Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renowacja głośników Tonsil GDN 20/40/14

tkaczu2 08 Dec 2007 22:07 1541 7
    tkaczu2
    Level 12  
    Mam głośniki tonsila GDN 20/40/14 z uszkodzoną pianką amortyzującą zastanawiam sie czy warto w ogóle je naprawiać na rynku jest tyle tanich zamienników choć by nawet alphard. róznica ceny pomiedzy renowacja a nowymi to kilka zlotych. czy warto je odrestaurować?
    Micharlito
    Level 35  
    Widzę ze obojętne ci to jak gra. Porównując alpharda to tonsila robisz wielki błąd sądząc że zamiennik zagra podobnie. Sama nazwa mówi że to zamiennik! Za 30zł nie dostaniesz dobrego głośnika nawet jak sprzedawca napisze że jest super to tylko jego reklama! http://allegro.pl/item280395658_resor_gorny_glosnikowy_rg_20n.html
    kup te zawieszenia i wymień
    tkaczu2
    Level 12  
    na jakości mi zależy tylko troche sie na tym nie znam a wiec lepiej wymienić ok tak zrobię tylko znasz moze jakąś stronke czy coś jak to wymienić nie chcem uszkodzić głośnika
    Micharlito
    Level 35  
    Wymiana zawieszenia jest dziecinnie prosta. Wystarczy że usuniesz stare zawieszenie z kosza i delikatnie oderwiesz zawieszenie z membrany następnie klejem np butaprenem przykleisz nowe zawieszenie do membrany i kleisz zawieszenie do kosza. Tylko w czasie klejenia do kosza wykonuj ruchy membrany (uginaj ją) bo można tak skleić że całość przesunie się w pewną stronę i cewka się źle ułoży może bić o dno magnesu lub ocierać o nabiegunniki także jeżeli unikaj takiego chrobotania
    tkaczu2
    Level 12  
    dzięki za pomoc wydaje mi sie ze podołam to zawieszenie z linku który mi podałeś jest najlepsze i czy produkcji polskiej?
    Micharlito
    Level 35  
    Tak sprawdzone przez wielu na forum również przeze mnie raczej polskiej produkcji TONSILa
    tkaczu2
    Level 12  
    ok jeszcze raz dzięki za wszystko
    majkel sony
    Level 25  
    Jako serwisant głośników nie powiem, że na początek wklejać zawieszenie to taka dziecinada. No i butapren eh. To taki dobry klej jednak nie doskonały do tych części zbyt duża ilość powoduje rozciągnięcie pianki. żeby w kleić nowe dokładnie trzeba oczyścić ze starego i membranę i kosz. Centrowanie cewki to tez nie dziecinada no i nałożenie kleju. Kolega może mieć problemy.