logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik synchroniczny modulo 9 – różnice w połączeniach wejść Ta i Td, minimalizacja

Gribo 08 Gru 2007 19:26 13578 10
REKLAMA
  • #1 4566560
    Gribo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Zaprojektowałem licznik synchroniczny modulo 9 i mam pewien problem. Oto cały projekt.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c7c5856b58de4ce1

I tu mam pytanie na zajęciach prowadzący zrobił identyczny licznik modulo ale :
    1) Na wejściu Ta wprowadzał na sztywno 1, u mnie wchodzi ~Qd
    2) Na wejściu Td miał QaQbQc u mnie QaQbQc+Qd

I tu moje pytanie jak on to zrobił ze mu wyszło to samo co mi ? czy może popełniłem gdzieś błąd podczas minimalizacji siatek ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4567087
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Masz błędnie wypełnioną tabelkę stanów licznika.
    Funkcje otrzymane przez prowadzącego na zajęciach są poprawne.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #3 4567848
    Gribo
    Poziom 10  
    A możesz dobrze to rozpisać. Bo nie mogę znaleźć tego błędu. Wszystko na pierwszy rzut oka jest OK. Układ działa tylko te 2 dodatkowe bramki mi nie pasują, POMOŻE KTOŚ ?
  • #4 4568292
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Licznik synchroniczny modulo 9 – różnice w połączeniach wejść Ta i Td, minimalizacja

na wyjściu powinien zwiększać się stan o 1 z każdym cyklem zegara
    a więc jeśli masz teraz (w chwili t) stan na wyjściu 0000 to za chwile ( t+1) powinien przejść w stan 0001
    i tak
    Qd Qc Qb Qa | Td Tc Tb Ta
    0 0 0 0 | 0 0 0 1
    0 0 0 1 | 0 0 1 0
    0 0 1 0 | 0 0 1 1
    . . . ..
    itd.
    i dopiero z tego tworzysz tabele karnaught'a

BTW
    Ja też mam pytanie :
    muszę zaprojektować licznik synch. zliczający w przód z przeniesieniem równoległym oraz w tył z przeniesieniem szeregowym, mógłby mi ktoś przybliżyć ogólną koncepcję tych przeniesień ?
  • REKLAMA
  • #5 4568621
    Gribo
    Poziom 10  
    Nauczycielowi wyszło na wejściu Ta 1 wypełniajac tabele stanów i potem ją minimalizując twoim sposobem nie otrzymam na Ta 1.

chyba że znów coś źle robie

QdQcQbQa|TdTcTbTa
    0000|0001
    0001|0010
    0010|0011
    0011|0100
    0100|0101
    0101|0110
    0110|0111
    0111|1000
    1000|0000 Powraca na poczatek licznika

Przepisujac to do siatki napewno w Ta nie bedzie równe 1.
  • #6 4568798
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    ginar napisał:
    Cytat:
    muszę zaprojektować licznik synch. zliczający w przód z przeniesieniem równoległym oraz w tył z przeniesieniem szeregowym, mógłby mi ktoś przybliżyć ogólną koncepcję tych przeniesień ?

Ogólnie chodzi o to, że określenie "przeniesienia równoległe" lub "przeniesienia szeregowe" odnosi się do sposobu realizacji funkcji wzbudzeń przerzutników w liczniku.
    I tak:
    - równiolegle - dla każdego przerzutnika funkcja wzbudzenia realizowana jest induwidualnie (prowadzi to do problemów realizacji liczników wielobitowych ponieważ funkcja ostaniego przerzutnika licznika musi mieć n-1 wejść). Zyskiem jest wysoka częstotliwość graniczna pracy równa częstotliwości przełączania zestawu przerzutnik i bramka.
    - szeregowe - każdy kolejny przerzutnik wykorzystuje funkcję wzbudzenia swojego poprzednika, a więc do realizacji wykorzystuje się bramki AND 2-wejściowe. Ale jest też coś za coś. Tutaj częstotliwość graniczna pracy jest n-1 razy mniejsza niż częstotliwość przełączania zestawu przerzutnik i bramka.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #7 4568891
    Gribo
    Poziom 10  
    jiwaniuk rozpisz jak możesz prawidłowo tabelkę stanów do tego licznika mod 9. To jest bardzo pilne bo potrzebuje tego na poniedziałek. Bardzo proszę bo juz nie mam pomysłu jak to rozpisać by wyszło tak jak na zajęciach. i wytłumacz jak zrobisz dlaczego tak jest a nie inaczej. Proszę
  • Pomocny post
    #8 4569491
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Dla uściślenia to napisz jeszcze, czy napewno chodzi Ci o licznik liczący mod. 9 czy o licznik liczący do 9. Postać funkcji wzbudzeń które podałeś z zajęć są dla licznika liczącego do 9. W przypadku licznika mod. 9 Twoja funkcja dla Ta jest poprawna. Dla innych przerzutników nie rozpisywałem.
    W mojej poprzedniej odpowiedzi nie zwróciłem uwagi na tą różnicę (licznik mod. i licznik do).
    Natomiast przy realizacji układu nie musisz licznika zerować, ponieważ po stanie 1000 sam wejdzie do stanu 0000.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #9 4570978
    Gribo
    Poziom 10  
    Chodzi mi o mod 9.
    Czyli jaki powinien być stan nastepny dla ( 8 ) 1000 ?
    bo jesli wpisze tam jako stan nastepny 0001 to wtedy wychodzi z siatek taka minimalizacja jak na zajęciach. Ale tu moje pytanie dlaczego miał bym tam wpisać 0001 a nie 0000 ??
  • #10 4571257
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    jeśli jest to mod 9 to po 1000-> 0000 ( w sumie ma 9 różnych stanów). Z tego co rozpisywałem to dla licznika
    najmłodszego na jego wejście k powinno być na stałe wpisana 1 a na wejście j podać ~Qd.

gdyby przyjąć że po 8 nastepuje 1 czyli 1000->0001 (co jest błędne chyba ze w zadaniu było tak wyróżnione) to wtedy rzeczywiście na wejście j- k najmłodszego licznika powinno być podane 1 na stałe .
  • REKLAMA
  • #11 4571595
    Gribo
    Poziom 10  
    Już wiem dlaczego tak wyszło gościowi na zajęciach on wykorzystał do budowy licznika przerzutnik T z restartem i po 1000 podał że wchodzi na 1001 jednak w realizacji licznika sprawdza kazde z wyjść i gdy na wyjściach pojawia się 1001 licznik jest zerowany za pomoca tego nanda co widac w 1 poście . Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu licznika synchronicznego modulo 9 oraz różnic w implementacji funkcji wejść Ta i Td między autorskim projektem a rozwiązaniem prowadzącego zajęcia. Problem wynika z błędnie wypełnionej tabeli stanów licznika, co wpływa na minimalizację funkcji wzbudzeń przerzutników. Prowadzący na zajęciach ustalił na wejściu Ta stałą wartość 1, podczas gdy w projekcie autora jest tam sygnał ~Qd. Różnica ta wynika z interpretacji licznika liczącego mod 9 (wracającego do stanu 0000 po 1000) versus licznika liczącego do 9 (gdzie po 1000 następuje 0001). Właściwa tabela stanów powinna odzwierciedlać przejścia kolejnych stanów licznika, co umożliwia prawidłową minimalizację funkcji. Wyjaśniono także pojęcia przeniesienia równoległego i szeregowego w licznikach synchronicznych, odnosząc się do sposobu realizacji funkcji wzbudzeń przerzutników oraz ich wpływu na częstotliwość pracy układu. Ostatecznie rozwiązanie prowadzącego wykorzystuje przerzutnik T z funkcją restartu, który po osiągnięciu stanu 1001 zeruje licznik, co tłumaczy różnice w funkcjach wejść i minimalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA