logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1100 - beam error - wymiana optyki nic nie daje

kmiters 11 Gru 2007 20:06 1657 11
REKLAMA
  • #1 4577411
    kmiters
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam taki problem z ww drukarką.
    Po włączeniu zasilania słychać cyknięcie i po chwili zapalają się 3 diody czyli fatal error.
    Po naciśnięciu przycisku gasną 2 prawe i świeci tylko ta pod przyciskiem - czyli wydaje się, że problem jest z laserem.
    Ale podmieniałem optykę z 2 innych drukarek i jest dokładnie to samo, czyli to raczej nie jest wina tego elementu.
    Moje pytanie jest co jeszcze może być przyczyną tego błędu?
    pozdrawiam

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2007-12-11 o godzinie: 20:48

• REKLAMA
  • #2 4577517
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    może grzałka jesli masz druga sprawna drukarke na podmiane to podmien i zobaczysz czy pomoże może jeszcze formater zacznij od niego mniej roboty
  • REKLAMA
  • #3 4577542
    kmiters
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie problemem :).
    Grzałkę już wymieniałem na nową więc też odpada jako przyczyna.
    Formater jest to jakiś pomysł, tego nie sprawdzałem.
    Dzięki jutro sprawdzę i napiszę co z tego wynikło.
  • #4 4577630
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Formater nie będzie miał nic do rzeczy. Przecież to tylko interface między komputerem a elektroniką która zarządza drukiem. Błąd który opisujesz to beam error. To jest brak wiązki lasera na czujniku lasera... a nie ma jakiejś przeszkody na ścieżce światłą lasera?? Rozumiem że podmieniałeś całe lasery (Kurcze nie chcę Cię wprowadzać w błąd bo już jakiś czas nie robie takich drukarek, a nie ma tam mechanizmu zasłaniającego laser kiedy otwarta jest pokrywa drukarki, jeśli tak to czy ona jest odsłaniana przy zamkniętej klapie). Można by podłączyć się oscyloskopem do czujnika wiązki i sprawdzić czy jak laser zaczyna działać pojawiają sie na nim impulsy. Przynajmniej wiedział byś czy wysypał się laser, czy elektronika coś przekłamuje ??
  • REKLAMA
  • #5 4577770
    kmiters
    Poziom 10  
    Podmieniałem całe "czarne pudełko" z optyką.
    Na torze lasera nic nie ma są tylko soczewki.
    Obudowa optyki była tylko raz otwarta w czasie testu - zauważyłem, że lusterko obrotowe zaczyna się kręcić i później przestaje ale to jest wynikiem tego, że jakiś inny podzespół nie startuje.
    Pytanie kiedy laser się uaktywnia i wysyła jakąś pierwszą wiązkę bo ten mój nic nie wysłał.
    W pozostałych przypadkach obudowa optyki była za każdym razem zamknięta.
  • Pomocny post
    #6 4578797
    kosmita
    A głupio zapytam: wszystkie kabelki są na swoich miejscach?? Nic sienie wypięło z elektroniki? (wiem, ale czasami lepiej coś sprawdzić 5 razy niż przeoczyć jedną pierdołę)
  • #7 4578860
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    jak podmieniłeś już i grzałke i laser i nadal jest to samo to zostaje płyta główna no chyba że tak jak kosmita pisze jakieś połączenie jest uszkodzone jakis kabelek przerwany może ktoś przed tobą coś robił i uszkodził wiązkę przedzwon miernikiem
  • #8 4578878
    kosmita
    oki mam taką drukarkę, jak postawisz drukarkę przodem swoją stronę po otwarciu pokrywy jest na niej kawałek plastiku który wchodzi w laser i odsłania laser. Pewny jesteś że ten mechanizm odsłaniania dobrze działa?
  • #9 4578958
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Włóż kawałek papierka w szczelinę od lasera, śrubokrętem włącz włącznik z lewej strony na płycie zasilacza i przy otwrtej drukarce zobaczysz jak to wszystko wygląda. Możesz równiez zdjąć obudowę i wykonać te same czynności i włączyć drukarke.
    Kiedyś miałem przypadek, iż jeden z przewodów do lasera z płyty był lekko przecięty i tez miłem dużą zagadkę.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #10 4579515
    kmiters
    Poziom 10  
    Może po kolei bo sugestii jest trochę za co dziękuję
    Drukarka przyszła od użytkownika i pracowała tego jestem pewien, że nikt w niej nie grzebał.
    Kawałek plastiku, który wchodzi w laser szczerze to tego nie widzę. Jest coś takiego w HP 1200 ale w 1100?
    Sprawdzałem działanie lasera ze zdjętą pokrywą od optyki i nic nawet jednego błysku.
  • Pomocny post
    #11 4579742
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Z prawej strony w górnej części obudowy jest mała szczelina, podczas zamykania pokrywy w tę szczelinę wchodzi pionowy kawałek plastyku który jest z prawej strony wewnąrz pokrywy. Wtedy jest odsłaniane działo lasera poprzez dzwigienkę która jest wewnątrz lasera z prawej strony, która jest popychana własnie przez ten plastyk wewnątrz pokrywy z prawej strony.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #12 4581112
    kmiters
    Poziom 10  
    Trochę lamersko wyszło, faktycznie jest plastik który odblokowuje laser. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 1100 po włączeniu zasilania sygnalizuje błąd beam error poprzez zapalenie trzech diod, co wskazuje na problem z wiązką lasera. Wymiana optyki laserowej na używane z innych drukarek nie rozwiązała problemu, podobnie jak wymiana grzałki. Dyskusja sugerowała możliwe uszkodzenia płyty głównej lub przerwany kabel sygnałowy. Kluczowym elementem okazał się mechanizm blokady lasera – plastikowy element w pokrywie, który przy zamknięciu odsłania laser i umożliwia jego aktywację. Po zweryfikowaniu działania tego mechanizmu i potwierdzeniu jego prawidłowego funkcjonowania problem został rozwiązany. Wskazano również, że laser nie emituje wiązki, jeśli mechanizm blokujący jest nieaktywny, co może powodować błąd beam error.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA