logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAG 570FD - Monitor wyłącza się po kilku sekundach działania, co robić?

RM 10 Gru 2003 00:24 1767 7
REKLAMA
  • #1 431335
    RM
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Moze ktos mial taki problem .Monitor zalacza wys.napiecie i po zadzialaniu przekaznika po kilku sek. wylacza sie a czasem pracuje 20 sek. wtedy obraz jest OK i wylacza sie.Pamiec wymienilem z 2 roznymi wsadami lutu sprawdzilem ,i nie wiem co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 431620
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Zasilacz...
  • REKLAMA
  • #3 434067
    RM
    Poziom 21  
    Na jakiej podstawie ta diagnoza?
  • REKLAMA
  • #4 434511
    eugene
    Poziom 26  
    Na pewno nie jest to kwestia pamieci. Moze to byc nadmierne obciazenie w odchylaniu(zwarte zwoje w trafie ew dlawikach i cewkach,przebicie kond. wysokonapieciowych itd) ale zaczac trzeba od pomierzenia zasilacza (wyschniete elka )...Sztuczne obciazenie itd.
    Za malo napisales wiec mozna tylko zgadywac.
  • REKLAMA
  • #5 436687
    RM
    Poziom 21  
    Dzieki za zainteresowanie. Nie jestem laikiem w tych sprawach ale nie wiem gdzie sie przyczepic?Nie mam dokladnego schem. ale opisane napiecia na plycie zgadzaja sie.Po ukazaniu sie obrazu nie ma zadnych oznak zlego funkcjonowania monitora.Obraz dobry nie szarpie nie zanika nie zawezony sa dobre impulsyH i nagle zanika odbior.
    Jedyne co mnie zastanawia to po zalaczeniu napiecia na szynieI2C w pierwszych 2-4 sek maja wartosc ~4,3V a nastepnie 5V i nie wiem czy szyny nie pracują czy ma tak byc?
    Aha oczywiscie elka po pierwotnej wymienilem.
  • #6 437769
    eugene
    Poziom 26  
    Sprobuj jednak uruchomic zasilacz na sztucznym obciazeniu-czy bedzie pracowac stabilnie?
    Sprobuj tez ustalic przez ktory transoptor zasilacz sie blokuje...
  • #7 596028
    smajlas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź Q514 (2SA733) i Q515 (2SC945). Miernikiem nie zawsze wychodzi, że są uszkodzone. Dobrze je wymienić. Powinno pomóc.
  • #8 605533
    jendrula
    Poziom 11  
    Ten model monitora był produkowany z dwoma wersjami elektroniki S5 i C5. W modelu S5 wyłączanie monitora po ok. 20 sek. jest spowodowane uszkodzeniem tranzystora Q502 (czasem również Q503)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor MAG 570FD wyłącza się po kilku sekundach pracy, mimo poprawnego obrazu i wymiany pamięci oraz kondensatora elektrolitycznego. Przyczyną problemu może być uszkodzenie zasilacza, w szczególności wyschnięte kondensatory elektrolityczne lub nadmierne obciążenie w układzie odchylania spowodowane zwarciami w transformatorze, dławikach lub kondensatorach wysokiego napięcia. Zaleca się pomiar i testowanie zasilacza na sztucznym obciążeniu oraz identyfikację transoptora blokującego zasilanie. W modelu MAG 570FD produkowanym w wersjach S5 i C5, wyłączanie po około 20 sekundach może być spowodowane uszkodzeniem tranzystora Q502, a czasem również Q503. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana tranzystorów Q514 (2SA733) i Q515 (2SC945), które mogą nie wykazywać uszkodzeń przy pomiarach miernikiem, lecz ich wymiana często rozwiązuje problem. Warto również zwrócić uwagę na napięcia na szynie I2C, które zmieniają się z około 4,3 V do 5 V w pierwszych sekundach pracy monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA