logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6630 - brak miejsca na SMS-y, jak usunąć niewidoczne wiadomości?

Rami44 10 Gru 2007 21:21 2421 10
REKLAMA
  • #1 4574198
    Rami44
    Poziom 11  
    Witam ! ! !
    Posiadam nokie 6630 lecz od paru dni nie moge odbierać smsów gdzyż ciągle pojawia sie komunikat że mam zamało pamięci, po przeskanowaniu pamieci wyszło że mam 44kb wiadomości(nie istniejących fizycznie) chciałbym sie dowiedzieć jak mogę sie tego pozbyć żeby telefon funkcjonował normalnie. Prosze o pomoc gdzyż nie mam pojęcia co zrobić...
  • REKLAMA
  • #2 4574810
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Na problemy z Symbianem polecam w pierwszej kolejności format ;) nie wiem czego, upodobanie związane z Windowsem i podstawówką ;) :
    Marcin Sz. napisał:
    Aby sformatować telefon należy wpisać: *#7370# ( *#res0# ) i potem wpisać kod blokady telefonu - fabrycznie 12345. Najważniejsze żeby bateria była naładowana maksymalnie bo proces troszkę trwa i zużywa duuużo energii. UWAGA!!! Tracimy wtedy ustawienia, kontakty i smsy. Jeżeli się nie mylę to z karty pamięci dane zostają, najlepiej wyciągnąć ją na czas formatowania.

Pozdrawiam Marcin
  • #3 4575518
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    Witam reset symbiana - jak najbardziej lub nowsze firmire
  • REKLAMA
  • #4 4576141
    studencik22
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Albo skasuj niepotrzzebne wiadomosci.
    Ewentualnie zmiana na nowsza wersje Symbiana.
    Zmiana wersji moze byc o tyle istotna, iz teraz pamiec mozesz miec nie przydzielana dynamicznie. Masz pewien okreslony rozmiar pamieci przeznaczony na smsy i jesli masz wiecej pamici to i tak telefon nie chce tam nic pakowac, bo uwaza ze tamta pamiec jest zarezerwowana na ccos innego.

Najprosciej skasuj niepotrzebne smsy.
    Pozdro
  • #5 4576147
    Artech
    studencik22 napisał:
    Albo skasuj niepotrzzebne wiadomosci.
    Ewentualnie zmiana na nowsza wersje Symbiana.
    Zmiana wersji moze byc o tyle istotna, iz teraz pamiec mozesz miec nie przydzielana dynamicznie. Masz pewien okreslony rozmiar pamieci przeznaczony na smsy i jesli masz wiecej pamici to i tak telefon nie chce tam nic pakowac, bo uwaza ze tamta pamiec jest zarezerwowana na ccos innego.

Najprosciej skasuj niepotrzebne smsy.
    Pozdro

skasowanie nic nie pomoże został uszkodzony obszar, rozwiazanie znasz
  • #6 4577275
    Rami44
    Poziom 11  
    Nad formatem też sie zastanawiałem i zmianą na jakąś nowszą wersje lecz niestety nie posiadam symibana i nawet nie wiem z kąd go dorwać :/ Więc jeżeli ktoś z was posiadałby nowszego symbiana lub znał jakiś przyzwoity link to prosiłbym o kontakt :)
  • REKLAMA
  • #7 4577657
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Tutaj masz jak wgrać soft do tego telefonu:
    http://www.nokia.pl/A4466220
    a Symbian to system operacyjny, który masz w telefonie :) główna zaleta tego telefonu :)
    Zaczynaj jednak od formatowania :)

Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #8 4577704
    Artech
    chłopie zrób upgrade oprogramowania ze strony noki a jak nie to oddaj do serwisu sam nic niezrobisz..
  • #9 4625298
    cane
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zrób przede wszystkim format telefonu i karty pamięci. Możliwe, że któraś z zainstalowanych w telefonie aplikacji powoduje takie problemy. Co do zmiany softu to bym się na razie wstrzymał, bo możesz jeszcze więcej namieszać, a potem to czeka Cię już tylko serwis nokii.
  • #10 5080218
    DeVaK
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a ja bym sie zastanowil... nie zmieniales czasem w ustawieniach czy esy maja sie na karacie zapisaywac/telefonie?
  • #11 5110951
    seba1988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam mam to samo co ty... przywracalem ustawienia fabryczne ale to nic nie dalo... jesli bedziesz wiedzial cos wiecej to napisz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telefon Nokia 6630 i napotyka problem z brakiem miejsca na SMS-y, mimo że w pamięci widoczne są wiadomości o rozmiarze 44 KB, których fizycznie nie ma. W dyskusji zalecane jest wykonanie formatu telefonu jako podstawowego kroku naprawczego, co może usunąć uszkodzony obszar pamięci odpowiedzialny za problem. Sugerowane jest również zaktualizowanie oprogramowania (firmware) do nowszej wersji Symbiana, co może poprawić zarządzanie pamięcią SMS-ów, gdyż starsze wersje mogą mieć statycznie przydzieloną pamięć na wiadomości. Wskazano oficjalną stronę Nokii jako źródło do pobrania i instalacji nowego softu. Niektórzy użytkownicy radzą ostrożność przy aktualizacji, aby nie pogorszyć sytuacji i ewentualnie skorzystać z serwisu. Poruszono także kwestię ustawień zapisywania SMS-ów na karcie pamięci lub w telefonie, co może wpływać na dostępność pamięci. Jeden z użytkowników zgłasza, że przywrócenie ustawień fabrycznych nie rozwiązało problemu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie pamięci telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA