logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmiana karty graficznej GF FX5200 na Radeon 9600pro-problem

basstek1 11 Gru 2007 07:12 2826 19
REKLAMA
  • #1 4575145
    basstek1
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    witam,
    chcialem wymienic karte graficzną z GF na Radeona, ale po zainstalowaniu sterowników Radeona system się wysypuje tzn, zachowuje sie tak jak na sterownikach XP i choc wykrywa wszystko jest problem z odświerzaniem obrazu,poza tym komputer po załączeniu jakiejkolwiek aplikacji zawiesza sie.próbowalem wielu sterowników (zmienilem także sterowniku płyty głównej via kt400a) i bez zmian.... czyżby reinstalacja XP?

prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 4575253
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Po pierwsze zanim zainstalujesz nowe sterowniki powinieneś odinstalować stare, inaczej może to być przyczyna konfliktów i nie będzie działać prawidłowo.
    Po drugie jaki masz zasilacz? bardzo możliwe że przy takiej zmianie grafiki GF5200 na R9600Pro nie wyrabia zasilacz i jak zaczynasz obciążać kompa ten sie wieszam, bo ma za mało mocy.
    Sprawdź to i napisz co i jak.
    Pozdrawiam.
  • #3 4575334
    basstek1
    Poziom 18  
    zasilacz nowy chieftec 450w...sterowniki stare na początku zostawilem,ale pozniej wszystko usunąłem i sytuacja bez zmian...
  • #4 4575361
    krkor
    Poziom 12  
    spróbuj jeszcze raz usunąć kompletnie wszystkie sterowniki od grafiki (nowe i jeśli coś zostało po starych) potem restart kompa instalacja nowych sterow restart i zobacz co sie dzieje. po tych zabiegach będziemy zastanawiać się dalej co jest nie tak jeśli objawy będą sie powtarzać.
  • REKLAMA
  • #5 4575384
    basstek1
    Poziom 18  
    wczoraj dokladnie tak zrobiłem.probowalem omege zainstalowac.system po zaladowaniu zwisł... co rozumiesz przez usuniecie? w panelu Dodaj/Usun czy dalej mam gdzies szukac?
  • #6 4575416
    krkor
    Poziom 12  
    Na początku przez panel Dodaj/usuń, dla pewności możesz użyć "Advanced Uninstaller PRO" i zobaczyc czy nie ma jakichś pozostałości.
    Jak odinstalujesz to zobacz czy na domyślnych sterownikach XP komp też się wiesza czy nie.
    Jeśli jest ok to zainstaluj najpierw oryginalne sterowniki ATI i sprawdź co sie dzieje. Omegi zainstaluje się na koniec jak wykluczymy wszystko co może być przyczyna kłopotów.
  • REKLAMA
  • #7 4575487
    basstek1
    Poziom 18  
    na domyslnych sterownikach XP nie wiesza sie.oczywiscie wszystko jest obciążone a komp działa bardzo wolno...tym programem "Advanced Uninstaller PRO" pobawie sie koło 16tej bo aktualnie jestem w pracy...oczywiscie wszystko wczesniej usuwałem przez Dodaj/Usuń.Pozniej komp widział domyslne VGA.kiedy chcialem instalowac orginał sterowników komp po załadowaniu XP wieszał się....
  • #8 4575515
    krkor
    Poziom 12  
    hmmm do głowy przychodzi mi jeszcze jedno, jeśli masz możliwość sprawdź tego R9600pro na innym kompie , podejrzewam że kupiłeś go używanego, mógł być kręcony i ktoś coś upalił i teraz nie chce chodzić) czy może się mylę?
  • REKLAMA
  • #9 4575555
    basstek1
    Poziom 18  
    hehe...jest od mojego brata...jeszcze wczoraj chodzil u niego....raczej odpada
  • #10 4575583
    krkor
    Poziom 12  
    no to wiemy na czym stoimy :) hardware jest sprawny ( dobra zasiłka, sprawna karta, nie ma konfliktów w sprzęcie) pozostają sterowniki i ew.system .
    a z czystej ciekawości, po zainstalowaniu org, sterowników i ponownym uruchomieniu , w którym miejscu XP sie wiesza?załaduje sie i pokaże sie pulpit czy podczas ładowania?
  • #11 4575601
    basstek1
    Poziom 18  
    pokazuje sie pulpit,potem komp jest cholernie mułowaty i kazda operacja z kartą zamula go a najczęściej wiesza....szkoda ponownej instalacji glupiego Xp...
  • #12 4575657
    krkor
    Poziom 12  
    czyli jak załaduje sie XP zobacz który proces tak zwalnia system, zobaczymy co "XPkowi nie leży na żołądku" że tak go muli.

acha, jak pokaże ci sie pulpit to w jakiej rozdzielczości? w domyślnie najniższej (640x480) czy masz już coś innego nastawionego (np1024x768)?
  • #13 4575705
    basstek1
    Poziom 18  
    mam lcd.rozdzielczosc 640x480.oczywiscie bez sterownikow.ze sterownikami 1024x768.
  • #14 4576328
    makoto
    Poziom 12  
    Sugeruje zmianę w BIOS-ie AGP z x8 na x4.
  • #15 4576355
    krkor
    Poziom 12  
    znów tak z czystej ciekawości, co wniesie zmiana w biosie na AGPx4? przecież R9600pro obsługuje tryb AGPx8, a jak twierdzi kolega basstek1 karta jest sprawna, więc co taka zmiana wniesie?
  • #16 4576465
    basstek1
    Poziom 18  
    u mnie nie da sie zmienic....jest tylko tryb auto,nic nie wybiera sie w biosie. na karcie w XP zmienilem na 4x ale to nic nie dało...
  • Pomocny post
    #17 4576928
    krkor
    Poziom 12  
    no i jak? sprawdzałeś już jakie procesy obciążają tak procesor po starcie?
    w menedżerze urządzeń nie ma żadnych konfliktów?
    jak możesz to puść system z jakiegoś LIVE CD i zobacz jak zachowa się karta i czy to wina systemu.
  • #18 4577344
    makoto
    Poziom 12  
    Co do zmiany prędkości AGP, to często występowały problemy z kompatybilnością chipsetów VIA z kartami graficznymi ATI, zazwyczaj to pomaga. Raz spotkałem się z takim kuriozum, że płyta nie obsługiwała kilku modeli kart graficznych tej firmy (nawet poinformowali o tym w instrukcji)
  • #19 4577387
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Wejdź w tryb awaryjny i z menedżera urządzeń usuń wszystkie karty graficzne. Restart komputera do normalnego trybu i napisz co się dzieje.
  • #20 4578017
    basstek1
    Poziom 18  
    udało sie. musiałem zainstalowac sterowniki tak jak xp chciał tzn system sam wykrył sterowniki z cd,oczywiscie bez zadnych dodatków.pozniej po prostu zainstalowałem Omegę i jak na razie jest ok. zastanawiam sie jeszcze nad wyborem orginalnych sterowników.
    w kazdym razie wszystkim dziekuje za pomoc :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wymiany karty graficznej z GeForce FX5200 na ATI Radeon 9600 Pro, po której instalacji sterowników Radeon system Windows XP ulegał zawieszeniu i miał problemy z odświeżaniem obrazu. Pomimo usunięcia starych sterowników i instalacji różnych wersji nowych, problem się utrzymywał. Zasilacz Chieftec 450W został potwierdzony jako wystarczający, a karta pochodziła z innego sprawnego komputera, co wykluczyło uszkodzenie sprzętowe. Zalecano całkowite usunięcie sterowników za pomocą panelu Dodaj/Usuń oraz narzędzi typu Advanced Uninstaller PRO, a następnie instalację oryginalnych sterowników ATI i dopiero później sterowników Omega. Po instalacji sterowników wykrywanych automatycznie przez system z płyty CD oraz późniejszym doinstalowaniu sterowników Omega, system działał stabilnie. Sugerowano także zmianę prędkości AGP z x8 na x4 w BIOS-ie ze względu na możliwe problemy kompatybilności chipsetu VIA z kartami ATI, jednak w tym przypadku BIOS nie pozwalał na ręczną zmianę, a zmiana w systemie nie przyniosła efektu. Zalecano również sprawdzenie procesów obciążających CPU po starcie systemu oraz uruchomienie systemu z Live CD w celu wykluczenia problemów systemowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA