logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1100 - beam error - wymiana optyki nic nie daje

kmiters 11 Gru 2007 20:06 1654 11
REKLAMA
  • #1 4577411
    kmiters
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam taki problem z ww drukarką.
    Po włączeniu zasilania słychać cyknięcie i po chwili zapalają się 3 diody czyli fatal error.
    Po naciśnięciu przycisku gasną 2 prawe i świeci tylko ta pod przyciskiem - czyli wydaje się, że problem jest z laserem.
    Ale podmieniałem optykę z 2 innych drukarek i jest dokładnie to samo, czyli to raczej nie jest wina tego elementu.
    Moje pytanie jest co jeszcze może być przyczyną tego błędu?
    pozdrawiam

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2007-12-11 o godzinie: 20:48

• REKLAMA
  • #2 4577517
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    może grzałka jesli masz druga sprawna drukarke na podmiane to podmien i zobaczysz czy pomoże może jeszcze formater zacznij od niego mniej roboty
  • #3 4577542
    kmiters
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie problemem :).
    Grzałkę już wymieniałem na nową więc też odpada jako przyczyna.
    Formater jest to jakiś pomysł, tego nie sprawdzałem.
    Dzięki jutro sprawdzę i napiszę co z tego wynikło.
  • REKLAMA
  • #4 4577630
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Formater nie będzie miał nic do rzeczy. Przecież to tylko interface między komputerem a elektroniką która zarządza drukiem. Błąd który opisujesz to beam error. To jest brak wiązki lasera na czujniku lasera... a nie ma jakiejś przeszkody na ścieżce światłą lasera?? Rozumiem że podmieniałeś całe lasery (Kurcze nie chcę Cię wprowadzać w błąd bo już jakiś czas nie robie takich drukarek, a nie ma tam mechanizmu zasłaniającego laser kiedy otwarta jest pokrywa drukarki, jeśli tak to czy ona jest odsłaniana przy zamkniętej klapie). Można by podłączyć się oscyloskopem do czujnika wiązki i sprawdzić czy jak laser zaczyna działać pojawiają sie na nim impulsy. Przynajmniej wiedział byś czy wysypał się laser, czy elektronika coś przekłamuje ??
  • #5 4577770
    kmiters
    Poziom 10  
    Podmieniałem całe "czarne pudełko" z optyką.
    Na torze lasera nic nie ma są tylko soczewki.
    Obudowa optyki była tylko raz otwarta w czasie testu - zauważyłem, że lusterko obrotowe zaczyna się kręcić i później przestaje ale to jest wynikiem tego, że jakiś inny podzespół nie startuje.
    Pytanie kiedy laser się uaktywnia i wysyła jakąś pierwszą wiązkę bo ten mój nic nie wysłał.
    W pozostałych przypadkach obudowa optyki była za każdym razem zamknięta.
  • Pomocny post
    #6 4578797
    kosmita
    A głupio zapytam: wszystkie kabelki są na swoich miejscach?? Nic sienie wypięło z elektroniki? (wiem, ale czasami lepiej coś sprawdzić 5 razy niż przeoczyć jedną pierdołę)
  • REKLAMA
  • #7 4578860
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    jak podmieniłeś już i grzałke i laser i nadal jest to samo to zostaje płyta główna no chyba że tak jak kosmita pisze jakieś połączenie jest uszkodzone jakis kabelek przerwany może ktoś przed tobą coś robił i uszkodził wiązkę przedzwon miernikiem
  • REKLAMA
  • #8 4578878
    kosmita
    oki mam taką drukarkę, jak postawisz drukarkę przodem swoją stronę po otwarciu pokrywy jest na niej kawałek plastiku który wchodzi w laser i odsłania laser. Pewny jesteś że ten mechanizm odsłaniania dobrze działa?
  • #9 4578958
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Włóż kawałek papierka w szczelinę od lasera, śrubokrętem włącz włącznik z lewej strony na płycie zasilacza i przy otwrtej drukarce zobaczysz jak to wszystko wygląda. Możesz równiez zdjąć obudowę i wykonać te same czynności i włączyć drukarke.
    Kiedyś miałem przypadek, iż jeden z przewodów do lasera z płyty był lekko przecięty i tez miłem dużą zagadkę.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #10 4579515
    kmiters
    Poziom 10  
    Może po kolei bo sugestii jest trochę za co dziękuję
    Drukarka przyszła od użytkownika i pracowała tego jestem pewien, że nikt w niej nie grzebał.
    Kawałek plastiku, który wchodzi w laser szczerze to tego nie widzę. Jest coś takiego w HP 1200 ale w 1100?
    Sprawdzałem działanie lasera ze zdjętą pokrywą od optyki i nic nawet jednego błysku.
  • Pomocny post
    #11 4579742
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Z prawej strony w górnej części obudowy jest mała szczelina, podczas zamykania pokrywy w tę szczelinę wchodzi pionowy kawałek plastyku który jest z prawej strony wewnąrz pokrywy. Wtedy jest odsłaniane działo lasera poprzez dzwigienkę która jest wewnątrz lasera z prawej strony, która jest popychana własnie przez ten plastyk wewnątrz pokrywy z prawej strony.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #12 4581112
    kmiters
    Poziom 10  
    Trochę lamersko wyszło, faktycznie jest plastik który odblokowuje laser. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1100 po włączeniu zasilania sygnalizuje błąd beam error poprzez zapalenie trzech diod, co wskazuje na problem z wiązką lasera. Wymiana optyki laserowej na używane z innych drukarek nie rozwiązała problemu, podobnie jak wymiana grzałki. Dyskusja sugerowała możliwe uszkodzenia płyty głównej lub przerwany kabel sygnałowy. Kluczowym elementem okazał się mechanizm blokady lasera – plastikowy element w pokrywie, który przy zamknięciu odsłania laser i umożliwia jego aktywację. Po zweryfikowaniu działania tego mechanizmu i potwierdzeniu jego prawidłowego funkcjonowania problem został rozwiązany. Wskazano również, że laser nie emituje wiązki, jeśli mechanizm blokujący jest nieaktywny, co może powodować błąd beam error.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA