Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosonic YD300C dane głośnika

grzesiek181818 08 Dec 2007 15:36 1320 14
    grzesiek181818
    Level 10  
    Hej... Potrzebuję dane do głośnika Prosonic YD300C,, ma ktoś może?? Bardzo proszę o pomoc... Z góry dzięki.. Pozdrawiam
    grzesiek181818
    Level 10  
    A może da się zbudować do niego obudowę w sam raz do niego.. Zrobiłem już i niestety narzekam ponieważ jest za mało basu... co z tym fantem zrobić?? może da sie ją dostroić na zasadzie prób i błędów... (mam na myśli regulacje pojemności obudowy i bass-reflexu.. ) hmm??
    Micharlito
    Level 35  
    Z takiego głośnika to bassu za wiele nie wyciągniesz. I bez podstawowych parametrów takich jak Qts, FS, VAS, czy innych nie jesteś w stanie nic policzyć. Najlepiej by było sprzedać to może z 30zł za to dostaniesz i kupno np GDN 20/80/2
    grzesiek181818
    Level 10  
    a ile takie stoją??
    Micharlito
    Level 35  
    Allegro masz przecież do tego :/ 120zł powinien kosztować do tego trochę drewna i w 200zł się zamknie bass ? Nieporównywalny z innymi subwooferami w tej cenie. Wzmacniacz 100W jak mu dasz to cię rozniesie ;) z wzmacniaczem myślę że max 350zł a śmiało może konkurować z innymi sklepowymi w cenie nawet 700zł projekty masz na elce. Jeżeli mniej budżetowa konstrukcja to polecam STX 22/120/4 SC i wzmacniacz TDA7294 w 200zł się zamyka jak dobrze poszukasz ;]
    grzesiek181818
    Level 10  
    Rak sie sklada że wzmacniacz posiadam... i to mocny...!
    Micharlito
    Level 35  
    Ile masz kasy na cały projekt może warto zainwestować w jakiegoś porządnego pioneera
    grzesiek181818
    Level 10  
    Jak myślisz?? Mam obudowę 100 litrów tak w Cacy... jak oryginał... Jeśli wsadzę tego GDNa to będzie to hulać??

Dodano po 2 [minuty]:

hehehe i właśnie ... kupiłem nie dawno Pioneera SA-V1160.. ale ma kopa, naprawdę jest spoko... i sama jego wewnętrzna budowa szokuje...
    Micharlito
    Level 35  
    Obudowę dobiera się pod głośnik a nie odwrotnie. Zależny o jakim GDN mówisz o tym 20/80/2 to do niego 35l wystarczy dla 1000l to trzeba naprawdę duuży głośnik
    grzesiek181818
    Level 10  
    Wiem o tym ale ja planuje wsadzić 2 takie GDNy w jedną kolumnę.. jeszcze może jaka przegroda,, bo szkoda psuć tak piękny eksponat obudowy..

Dodano po 56 [sekundy]:

Oczywiście wspomnialem o obudowie 100 litrów a nie 1000 litrów..)
    Micharlito
    Level 35  
    Hmm to może lepiej dać 2X 30/80/2 ? Sprawdź symulacje w WinISD
    grzesiek181818
    Level 10  
    Myślalem o Alphardzie LW 1200,, to naprawde konkretny głośnik, posiadam mniejszy,, LW 1000 i zrobilem do niego obudowe 75 litrów, kupilem kortektor graficzny i na WnISD sprawdzalem i wydobywa z siebie niezly bit juz przy 20 Hz- ach.. Cały dom sie trzesie,,
    Micharlito
    Level 35  
    Skoro zadowala cię ten odgłos to możesz zostać przy nich grunt to żeby być zadowolonym
    grzesiek181818
    Level 10  
    Te odgłosy o których wspomniales sa przyczyną w przypadku basu niedopasowaniem miejsca ustawienia bass reflexu ja mam go z tyłu a w przypadku samych srednich tonów jest to poprostu 1 kondensator i rezystor lub 2 kondensatory i 1 rezystor polączone w litere T inaczej filtr T jest to filtr dolnoprzpustowy który po dobrym dobraniu komponentow czyli alpharda głośnikiem w miare spoko w przeciwieństwie do prosonica jest to głośnik bezcenny...) Pozdro