logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć prąd spoczynkowy we wzmacniaczu Unitra Trawiata WS 301s?

RaffaelloNSX 02 Paź 2006 17:52 2972 12
REKLAMA
  • #1 3078626
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Witam.

Mam problem ze wzmacniaczem Unitra Trawiata ws 301s, a mianowicie z delikatnym "brumem" w lewym kanale oraz silnie grzejacym sie radiatorem tranzystorow w tym samym kanele. We wzmacnaczu sa wymienione kondensatory, poniewaz wczesniej miałem problem z prawym kanałem - grał cicho - usterka tkwiła gdzies na przedwzmacniaczu, ale nie szukałem tylko wyminiłem wszystkie kondy, ale tych na koncówkach nie ruszałem. Co do grzania lewego kanału to problem mam od dawna.

Wydaje mi sie,ze trzeba sprawdzic to sławetne napiecie spoczynkowe, ale nie mam pojecia jak to sie robi, nie wiem jak ustawic miernik, gdzie przykladac sondy, etc. w poprzednich tematach była mowa o zmierzeniu spadku napiecia na rezystorach emiterowych R543, R545, R544, R546, tez nie do konca wiem jak to zrobic.

Nie jestem elektronikiem, jedmak czasem trafia sie usterka, ktora warto sprobowac usunac samemu, bo biorac pod uwage wiek wzmacniacza serwis sie nie opłaca.

dziekuje za pomoc

ps. prawy kanał gra czysto, radiator zimny, głosnośc, barwa, etc. na obudwu kanałach wydaja sie byc jednakowe.

Dodano po 4 [minuty]:

Obecnie jestem szczegolnie zainteresowany tym jak podpiac miernik pod pare rezystorow i jak go ustawic aby wskazywał właściwe parametry.

Rozumiem, ze pytanie dla niektorych moze wydac sie głupie, ale kto pyta ... ;]
  • REKLAMA
  • #2 3078743
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Bylo o tym na forum 500 razy wiec nie warto sie powtarzac.Poszukaj raz jeszcze!
  • REKLAMA
  • #3 3078773
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Naturalnie szukałem, wiec nie pogardzie linkiem do takiego topiku, powtorze jeszcze raz moj szczegolny obszar zainteresowania: jak ustawic miernik i gdzie przykadac sondy mierzac prad spoczynkowy.
  • #4 3080053
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    sondy miernika do 2 konców rezystora emiterowego ustawione na DC (napięcie oczywiście ), powinno tam wystąpić kilkadziesiąt mV ( nie mam schematu ale te wartości znajdziesz na elce - szukaj ! ) A jaki prąd wtedy płynie to se z prawa Ohma wyliczysz :)
  • #5 3081147
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Takie ustawienie jest malo wiarygodne.Tez o tym na forum bylo setki razy!
  • REKLAMA
  • #6 3082631
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie zwiazanie z ustawieniem miernika, a mianowice chodzi o 'przełacznik obrotowy zmiany zakresu pomiarow' jak powinien byc ustawiony dla pomierow mA (1.5; 6; 30; 150; 600; 1500;). Prad spoczynkowy w moim wzmacniaczu powinin wynosic ok. 20mA.
  • #7 3082711
    neo_dc
    Poziom 32  
    "powinien wynosić" właśnie, powinien. Dla bezpieczeństwa daj na większy zakres ( 600 mA starczy ) i jedź w dół aż do zakresu najbliższego większego od mierzonego prądu, tzn tutaj akurat 30 mA.
  • #8 3084413
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Wyglada na to, ze udało mi sie z tym napieciem spoczynkowym, temperatura radiatora znaczaco spadla. Wszystko gra ok. Jednak znalazlem jeszcze jeden feler, na wyjsciu lewego kanału, przy potencjometrze głośności ustawionym na "0" mam niskie napiecie. Od czego to zalezy. Mam zwarcie, tranzystory szaleja?!
  • #9 3086039
    neo_dc
    Poziom 32  
    Prąd spoczynkowy :)

Niskie napięcie tzn ? 1 V ? 5 V ? Sprecyzuj :)
  • #10 3087805
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Właśnie 'prad spoczynkowy'.

Na wyjsciu lewego ok. 1V, prawy natomiast jak na moje oko 0V. Moge z tym naturalnie zyc, ale znajac zycie nie wrozy to nic dobrego.
  • #11 3088253
    neo_dc
    Poziom 32  
    Spróbuj zrobić drobną korektę prądu, moze to pomoze.

Jeśli nie, to sprawdź luty w pobliżu tranzystorów pary różnicowej ( co to taka para to znajdziesz na elce, nie wiem czy w tym wzmaku jest bo nie mam schematu ale pewnie tak ). O ile ta para jest to sprawdz wzmocnienie tranzystorow będących w niej, powinny być równe, sprawdz diody zenera czy są dobre te w poblizu pary roznicowej. [/url][/i]
  • REKLAMA
  • #12 3090163
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    regulacja prądu spoczynkowego nie ma wpływu na stałe napięcie na wyjsciu
    tyko nie doczytałem sę tu nigdzie że prąd spoczynkowy ustawiamy bez głośnika i sygnału na wejściu i siła głosu na minimum bo jak miałeś podpiety głośnik i 1 v na wyjściu to znaczy że całe ustawianie prądu jest do bani i najpier trzeba zlikwidować ten 1 v na wyjściu a dokładie ustawić prąd spoczynkowy jak już jest sprawny cały wzmacniacz
  • #13 3663214
    RaffaelloNSX
    Poziom 10  
    Wzmacniacz po wielu godzinach meczarni jest w pełni sprawny. Wszystkim zainteresowanym moim postem dziekuję. Temat uznaje za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru prądu spoczynkowego we wzmacniaczu Unitra Trawiata WS 301s, w kontekście problemów z brumem i nadmiernym grzaniem radiatora tranzystorów w lewym kanale. Zalecane jest mierzenie napięcia na rezystorach emiterowych (R543, R544, R545, R546) za pomocą miernika ustawionego na pomiar napięcia stałego (DC), co pozwala obliczyć prąd spoczynkowy z prawa Ohma. Przy pomiarze prądu mA należy ustawić miernik na zakres nieco wyższy niż spodziewany prąd (np. 30 mA dla około 20 mA prądu spoczynkowego). Ustawianie prądu spoczynkowego powinno odbywać się przy odłączonym głośniku, bez sygnału na wejściu i z potencjometrem głośności na minimum. Po poprawnym ustawieniu prądu spoczynkowego temperatura radiatora spadła, a wzmacniacz działa poprawnie. Występujące na wyjściu lewego kanału napięcie około 1 V przy zerowej głośności może wskazywać na konieczność sprawdzenia lutów, tranzystorów pary różnicowej oraz diod zenera. Regulacja prądu spoczynkowego nie wpływa na stałe napięcie na wyjściu, dlatego najpierw należy wyeliminować napięcie stałe na wyjściu, a następnie ustawić prąd spoczynkowy. Po wielu próbach wzmacniacz został doprowadzony do pełnej sprawności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA