam
    PK
  • #14 4571399
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Oscyloskop ma zbyt małą dokładność by precyzyjnie mierzyć nim takie parametry. Myślę się że prędzej usłyszysz zniekształcenia niż zobaczysz dlatego polecam ustawianie na spadek napięcia na Re.
  • Pomocny post
    #15 4571473
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    nie na oscyloskopie przebieg obserwujesz i bardzo ładnie niedokladnosc skladania dolnej i górnej połówki sinusa widac w przypadku zle ustawionego prądu spoczynkowego
    pozdrawiam
    pk
  • #16 4571491
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Jak najbardziej Ciebie rozumiem tylko że za pomocą oscyloskopu możesz obserwować zniekształcenia powyżej 5%. Poniżej nic nie widać. Natomiast ucho usłyszy bez problemu 2% oczywiście wyłączając tych co moc określają po położeniu potencjometru głośności.
  • #17 4573133
    konst
    Poziom 15  
    o właśnie o coś takiego prosiłem. Dziękuje za pomoc kolegom : renegat... i radiogaga

Podsumowanie tematu

✨ Ustawianie prądu spoczynkowego we wzmacniaczu zależy od modelu i konstrukcji końcówki mocy, dlatego nie istnieje jedna uniwersalna metoda. Przy każdej wymianie tranzystorów mocy zaleca się ponowne ustawienie prądu spoczynkowego, gdyż zmienia się punkt pracy wzmacniacza. Prąd spoczynkowy ustawia się zwykle mierząc spadek napięcia na oporach emiterowych tranzystorów końcowych (typowo 0,22 Ω), gdzie wartość prądu wynosi około 20 mA, co odpowiada spadkowi napięcia 5-8 mV na jednym oporze. Zbyt niski prąd powoduje zniekształcenia sygnału, a zbyt wysoki – nadmierne grzanie końcówki mocy. Metody pomiaru obejmują bezpośredni pomiar napięcia na oporach emiterowych lub obserwację przebiegu sinusoidalnego na oscyloskopie, choć oscyloskop jest mniej precyzyjny i wymaga doświadczenia. W praktyce często kontroluje się temperaturę radiatora i słucha jakości dźwięku, aby ocenić poprawność ustawienia. Zaleca się także testowanie zniekształceń przy minimalnym prądzie spoczynkowym, aby zobaczyć wpływ na sygnał. Wzmacniacze polskie często pracują z sygnałem 200 mV przy 1 kHz podczas regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA