logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GDN 38/200 + D-500: brak basu, rezonans, obudowa 95L, strojenie 45Hz

Vitu 08 Lip 2009 00:44 3428 31
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w kolumnach z GDN 38/200 i STX D-500 prawie nie ma basu, a głośnik niskotonowy wpada w rezonans, mimo obudowy 95 l strojonej na 45 Hz?

Najbardziej prawdopodobne jest to, że jeden z głośników niskotonowych jest podłączony w przeciwfazie, przez co kolumny znoszą bas i grają normalnie tylko blisko osi głośnika [#6751520][#6753611][#6756813] Sprawdź polaryzację każdego GDN osobno, np. testem baterią 1,5–2 V: jeśli membrana wychyla się do przodu, to ten zacisk baterii jest plusem głośnika [#6753777][#6759516] Po poprawieniu fazy autor dodatkowo wygłuszył obudowę gąbką 3 cm i zmienił strojenie na 55 Hz, co dało mocny kick-bass [#6757616][#6759516] Warto też wypełnić gąbką wszystkie ścianki, bo samo wygłuszenie tylnej nie wystarczy [#6758309] Zwrotnica i końcówka mocy nie wyglądały na główną przyczynę problemu, bo po poprawce zestaw zaczął grać bardzo dobrze [#6756841][#6759516]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6751372
    Vitu
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam , tak jak radzili mi forumowicze złożyłem zestaw w skład którego wchodzą Tonsil GDN(GD ?)38/200 + STX D-500.
    Obudowa 95 L strojona na 45 Hz , zwrotnica o cieciu 2500 Hz 18 dB/okt. dla STX'a.

Co to góry i średnich tonów nie mogę się przyczepić ale z tych kolumn prawie wogole nie ma basu , głośnik basowy wpada w rezonans , gdy stoję na przeciwko niego czuje na sobie i słyszę bass ale gdy odejdę parę kroków kolumny graja jak satelity od kina domowego.

Co może być nie tak ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6751520
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Sprawdź czy głośniki procują w fazie. Jeżeli są w przeciwfazie, to taki właśnie będzie efekt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6753611
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    marian133 napisał:

Kolumny ;)

Dopuszczam możliwość odwrotnego podłączenia głośnika niskotonowego w jednej z kolumn. W takim przypadku właściwe podłączenie kolumn nie musi gwarantować właściwej polaryzacji pracy głośnika niskotonowego. Świadomie i z premedytacją napisałem więc o głośniku, a nie o kolumnie.
    Sam miałem przygodę z głośnikiem regenerowanym w już Protonsilu. Zamontowałem do kolumny, w której przedtem pracował i przeżyłem szok. Zauważyłem jednak, że nowy głośnik chodzi w przeciwfazie. Sprawdziłem i faktycznie zregenerowano mi głośnik na cewce nawiniętej inaczej niż oryginał, stąd problem z fazą głośnika regenerowanego w stosunku do oryginalnego w drugiej kolumnie.
  • #5 6753728
    Vitu
    Poziom 20  
    md napisał:
    marian133 napisał:

Kolumny ;)

Dopuszczam możliwość odwrotnego podłączenia głośnika niskotonowego w jednej z kolumn. W takim przypadku właściwe podłączenie kolumn nie musi gwarantować właściwej polaryzacji pracy głośnika niskotonowego. Świadomie i z premedytacją napisałem więc o głośniku, a nie o kolumnie.
    Sam miałem przygodę z głośnikiem regenerowanym w już Protonsilu. Zamontowałem do kolumny, w której przedtem pracował i przeżyłem szok. Zauważyłem jednak, że nowy głośnik chodzi w przeciwfazie. Sprawdziłem i faktycznie zregenerowano mi głośnik na cewce nawiniętej inaczej niż oryginał, stąd problem z fazą głośnika regenerowanego w stosunku do oryginalnego w drugiej kolumnie.

Cos moze w tym byc bo nigdzie nie ma zaznaczenia +i - na tych glosnikach , jak sprawdzic czy dobrze podlaczylem ?
  • REKLAMA
  • #8 6754006
    Vitu
    Poziom 20  
    Dobra postaram sie zamienic , czyli te kolumny powinny grac basem tylko cos jest nie tak podlaczone ? Z tego co czytałem niskiego zejścia nie można sie po nich spodziewać ale kick-bass powinien byc mocny a tu wcale go nie ma.
  • Pomocny post
    #9 6756813
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    To zdecydowanie jest głosnik niskotnonwy w Przeciw fazie.. dokładnie taki sam efekt zaobserwowałem przy moich Alton 110 zero basu było i się okazało że głośniki odwrotnie przyłączone.. już myślałem że coś nie tak z głośnikami dawałem na max na korektorach itp.. Czasem taki drobiazg zmienia wszystko!
    A Z zwrotnica jest wszystko okay?
  • #10 6756841
    Vitu
    Poziom 20  
    Zdaje mi się ze zwrotnice są ok ale jeszcze jutro dokładnie wszystko przejże.
  • Pomocny post
    #11 6757616
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    po pierwsze zmień strojenie na 55Hz po drugie dobrze wygłusz kolumne gąbką (dla jakości średnich tonów) no i sprawdź czy podłączyłeś jak trzeba

mam kolumny na tych głośnikach i bas jest mocny, nie niski pomruk ale mocny kick'owy bas a kolumny moje są 10l mniejsze
  • REKLAMA
  • #12 6758002
    Vitu
    Poziom 20  
    kapitan planeta napisał:
    po pierwsze zmień strojenie na 55Hz po drugie dobrze wygłusz kolumne gąbką (dla jakości średnich tonów) no i sprawdź czy podłączyłeś jak trzeba

mam kolumny na tych głośnikach i bas jest mocny, nie niski pomruk ale mocny kick'owy bas a kolumny moje są 10l mniejsze

Dobra jak zmienie strojenie to dam znac , wygluszylem tylko tylnia scianke gabka o drubosci 2,5 cm to wystarczy ? czy dac troche wiecej ?
  • #13 6758309
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    nie stanowczo nie wystarczy!

wygłusz wszystkie ścianki gąbką 2,5-3,5cm na tylną możesz dać podwójnie... jak wsadzisz głowę do kolumny i zaczniesz gadać lub bitować to nie może być żadnego pogłosu i buczenia

heh gwarantuję że różnica cię zaskoczy

no i wzmacniacz! wzmacniacz! od niego też zależy być albo nie być
  • #14 6758486
    Vitu
    Poziom 20  
    Ok dzięki za podpowiedz , a jeszcze jedno pytanie czy to ze zwrotnica jest blisko magnesu od GDN'a w czymś możne przeszkadzać ?

Gra to pod końcówka mocy LDM 2x200 W rms modelu nie pamiętam ale myślę ze ta końcówka jest w sam raz.
  • Pomocny post
    #15 6759038
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    wzmacniacz powinien dać radę

przy tym głośniku jeśli używać chcesz go bez suba musisz zaprowadzić lekką korekcje w okolicach 50-60Hz ale niżej nie

no i z mojego doswiadczenia wiem że powyżej 1,3kHz zaczyna nieco milknąć przy 1,7 już znacznie a ty masz go ciętego na 2,5kHz więc na pewno sporo średnicy w twoim zestawie brakuje, ja przykładowo zastosowałem driver D800 i tne go nisko około 1,2-1,4 zależy jaki mam kaprys tzn jaką moc pakuję w danej chwili w zestaw (podział aktywny)

co do bliskości magnesu od zwrotnicy hmm to nie głupie pytanie pewnie jakiś wpływ to ma (choć nigdy nie testowałem tego) ale na pewno nie wpłynie to na bas ewentualnie jeśli już to namiesza w punkcie podziału

mam nadzieje że wyjdziesz na prostą... jak cos to pytaj
  • #16 6759516
    Vitu
    Poziom 20  
    Dobra fazowość głośników sprawdziłem zasilaczem 2V - jeden był źle podłączony , wygłuszyłem całość gąbka 3cm , strojenie zmienione na 55 Hz i
    ... teraz jest masakra , gra to naprawdę dobrze , potężny kick-bass.
    W sali 150 m2 przy 100 W nie da się wytrzymać i co najlepsze nie dlatego ze STX sypie piaskiem i piszczy , poprostu natężenie dźwięku jest tak duże ze ludzie wychodzili z sali.

Bardzo zaskakuje mnie wysokotonowiec który gra bardzo dobrze wysokimi jak i średnimi tonami i przy tym nie meczy ucha.

Co do ciecia zwrotnicy owszem może lepiej by było ciąć niżej ale jak dla mnie i około 10 osób które oceniały dźwięk jest naprawdę ok.

Dziękuje wszystkim za rady , tematu jeszcze nie zamykam, może jeszcze o coś będę pytał :)

Na dniach konstrukcja znajdzie sie w dziale "DIY"
  • #17 6760791
    kimofranek
    Poziom 16  
    Co to za głośnik GDN 38/200?
  • #18 6760956
    ster500
    Poziom 11  
    Jeżeli użyłbyś zamiast tego Tonsila np. B&C lub chociażby 18sound to wtedy usłyszałbyś "docelowy" dźwięk. Ten Tonsil jest tylko namiastką szybkiego basu i oczywiście nie ma nic wspólnego z tzw. zejściem.
  • #19 6761200
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    Bardzo zaskakuje mnie wysokotonowiec który gra bardzo dobrze wysokimi jak i średnimi tonami i przy tym nie meczy ucha.

W sumie po to się montuje drivery ;) czy tlumiłeś driver w stosunku do gdn 38/200?
  • #20 6761381
    Vitu
    Poziom 20  
    SzokalML napisał:
    Cytat:

W sumie po to się montuje drivery ;) czy tlumiłeś driver w stosunku do gdn 38/200?

Myslalem poprostu ze ten Driver nie pociagnie dobrze od 2500 Hz :)

Nie rozumiem o co pytasz :P
  • #21 6761431
    quba220
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    ster500 napisał:
    Jeżeli użyłbyś zamiast tego Tonsila np. B&C lub chociażby 18sound...

Napisałeś to tak, jakby 18sound produkował głośniki z niższej półki, a wcale tak nie jest. Nie wiem czy nie odwrotnie powinieneś napisać.
  • #22 6761912
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Hm... Chodzi mi o to, jak wygląda zwrotnica, czy driver jest (za pomocą tłumika złożonego z rezystorów) ściszony względem GDN, bo ten tonsil ma skuteczność 96-97 db (no może w średnim paśmie dochodzić do 100) a driver 105-107 więc może się zanadto wybijać.

Skąd masz zwrotnicę?

A to, ze pociągnie od 2,5 khz... wątpiłeś? czemu?
    na stronie STX-a podali że wytrzymuje 30/50 watt (w zależności od normy) przy zwrotnicy 12 db 1,5 khz,
    to w jednym wypadku i w drugim wydaje mi się wystarczające do tego GDN-a z dużym zapasem.
  • #23 6764501
    ster500
    Poziom 11  
    Cytat:
    Napisałeś to tak, jakby 18sound produkował głośniki z niższej półki, a wcale tak nie jest. Nie wiem czy nie odwrotnie powinieneś napisać.

Napisałem tak bo Tonsil w swoich cenach nie jest absolutnie konkurencyjny więc dokładając "trochę-pojęcie względne" możesz dostać sprzęt o wiele lepszy B&C. 18sound. Selenium . Gdyby Tonsil kosztował 3 razy mniej to byłby ok. Ale tak nie jest dlatego potwierdza to sytuacja-sprzedaż tej firmy, która wygląda dramatycznie i chyba zaczną się zamykać.
  • #25 6782825
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    Estetycznie to wykonanie jest tylko czemu niskotonowiec jest tak daleko od Drivera??
  • #26 6783948
    Vitu
    Poziom 20  
    Mitur23 napisał:
    Estetycznie to wykonanie jest tylko czemu niskotonowiec jest tak daleko od Drivera??

To nie zależało odemnie dostałem gotowe obudowy z wyciętym miejscem na GDN'ai nic już nie moglem z tym zrobić. Starałem się rozmieścić tak żeby jakoś to wyglądało.
  • #27 6784215
    Red_99
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Srodki glosnikow nie powinny byc tak daleko od siebie :P Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, dlaczego wszyscy zakladaja raczki do gory nogami :P ?
  • #28 6784225
    Vitu
    Poziom 20  
    Red_99 napisał:
    Srodki glosnikow nie powinny byc tak daleko od siebie :P Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, dlaczego wszyscy zakładają raczki do gory nogami :P ?

A czemu środki nie powinny być tak daleko od siebie ?
    Nie wiem czemu tak przykręciłem ale będę to poprawiał :D
  • #29 6784298
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Vitu napisał:

A czemu środki nie powinny być tak daleko od siebie ?

W świecie audio dąży się do zbliżania centr akustycznych,nie tylko w konstrukcjach domowych...a dlaczego? dlatego że lepiej gra ("lepiej gra" to akurat stwierdzenie mało precyzyjne ale dla początkującego powinno wystarczyć).
  • #30 6789095
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Ale dziwadło hehe :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku basu i rezonansu w zestawie głośnikowym złożonym z Tonsil GDN 38/200 oraz STX D-500, zamontowanych w obudowie o pojemności 95 litrów, strojonej na 45 Hz, ze zwrotnicą o częstotliwości podziału 2500 Hz i nachyleniu 18 dB/okt. Główną przyczyną słabego basu okazała się przeciwfazowa polaryzacja głośnika niskotonowego, co potwierdzono testem wychylenia membrany przy podłączeniu do baterii 1,5 V. Po poprawnym podłączeniu i zmianie strojenia obudowy na 55 Hz oraz dokładnym wygłuszeniu wnętrza gąbką o grubości 3 cm, uzyskano wyraźny, mocny kick-bass i poprawę jakości dźwięku. Wskazano również na konieczność wygłuszenia wszystkich ścianek obudowy, a nie tylko tylnej, oraz na wpływ polaryzacji i fazy głośników na odbiór basu. Dyskutowano o optymalnym rozmieszczeniu głośników w obudowie, podkreślając, że zbyt duża odległość między osiami akustycznymi może pogarszać jakość dźwięku. Poruszono także temat doboru zwrotnicy i ewentualnej korekcji w paśmie 50-60 Hz, a także różnic w skuteczności między Tonsil GDN 38/200 a driverem STX D-500, który jest cięty na 2500 Hz. Wskazano, że zastosowanie innych marek głośników (np. B&C, 18sound) mogłoby poprawić charakterystykę basu i zejście niskotonowe. Końcowo zestaw po poprawkach został oceniony pozytywnie pod względem dynamiki i jakości dźwięku, szczególnie wysokich i średnich tonów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA