logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu WIFI do standardu G, antena Yagi 19 dB, router z wbudowanym switchem

Przem188 08 Gru 2007 16:32 3655 20
REKLAMA
  • #1 4565783
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Witam! mam takie pytanie, mój operator zamierza od nowego roku przejść na standard G. Planuje wobec tego ( i jestem zmuszony) wymienić sprzęt ze starego Ralinka 2400 i antenki jogurtówki na coś mocniejszego. Do nadajnika mam ok. 400 metrów, anteny widzą się. Pomiędzy nadajnikiem a moją anteną jest nadajnik innej sieci. Moja siec pracxuje na kanale 4, tamtej 11-stym. Operator poleca mi kupno Yagi 19 db i tak chyba zrobię wraz z potrzebną ilością kabla 15 metrów ( na razie mam przedłużkę 5 metrów do jogurtówki, która ma już 10 metrów w komplecie), chce to usunąć. Teraz jeszcze jest drugi kłopot. Planuję w niedalekiej przyszłości posiadać dwa komputery ( drugi to laptop). Chciałbym je oba dopiąc do WIFI. Dlatego chce kupić jakiś mocny ( z dobrą czułością, dobrym nadajnikiem - mam troche sieci zaklócajacych oprócz tego nadajnika konkurencji), standardem G i w miare tanim) punktem klienckim z wbudowanym routerem/switchem jednoczesnie. Jestem zielony w tych sprawach, ale chyba dobrze znalazłem, ze sprzęt musi posiadać WISP aby dzielić łącze wifi. Dostęp do switcha z komputerów jest obojętny, w tym wypadku oczywiście będzie to LAN prze złącza RJ - nie znalzłem routera z mozliwoscia siania sygnalu poprzez WIFI. Znalazłem po wpisaniu w wyszukiwarkę Allegro WISP trochę tego sprzętu. Jeden model mi się podoba ( bo ma spora moc) ale nie jestem pewnien czy rozdzieli mi WIFI na dwa komputery - http://www.allegro.pl/item280119300_tp_link_ap_tl_wa501g_ap_apc_wds_2_4ghz_fv_wisp.html .

Pozostale to z 18db mocą : http://www.allegro.pl/item275908182__ovislink_wl_5460_ap_v2_tryb_wisp_fvat.html i http://www.allegro.pl/item280119311_wa_2204c_odpowiednik_tonze_edimax_minitar_fv_wisp.html . Który z nich będzie dla mnie najlepszy? A może polecicie coś innego w podobnej cenie i możliwościami? dodam, że mam wykupiony transfer 512kbit down, 128kbit up, ale ten ostatni jestem zmuszony ze względu na potrzeby zwiększyć do przynajmniej 256kbit. Fajnie byłoby, gdyby ten sprżę posiadał wejście netu z np. łącza kablowego, może kiedyś zrezygnuje z WIFI i przejdę na lokalnego operatora rozdzielającego DSL-kę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4566001
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Moze to glupie pytanie, ale skoro masz wykupiony transfer 512kbit, to po co inwestowac w sprzet obslugujacy 54mbit? Wypytaj dokladnie admina czy zamierzaja przestawic infrastrukture tylko i wylacznie na G czy moze B/G mixed?

Co do anteny to czy masz slaby zasieg ze chcesz ja wymieniac?

Co do podzialu lacza na 2 komputery to za malo danych podales. Jak odbywa sie autoryzacja w sieci do ktorej teraz sie laczysz, jak dokladnie planujesz podzielic swoje lacze? Najlepiej opisz krok po kroku co do czego chcesz podlaczyc (antene kablem antenowym do AP-ka w trybie AP-client, dalej blabla...). Wtedy najlatwiej bedzie dobrac dla ciebie jakis sprzet. Po krotce chodzi o to ze musisz miec jednego APka ktory bedzie podlaczony do sieci i bedzie udostepniac internet po skretce (rj45), a do niego musi byc podlaczony drugi, ktory bedzie u ciebie w domu udostepniac polaczenie wifi na kilka komputerow.
  • REKLAMA
  • #4 4566138
    Przem188
    Specjalista EDA
    DZięki za pytania, już postaram się wyjaśnic: będzie wyłącznie G. Ze względu na duże zakłoocenia (szczegołnie od jednej sieci, która sieje silnym sygnalem - z tego co się dowiedziałem, mają duże panele i wzmacniacze - mają podobno na to pozwolenie, siec nalezy do duzej firmy, obejmujacej swoim zasiegiem kilka województw). Antene wymienie bo jednak ta jogurtówa już dośc wiekowa. A koszt nowej yagi nie jest duży. Siec ma autoryzacje MAC. To znaczy podalem adminowi MAc swojego Ralinka i to tyle, a adres IP przypisany przez DHCP. teraz jak bym chcial dzielic to łącze: oczywiście antena yagi kablem (tym 15 metrów) do jednego z tych urządzeń z linków, a potem jak widze na zdjęciach tychże- skrętką do obu komputerów. Admin nie ma nic przeciwko rozdzielaniu. Wiec ukrywac sie z tym nie musze. Nie wiem jak tryb musi miec Ap aby to dzialalo, ważne na razie dla mnie aby ten sprzęt mógł tak pracowac, a potem postaram się to zkonfigurowac. Czyli nie ma takiego Ap-eka, który otrzymany z Anteny zewnętrzej sygnal internetu rozdzielał bezprzewodowo po mieszkaniu? W sumie to mala różnica dla mnie, skrętka może byc. Tylko kwestaia czy ten sprzet zlinkow sie nadaje.Z opisu jednego wnioskuje ze tak bo pisze, cyt: - możliwość pracy w trybie AP, bridge, multibridge, klient, WDS, WISP (routowanie sygnału otrzymanego drogą radiową), repeater , opis tego z drugiego linka.
  • #5 4566730
    firepunch
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    sprzet z linka sie nadaje
    co do pozwolenia na wzmacniacze w czestotliwosc 2.4GHz to nie ma czegos takiego - dopuszczalna moc na antenie to 100mW koniec kropka
    co do wyeliminowania zaklocen poprzez zmiane sieci na "G" to nic to nie da - to te same czestotliwosci
  • REKLAMA
  • #6 4566793
    Przem188
    Specjalista EDA
    Tez tak mi sie wydaje. Przejscie na G nic nie da. Jestem elektronikiem, i radio tez znam. Wydaje mi sie, że operator się miota, bo jego siec nie radzi sobie. Ma ja zbudowaną na microtic i chyba ma kłopot z jej funkcjonowaniem. No ale nie ch mu będzie. A teraz jeszcze pytanie, czy będe mial kłopot ze skonfigurowaniem któregoś z routerów? A jezeli mialbym wybrac, to ktory jest najlepszy dla mnie pod względem obsługi i możl;owosci. Wiem, ze konfiguruje je sie przez net. A czy jest instrukcja obslugi do nich, jak to zrobic?
  • Pomocny post
    #7 4567808
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Na tak małą odleglosc kup mała antene kierunkowa najlepiej yage o zysku około 8dbi jakiejś renomowanej firmy np dipol, interline, cyberbajt. Nie kupuj tanich allegrowek bo czasami mozna sie naciac na tanie badziewie ktore juz napewno kiepsko sie sprawuje w zaszumionym eterze.
    Antena o wiekszym zysku niegwrantuje lepszego polaczenia, a na tak krotkim dysatnsie wrecz odwrotnie poniewaz bedzie odbierac zaduzo zaklucen. W tym przypadku im mniejsza tym lepsza.
    Co do accespointa z routerem to polecam TL-WR543G albo ten co znalazles na allegro 501G. Jest na chipsecie atherosa, firmy ktorej chipsety najpewniej sa na nadajnikach twojego dostawcy.
    Prowadzimy siec od 2 lat i ten sprze w polaczeniu z yaga najlpeiej sie sprawuje.
    Moze twoj dostawca zamiast kombinowac ze zmiana standardow powinien zmeinic anteny o innej polaryzacji (innej niz uzywa konkurencja)

Cytat:
    z tego co się dowiedziałem, mają duże panele i wzmacniacze - mają podobno na to pozwolenie

wątpie. Pasmo 2,4GHz jest pasmem uwolnionym ale w Polsce nie wolno stosowac nadajnikow o wiekszej mocy niz 100mW. Taka firme nalezy zglosic do UKE bo szkodzi innym i nawet sobie .

Cytat:
    czy będe mial kłopot ze skonfigurowaniem któregoś z routerów? A jezeli mialbym wybrac, to ktory jest najlepszy dla mnie pod względem obsługi i możl;owosci. Wiem, ze konfiguruje je sie przez net. A czy jest instrukcja obslugi do nich

Napewno tak zle nie będzie;). W TP-Link'ach jest kreator gdzie krok po kroku wszystko ustawisz intuicyjnie. Jest oczywiscie instrukcja obslugi. Naprawde polecam tplinki bo to najlepszy sprzet w swojej cenie. Mowie to z wlasnego doswiadczenia. W razie problemow słuze pomoca w konfiguracji.
    A tak pozatym to powinien to zrobic twoj dostawca. My naszym klientom zawsze sluzymy dzieki czemu coraz wiecej ich przybywa w naszej sieci
  • #8 4567813
    vitus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    19dbi na 400m ??? spokojnie wystarczy panel 10dbi przy 15m kabla h155. co do radia firepunch ma racje.
  • #9 4569193
    dir3ctor
    Poziom 27  
    No i problem rozwiazany ;-) Swoja droga to ciekawe "teorie" wprowadza ten twoj dostawca, skoro zmiana standardu na G ma pomoc. Chociaz musze powiedziec, ze kiedys przeprowadzilem pewien eksperyment. Link zestawiony miedzy 2 komputerami na standardzie B, a potem na G. I o dziwo (bez zmiany odleglosci) na B zawsze moc sygnalu byla wieksza i byly mniejsze zaklocenia (w okolicy taka sama ilosc sieci w obu standardach, wiec to wplywu nie mialo).

Jedyne co twoj admin moze zrobic to chyba zainwestowac w lepszy sprzet, albo eksperymentowac z kanalami.
  • #10 4569692
    Przem188
    Specjalista EDA
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Ha, nie tylko ja mam problem u tego dostawcy. Przyszedł do mnie kumpel, u którego tez trzeba bedzie wymienic sprzęt, a dokładniej kartę WIFI. Dostawca proponuje mu Microtica, ale ten twierdzi, ze to kiepska karta, mimo, ze jak dostawca twierdzi, ze z jego siecią też na Microticu najlepiej sie spisuje, a poza tym kumpel pracuej tez na linuksie i trzeba miec stery do karty, a do tego microtica nie ma jeszcze. Nie wiem, jakie to ma znaczenie. Jaką karte byście proponowali z Allegro? Oczywisie "G". podejrzewam, że każda karta nowsza spokojnie sobie z tym trybem poradzi. Dziwne, że stary Ralink RT2400 niby sobie nie poradzi. Przecież tez ma G o ile pamiętam pudełko z tej karty. Podejde do swojego dostawcy i mu dam poczytac te posty. Czlowiek ma blade pojęcie, miał czlówieka który mu administrował siecia, ale juz go nie ma, bo teraz wlacsiciel tej sieci sam kombinuje. Tyle,ze im wiecej majstruje w serwerze tym gorsze rezultaty.

Zastanawiam się nad poszukaniem innego operatora, tyle ,ze mam z tym podpisaną umowe bez możliwosci rezygnacji do pażdziernika 2008. I szukam przepisu (np. ze względu na fatalne działanie sieci, lub koniecznośc mojego inwestowania w sprzęt) na możliwośc oderwania sie od tego "fachowca". Są wogule takie przepisy??? Niestety zerwanie umowy nie jest tez super, jednyna alternatywa to ADSL Tepsy , Netii czy Tele 2 ( mam kablówkę z UPC ale ta dopiero w przyszłym roku planuje wprowadzic chello) bo radiówki po 4 latach mam dośc. Znowu cyrograf w tepsie to tez nieciekawe rozwiązanie soprawy. Ceny też nie są zachęcające. Ale to chyba leopsze niż denerwowanie się na nie działający internet radiowy.
  • REKLAMA
  • #11 4569766
    dir3ctor
    Poziom 27  
    A sprzet ktory teraz masz nalezy do ciebie czy dostales go przy podpisywaniu umowy, ewentualnie musiales wykupic u dostawcy "pakiet startowy" ?

Bo jesli musiales zaplacic za ten sprzet dostawcy, lub jesli on jest jego wlasnoscia to o ile nie ma takiego zapisu w umowie, to nie jest on w stanie zmusic cie do przesiadki na G, chyba ze sam wymieni ci sieciowke.

Co do kolegi i linuxa, to istnieje mozliwosc zainstalowania wiekszosci kart wifi na driverach windowsowych, tyle ze to polsrodek, a nie rozwiazanie. Lepiej poszukac karty ktora ruszy pod linuxem - teraz nie ma z tym juz problemow.
  • #12 4569784
    Przem188
    Specjalista EDA
    Sprzęt jest mój, jeszcze pochodzi od poprzedniego operatora. Zgodziłem sie podpisa cyrograf, bo za to dostałem zniżkę w abonencie, a poza tym 1,5 roku temu ta sięc najlepiej w mojej okolicy funkcjonowala, sprawdzalem poprzednio wszystkie inne i ta naprawde śmigała. Aż do czasu. w umowie nie ma nic na temat możliwosci zerwania jej. A zapisy o miesięcznym rozwiazaniu umowy zostale przekreślone i wpis dokonany dlugopisem: bez mozliwosci rezygnacji. Poza tym, nic, zero jakichkolwiej zapisów i paragrafów, tylko moje dane, operatora, czas na jaki zawarta umowa, ile abonament i to wszystko.A ten pragraf na mozloiwosc rezygnacji gdzioe znajde? ( bo musze się na cośpowołac przy pisaniu rozwiązania umowy). Lub jaki to kodeks, i jaki rodział, i paragraf.
  • #13 4569943
    firepunch
    Poziom 13  
    Przem188 napisał:
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Ha, nie tylko ja mam problem u tego dostawcy. Przyszedł do mnie kumpel, u którego tez trzeba bedzie wymienic sprzęt, a dokładniej kartę WIFI. Dostawca proponuje mu Microtica, ale ten twierdzi, ze to kiepska karta, mimo, ze jak dostawca twierdzi, ze z jego siecią też na Microticu najlepiej sie spisuje, a poza tym kumpel pracuej tez na linuksie i trzeba miec stery do karty, a do tego microtica nie ma jeszcze

glupoty wacpan pisze
    niewiedzą bije z tego posta na kilometr

zacznijmy od poczatku
    nie ma czegos takiego jak microtic - bardziej tak MIKROTIK
    mikrotik nie jest to karta radiowa - jest to system operacyjny, notabene oparty wlasnie na linuksie
    wyszlo bez sensu bo napisales w sumie ze "linux nie ma sterownikow do linuksa" ...hmmmm

prawdopodobnie dostawca proponuje ci RB133

Wybór sprzętu WIFI do standardu G, antena Yagi 19 dB, router z wbudowanym switchem

jest to router wifi suportujacy wlasnie mikrotika
    pakuje sie to wszystko w zintegrowana puszke z antena na dachu i ciagnie tylko skretke do kompa
    ogolnie jest to dobre rozwiazanie ale tylko jesli wiaze sie z przejsciem na czestotliwosc 5ghz > a nie na standard 2.4G (w tym przypadku szkoda kasy)

jeszcze inna kwestia jest to ze jezeli masz podpisana umowe na czas okreslony (2lata to dosyc sporo) to dostawca powinien zasponsorowac wymiane sprzetu z wlasnej kieszeni
  • #14 4569985
    Przem188
    Specjalista EDA
    Jak uprzedzałem, nie znam się za bardzo. Karty proponowane przez dostawce to WPIR-141. Podobno według niego najlepsze dla MIkrotika, czyli jego systemu zarządzania siecią. I sam dostawca twierdzi ze do linuxa (Madriva) ta karta sterów nie ma.
  • #15 4571822
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ja tam widze ze sa do tej sieciowki (rtl8225) drivery pod linuxa: http://rtl8180-sa2400.sourceforge.net/

A co do tej wymiany sprzetu to masz gdzies w umowie ze w przypadku modernizacji sieci ty masz poniesc koszty nowych urzadzen klienckich? Wiesz, to tak jakby tepsa kazala mi kupic super-hiper nowoczesny telefon, bo wymieniaja linie na bog-wie-jaka-nowoczesna i stary mi nie pociagnie. To by raczej nie przeszlo ;-) Najlepiej to zadzwon sobie do rzecznika praw konsumenta w twoim regionie. Standardowo odbierze jakas mila pani i udzieli ci kilku wskazowek. Wbrew pozorom tam naprawde trafiaja sie kompetentni ludzie/
  • #16 4572158
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A ja bym na miejscu Ciebie powiedział swojemu dostawcy żeby wyrzucił te Mikrotik'i i postawił coś porządnego. Nawet zwykłego starego Orinoco AP-600 bądź AP-2000 nie mówiąc już o AP-700 czy AP-4000.
    Jeżeli ma kilkunastu lientów podłaczonych pod AP to Mikrotik nie da rady.
    Orinoco tak, i to było przezemnie sprawdzane.
  • #17 4572170
    TMK_M
    Poziom 22  
    mpn103 napisał:
    Jeżeli ma kilkunastu lientów podłaczonych pod AP to Mikrotik nie da rady.
    Orinoco tak, i to było przezemnie sprawdzane.

No to chyba coś podczas tej próby poszło nie tak albo miales zle skonfigurowanego mikrotika lub sprawdzales na jescze starych RB. Daja sobie rade podczas bardzo duzego obciazenia i maja uniwersalne zastosowanie i bardzo rozbudowana konfiguracje. Dobrze skonfigurowany mikrotik pociagnie duzą profesionalna siec.
  • #18 4573153
    Przem188
    Specjalista EDA
    NIe mam w umowie nic na temat sprzetu, jak pisale jest tam tylko adres moj, firmy, rodzaj transferu, cena i to wszystko. Nic na temat przyszlych wymian sprzetu, kosztów operacji za to, ani co w przypadku nie wywiązywania sie z umowy firmy. mam namiary telefonów do Federacjikonsumentów i urzędu ochrony konkurencji ikonsumentow w Warszawie. Jutro drynde, moze a raczej znadją przepisy na taka sytuację. NIe wiem, ale nie mogłem znależć lokalnych przedstawicieli.

W między czasie znalazlem operatora, ktory proponuje spore transfery ( down 2046, up 512 kbit) za przystępna cene (porównywalne do Neo), niestety jeszcze mnusze poczekac, bowiem aby takie transfery byly możliwe firma udostępnia je w systemie 5Ghz. Ale u mnie nie maja jeszcze nadajnika. Oto co dostalem an zapytanie do nich w sprawie instalacji takiego w mojej okolicy:

Witam!

Do końca roku zostaną zainstalowane nadajniki na Pasmo 5GHz
    co zapewni bardzo wysokiej jakości łącze internetowe, sygnał jest pobierany z sieci światłowodowej
    przy zastosowaniu odbiornika 5GHz, czasy dostępu do internetu będą zdecydowanie lepsze niż w przypadku innego rozwiązania telekomunikacyjnego

nadajniki są na kominie mebel fm, wymagana jest widoczność z miejsca umieszczenia pańskiej anteny do komina, instalacja jest w własnym zakresie, koszt sprzętu 5GHz kompletnego z anteną i okablowanie i routerem to 300zł
    z poważaniem

Co o tym sądzicie? Czy to będzie funkcjonowało. Dopisze, że zalezy mi przedewszystkim na stabilnym uploadzie, jest mi potrzebny stabilny up. W mojej okolicy byłaby to pierwsza sieć pracująca na 5Ghz i rozsyłajaca na tym pasnmie sygnal do klienta. Do zalet dla mnie jest brak cyrografów jak w neo. Ale czy to bedzie dzialać?
  • #19 4573536
    TMK_M
    Poziom 22  
    Jesli bedziesz mial widocznosc optyczna z nadajnikiem to napewno bedzie dzialac. W 5GHz stabilne linki osiaga sie bez problemu nawet na dystansie 10-30km. Jesli załoza dobry sprzet powinno to chodzic bezawaryjnie
  • #20 4574565
    firepunch
    Poziom 13  
    Przem188 napisał:

Do końca roku zostaną zainstalowane nadajniki na Pasmo 5GHz
    co zapewni bardzo wysokiej jakości łącze internetowe, sygnał jest pobierany z sieci światłowodowej
    przy zastosowaniu odbiornika 5GHz, czasy dostępu do internetu będą zdecydowanie lepsze niż w przypadku innego rozwiązania telekomunikacyjnego

nadajniki są na kominie mebel fm, wymagana jest widoczność z miejsca umieszczenia pańskiej anteny do komina, instalacja jest w własnym zakresie, koszt sprzętu 5GHz kompletnego z anteną i okablowanie i routerem to 300zł
    z poważaniem

Co o tym sądzicie?

ja bym sie zgodzil, pod jednym warunkiem
    sprzet za friko przy przedluzeniu umowy powiedzmy "od dzis na nastepne 2 lata"
  • #21 4576627
    Przem188
    Specjalista EDA
    Doweiedzialem się od firmy, co za sprzęt będzie można u nich zamówic: nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, bo jakośc połaczenia była fatalna: przy antenie na maszcie zostanie zamontwany jakiś Wistron czy Vistron SDA81. Czy jest coś takiego, czy pewnie zle zrozumiałem. A potem zwykłym kablem 15-sto metrowym ( tyle mam do masztu na dachu) do komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Operator planuje przejście na standard WiFi 802.11g, co wymusza wymianę dotychczasowego sprzętu opartego na Ralinku 2400 i antenach typu "jogurtówka" na mocniejszy zestaw. Odległość do nadajnika wynosi około 400 metrów, z widocznością optyczną, jednak w otoczeniu występują silne zakłócenia od konkurencyjnej sieci pracującej na innym kanale. Zalecane jest zastosowanie anteny kierunkowej Yagi o zysku około 8-10 dBi zamiast bardzo wysokiego 19 dBi, aby uniknąć nadmiernego odbioru zakłóceń. Do podłączenia dwóch komputerów planowane jest użycie punktu dostępowego z wbudowanym routerem i switchem, obsługującego standard G, najlepiej opartego na chipsetach Atheros, np. TP-Link TL-WR543G lub urządzenia z chipsetem Atheros z oferty allegro. Konfiguracja powinna umożliwiać autoryzację MAC i rozdzielenie łącza przez DHCP. Dyskusja porusza także kwestie legalności stosowania wzmacniaczy mocy w paśmie 2,4 GHz (maksymalna dopuszczalna moc 100 mW) oraz problemy z kompatybilnością kart WiFi z systemem Linux, zwłaszcza w kontekście kart Microtik i WPIR-141. Wskazano, że Mikrotik to system operacyjny routerów, a nie karta radiowa. Wymiana sprzętu powinna być rozważana pod kątem umowy z operatorem, który powinien pokryć koszty modernizacji. Alternatywnie rozważane jest przejście na łącze w paśmie 5 GHz, które zapewnia stabilne połączenia na większe odległości. Wspomniano także o urządzeniu Wistron/Vistron SDA81 jako możliwym sprzęcie operatora do montażu na maszcie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA