logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć punkt pracy wzmacniacza dla zmiennych temperatur i parametrów?

Boxic 11 Gru 2007 22:03 4947 6
REKLAMA
  • #1 4577960
    Boxic
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam mały problem z obliczeniem punktu pracy wzmacniacza. Muszę obliczyć punkt pracy w obu przypadkach i nanieść na charakterystykę z prostą obciążenia. Szukając na internecie i w różnych źródłach dużo jest różnych wzorów i jakieś pominięcia np. rezystancji zastępczej Rbz. Przez co wychodzą różne wyniki i jestem właśnie ciekaw jakich byście użyli wzorów do obliczenia lub jakiś przekształceń itp.. Prosiłbym o jasne wytłumaczenie co, jak i dlaczego??

Mam obliczyć punkt pracy w Temp=20; Ube=0,6V; beta=200; Ucc=12V; Rb1=100k; Rb2=18k; Rc=5k; Re=1k; i później temperatura się podnosi do 150 stopni Celsjusza oczywiście i Ube=0,32V; beta=330.

Poniżej schemat.

Dziękuje za odp.
    Załączniki:
    • Jak obliczyć punkt pracy wzmacniacza dla zmiennych temperatur i parametrów? wzmak.JPG (4.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4578344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4578483
    Boxic
    Poziom 11  
    A zapomniałem dodać, że ciekawi mnie bardziej rozwiązanie metodą Thevenina ze źródłem zastępczym.
    Ale zastanawia mnie skąd wziąłeś taki układ równań, nigdzie się z nim nie spotkałem?? Jeżeli posiadasz jakieś materiały na temat tych punktów pracy to prosiłbym o jakieś linki.
    A jeszcze mam pytanko czy prąd kolektora w przybliżeniu jest równy prądowi emitera - bo takie coś wyczytałem na necie??

Ja to rozwiązałem na 2 sposoby i wszędzie inaczej wychodzi:

1. Ib=Ic/beta ---> Ic=Ie= Ue/Re

2. Ib= (Ucc-Ube)/Rb ----> Rb=Rb1*Rb2/(Rb1+Rb2)

A wzory ogólne jakie mam w zeszycie to takie:

Ubb-IbRb-Ube-IeRe=0

Ucc-IcRc-Uce-IbRb=0

Ic=beta*Ib
    Ie=(beta+1)*Ib i z tych dwóch wzorów wynika że w przybliżeniu prąd emitera jest równy prądowi kolektora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4578676
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    CZYSTO WIA MUZOM!!!!! Nigdy nie pisałem takiego postu , ale zadziwia mnie po co obliczać coś czego obliczyć sie nie da.Wg.tego schematu ten stopień może być wszystkim: wtórnikiem,wzmacniaczem ,odwracaczem fazy...etc co chcesz.Po co to liczyc jak tego sie obliczyc w skrajnych parametrach nie da.Nie pisze tego ze nie lubie obliczen tyle ze ten uklad obliczony matematycznie przy zachowaniu parametrow wprowadzonych i po zmianie jakichkolwiek ,,,choć temperaturowych wymaga obliczen od nowa.A teraz ciekawostka dla tego układu....jezeli dysponujesz jakimkolwiek starym miernikiem ..takim ze wskazówką i jesli nie szkoda ci go rozkręcić i tak ustawic wzkazówke mikrowoltomieza zeby pokrywale sie mniej wiecej w polowie skali to włącz ten miernik tak ustawiony miedzy kolektor a emiter tranzola.Następnie po właczeniu sprawdz co sie bedzie działo przy piecu i w zamrażarce i poproś P.Profesora o obliczenie tego co jest nieobliczalne.
    TO NAJGłUPSZY POST W MOIM ZYCIU I PRZEPRASZAM MODERATORóW ALE SZLAG MNIE Tr.......
  • #6 4579286
    Boxic
    Poziom 11  
    zdanek15 nie moja wina takie zadanie dostałem w szkole :).

jony dzięki za linki z tego 1 napewno to już oblicze prawidłowo bynajmniej tak myślę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obliczenia punktu pracy wzmacniacza tranzystorowego przy zmiennych temperaturach i parametrach, takich jak Ube i beta. Podstawowym problemem jest wybór odpowiednich wzorów i uwzględnienie rezystancji zastępczej Rbz, co wpływa na różne wyniki obliczeń. Zaproponowano wzór na prąd bazy ib wyprowadzony z układu trzech równań uwzględniających napięcia na rezystorach i tranzystorze, co pozwala na dokładniejsze wyznaczenie punktu pracy. Poruszono również metodę Thevenina ze źródłem zastępczym jako alternatywne podejście. Wskazano, że prąd kolektora Ic jest w przybliżeniu równy prądowi emitera Ie, co wynika z zależności Ic = beta * Ib oraz Ie = (beta + 1) * Ib. Podano linki do materiałów edukacyjnych dotyczących obliczania punktu pracy tranzystora bipolarnych. W dyskusji pojawiła się także krytyka dotycząca sensowności obliczeń punktu pracy przy skrajnych parametrach temperaturowych, podkreślając, że w praktyce wymaga to pomiarów i ponownych obliczeń. Ostatecznie autor potwierdził, że otrzymane materiały i wzory pomogą mu w prawidłowym obliczeniu punktu pracy wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA