logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać tranzystor do wzmacniacza przy zmienionych parametrach Uce?

Lesny Cudak 10 Gru 2007 21:06 5559 12
REKLAMA
  • #1 4574105
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    Witam
    Mam mały problem bo muszę dobrać tranzystor do wzmacniacza, znalazłem jeden katalog w necie, ale jak znalazłem w nim tranzystor BC147 to Uce zamiast 5V (tak podane mam w książce do układów analogowych) jest 45V. Generalnie mam podany przykładowy tranzystor na którym można zrobić wzmacniacz taki jaki potrzebuje ale nauczyciel nam pozmieniał dane i powiedział mi ze ja muszę znaleść inny tranzystor

tutaj jest ten katalog http://www.elportal.pl/pdf/k01/33_06.pdf

nigdy nie używałem katalogów dlatego nie wiem co się dzieje =P

z tego co mnie uczono to do określenia punktu pracy potrzebny jest prąd kolektora Ic i napięcie kolektor emiter Uce

jakby ktoś mógł mi napisać dlaczego w tym katalogu są inne wartości ewentualnie gdzie popełniłem błąd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4574164
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    W katalogu masz maksymalne wartości, których lepiej nie sprawdzać. Jak pisze, że napięcie Uce w układzie ma 5V w spoczynku to jest ok, gorzej jak by miał 45V. Co do innego typu to może się rozchodzić o traconą moc i potrzeba mocniejszy, może mniej szumiący. Do jakichś prostych, mało wymagających zastosowań można wykorzystać całą masę różnych tranzystorów o podobnych parametrach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4574179
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    W katalogu podawane są wartości maksymalne, natomiast tranzystor dobiera się tak, aby wartości w punkcie pracy nie przekraczały wartości maksymalnych. Dlatego jeśli w pukcie pracy zakładasz Uce=5V, to tranzystor o danych katalogowych Uce=45V będzie ok. Byleby nie odwrotnie :p
  • #4 4576764
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    hmm znalazłem inny katalog http://www.elektronik.edu.pl/strnaucz/strona_ss/Katalog/tmczmm11.htm

i tak przeglądałem to szczerze powiedziawszy niewiele mi on mówi ale wybrałem tranzystor BC107 i teraz pytanie czy będzie możliwe zbudowanie wzmacniacza na nim ??

Takie mam założenia:
    ku= 148v/v
    R odbiornika = 98k ohmow
    Rwe = 2k ohmy
    fd = 83Hz
    Uwe = 1mV
    Eg = 12v
    Rg = 20 ohm

nie chodzi mi o dokładne obliczenia itp, bo to jest moje zadanie ale tak na 1 rzut oka czy jest to możliwe
  • #5 4578052
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Nie wiem jakie wasz wykładowca ma teorie na ten temat, bo wiadomo, że nauczyciel ma zawsze rację ;D ale ja osobiście zastosowałbym tranzystor z minimalnym wzmocniemien napięciowym sporo większym od założonego w zadaniu, żeby mieć zapas, np. BC109, BC149. Tylko trzeba pamiętać też o pozostałych parametrach.
  • #6 4578152
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Tranzystory bipolarne nie mają wzmocnienia napięciowego tylko prądowe ale i to można wykorzystać. Zaproponowałeś nisko szumne tranzystory, co nie jest złym dla układu wzmacniacza, muszą tylko być z grupy B (wystarczające) lub C. Tranzystory z serii BC107...109/177...179 mogą być trudno dostępne.
  • REKLAMA
  • #7 4580133
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    Ja nie mam zbudować tego wzmacniacza tylko go zaprojektować więc dostępność elementów nie jest problemem

dobra no to sprobuje na tym tranzystorze zaprojektować ten wzmacniacz =]

a tak swoją drogą co to znaczy że tranzystor jest mało szumny i skąd to wiadomo?? (co w katalogu na to wskazuje)

Dzięki Wielkie za pomoc ^^

Edit: hmm szukam w tamtym katalogu wzmocnienia no i widzę h21e ale są 2 wartości maksymalna i minimalna a jak znaleść wzmocnienie dla zalecanego punktu pracy (tak to jest nazwane w książce)

jest to może średnia arytmetyczna z minimalnego i maksymalnego wzmocnienia?? jeśli tak to które wartości mam brać pod uwagę te które są na wysokości A czy B ??

może to trochę takie głupie pytania ale nigdy nie używałem katalogu :/ a na pracowni będę miał tranzystory dopiero za 2 tygodnie :(

a też nie chce żeby ktoś za mnie wybrał tranzystor, tylko chce to rozumieć dlaczego akurat tak =P
  • #8 4582078
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Lesny Cudak napisał:

Takie mam założenia:
    ku= 148v/v
    R odbiornika = 98k ohmow
    Rwe = 2k ohmyfd = 83Hz
    Uwe = 1mV
    Eg = 12v
    Rg = 20 ohm

Takie założenia spełni praktyczne każdy tranzystor malej mocy.
    Np. BC548B (bardzo popularny)

Lesny Cudak napisał:

a tak swoją drogą co to znaczy że tranzystor jest mało szumny i skąd to wiadomo?? (co w katalogu na to wskazuje)

Tak w katalogu ale nie takim skrócony ja te twoje, tylko pełny
    http://pdf.elenota.pl/pdf/Vishay/85113.pdf (tylko sie nie przestrasz)
    Jest to katalog najbardziej popularnych tranzystorów i śmiało możesz wykorzystać których z tych tranzystorów, obojętnie który... praktycznie w twoim wypadku nie ma to znaczenia.
    I wzmocnienie prądowe w katalogach anglojęzycznych zazwyczaj oznacza sie Hfe=H21e=β

Lesny Cudak napisał:

Edit: hmm szukam w tamtym katalogu wzmocnienia no i widzę h21e ale są 2 wartości maksymalna i minimalna a jak znaleść wzmocnienie dla zalecanego punktu pracy (tak to jest nazwane w książce)

jest to może średnia arytmetyczna z minimalnego i maksymalnego wzmocnienia?? jeśli tak to które wartości mam brać pod uwagę te które są na wysokości A czy B ??

Do obliczeń masz przyjąć minimalną wartosc Hfe odczytaną z katalogu

A z tymi literkami to chodzi oto:

Po prostu producent selekcjonuje tranzystory pod względem wzmocnienia prądowego β (H21e=Hfe) i umieszcza potem to na obudowie abyśmy wiedzieli z jakimi wzmocnieniami mamy do czynienia.
    Np. Tranzystory BC547 są grupowane w trzy klasy A = β w przedziale 110-200; B =200 do 450 i C = 420 do 800
  • REKLAMA
  • #9 4586961
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    Już prawie skończyłem mój wzmacniacz tylko muszę sprawdzić jeszcze częstotliwości graniczne a do tego potrzebuję Ctc (pojemność kolektorowa) gdzie to mogę znaleść tutaj jest katalog taki bardziej szczegółowy

http://www.ortodoxism.ro/datasheets/SEME-LAB/BC107.pdf
  • #10 4589349
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    Wzmacniacz zrobiony jak myślicie nada się??

tutaj macie link

www.belch.w.interia.pl/projekt.doc
  • #11 4590681
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    No niby wszystko sie zgadza ale czemu rezystory w bazach maja aż 2W?
  • #12 4590790
    Lesny Cudak
    Poziom 10  
    bo wszystkie w tym samym sklepie internetowym "kupowałem" a nie było innych na niższe moce (wybrałem na najniższe) ale ceny i tak są małe

jak znacie jakieś dobre sklepy internetowe z elementami typu rezystor kondensator to dajcie linki ale żeby jeszcze producent był podany

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru tranzystora do wzmacniacza przy zmienionych parametrach napięcia kolektor-emiter (Uce). W katalogach podawane są wartości maksymalne parametrów tranzystora, które nie powinny być przekraczane w punkcie pracy układu. Przykładowo, jeśli w układzie Uce wynosi 5V, a katalog podaje maksymalnie 45V, to tranzystor jest odpowiedni. Wybór tranzystora zależy także od innych parametrów, takich jak moc strat, poziom szumów oraz wzmocnienie prądowe (Hfe, H21e). Wzmocnienie prądowe należy przyjmować z katalogu jako wartość minimalną dla punktu pracy. Tranzystory z serii BC107, BC109, BC149 są polecane do wzmacniaczy, przy czym ważne jest, aby były z odpowiedniej grupy selekcji (A, B, C) określającej zakres wzmocnienia. Pojemność kolektorowa (Ctc) jest istotna do określenia częstotliwości granicznych i można ją znaleźć w szczegółowych katalogach. Autor projektu wzmacniacza korzystał z różnych katalogów i pytał o interpretację danych katalogowych oraz o dostępność elementów. Wskazano również źródła katalogów i sklepów internetowych z elementami elektronicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA