logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkodować radio Blaupunkt Lubeck RCC45? Czy potrzebny jest programator?

michalk 16 Wrz 2002 10:15 8049 22
REKLAMA
  • #1 43285
    michalk
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    jak rozkodować to radio-co trzeba miec żeby w ogóle zaczac,znalazłem plik w poprzednim poscie na ten temat,ale nie wiem co z nim zrobić ,czy trzeba miec programator,?czy może mnie ktoś oświecić w tym temacie
  • REKLAMA
  • #2 43416
    cebula
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    napewono trzeba miec programator
  • #3 43423
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Jak bardzo chcesz to daj znać a podeślę ci bina na priv. Włąśnie wczoraj rozgryzałem podobne, a RCC 45 miałem wcześniej bez kodu .
  • #4 43466
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    To programator tez jemu podeslij na priv - bedzie Ci bardzo wdzieczny :-)
  • #5 45152
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Pewnie że mu podeślę, a nawet jeszcze mu zrobię radyjko. Może ktoś mi to kiedyś wynagrodzi bo tobie na pewno nie. Potrafisz się tylko mądrzyć i pewnie nic poza tym.
  • REKLAMA
  • #6 45168
    Mirek71
    Poziom 20  
    A ,to za ta wypowiedz mnie atakujesz - koles, wiesz do czego sluza emotikony ???
  • #8 45312
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Hej kolesie ! Jak na to nie patrzeć , emotikony nie służą do odpalania
    radyjek zablokowanych kodem ! A forum jest po to ........ . Jeśli ktoś
    jest tak wielkim mocarzem w jednym temacie , to z nudów powinien
    abicjonalnie drążyć inne. A jeśli jego - ego- wie już wszystko najlepiej
    to (pomijając lub nie wirusy) w pierwszej kolejności powinien postawić sobie własny serwer z prywatnym forum i tam dymać na niezaglądających
    tam grupowiczów. I do d. ...... , wkładać swoje nikomu nieprzydatne przechwałki i przycinki. Wprawdzie mamy do dyspozycji ten niebieski guzik przy pisaniu post-a , ale ........ mądry admin zapewne torochę się temu przygląda , bo takie pie ......... isanie tylko szpeci to forum ,
    zupełnie zbędnie.
    Pietrek-pl - tak trzymaj dalej , również bardzo chętnie wyślę koledze potrzebny soft i zrobię gratis proga jeśli będzie miał na to ochotę ,
    zupełnie tak sobie i dla jaj.
    Wątroba mi gnije ostatnio przy odpalaniu na forum działu audio
    , no chyba ,że zrobimy tak : zanim ktoś cokolwiek odpowie , to
    palnie hasło : jestem ......., mogę pisać czy mam wyp.......... . (I tu wskazane są nowe e m o t i k o n y )To zapewne
    spowoduje, że będzie znacznie klarowniej i może przynajmniej nielicznym
    uda się uzyskać sensowną pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na zdanie kolegów w tej kwestii.
  • #9 45314
    Mirek71
    Poziom 20  
    Widze Adam,ze jestes bardzo wygadany i Piertek tez , Witek tez mozesz im podpowiedziec (choc z Gamma III nie za bardzo Ci poszlo)- mam dla was propozycje - wypowiedzcie sie na temat rozkodowania Beckera Be 4717
    Audio 30 APS z wlaczona blokada - programatora nie musicie mi podsylac -mam kilka, ciekawy jestem jaka jest wasza wiedza :-)
  • #10 45323
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Hej !
    Bez urazy, zrobienie tego radia to max 10min, trochę treningu i też
    do tego dojdziesz. Bo nie mam zamiaru zdradzać efektów swojej
    ciężkiej pracy. Wyluzuj i pomyśl trochę ! Przecież nie mogę pisać inaczej i łamać zasad tego działu. Co sobie pomyślą koledzy ?
  • REKLAMA
  • #11 45325
    Mirek71
    Poziom 20  
    Chcialbym to widziec, to nie jest Becker 4720 czy jakis tam - napewno wiesz o czym piszesz ?
  • #12 45349
    j.vit
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Mirek ja tez jestem tylko człowiekiem jestem omylny. mam wady ale Ty SławeK no i ten trzeci jak ktoś zawali baranka albo w ofiarowanych ma 3 punkty to gdyby mogliście to byście skopali leżącego Adam ma racje więcej nie piszę złośliwych uwag jak wy tylko jak dam radę wysyłam na priv -tak nawiasem mówiąc forum audio jest od dawna forum zagryziaków
    Pozdrawiam Witek
  • #13 45427
    Mirek71
    Poziom 20  
    Witku jestes w bledzie krytykuje tych co nie mysla i licza na łatwiznę, wszystkim innym pomagam jak moge( za chwilke bede wysylal 6,5MB do kolegi,ktory poprosil o pomoc,albo wrzuce to na elektrode),
    Jesli ktos prosi o pomoc np. w sensie podeslania serwisowki to zawsze pomoge jak bede mial,poniewaz wtedy widze ze ktos mysli i chce pracowac ze schematem( a mam tego duzo),tepic bede bezmyslnosc i glupote(czyli ludzi ktorzy chca kod nie opisujac radia i bez podeslania bina) i wcale nie chce zgrywac wazniaka,bo ja tez sie myle...
  • #15 45478
    Mirek71
    Poziom 20  
    Witku, ile Ty masz lat - obrazasz sie jak kilkuletni chlopiec,czasami prawda jest przykra,ale trzeba jej stawic czola i nie obrazac sie z byle powodu
  • #17 45528
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Jeśli chodzi o BE4717 to wywalenie PROD zajelo mi niestety trochę wiecej nim 10 minut :(
    Ale jestem amatorem

Pozdrawiam

Sławek 8)
  • #18 45551
    amator2
    Poziom 17  
    Czy ktoś pomoże wreszcie koledze z tą Lubeką ?
    Ja spróbuje :
    Jeśli zależy Ci tylko na odblokowaniu tego konkretnego radia to spisz numery tego radia z blachy i podeślij, np BP5610..... to obliczymy kod, warunek - radio musi umożliwić wprowadzenie tego kodu, jeśli nie to podłącz je na dłużej do prądu może się odblokuje.

Jeśli chcesz nauczyć się odblokowywania tych radyjek to musisz mieć jakiś programator, który umożliwi Ci zczytanie i modyfikację pamięci eeprom w której zapisany jest kod. Pamięć ta jest typu 24c01 i montowana jest w technologi SMD od spodu odbiornika
    Schemat takiego programatora znajdziesz w sieci np www.lancos.com

Odpisz jak coś zrobisz

Powodzenia

Slawek 8)
  • REKLAMA
  • #20 45765
    amator2
    Poziom 17  
    Nie podładałem żadnego pliku
    To najgorsze rozwiązanie jakie można zrobić
    Mam nadal oryginalny zapis
    Po prostu znalazłem ten bajt, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie "PROD"
    Wstawiłem podstawkę i zmieniałem linię po lini.
    Żmudna praca, ale nic lepszego nie wymyśliłem
    W tym czasie można było zrobić wiele innych radyjek, ale warto było

Pozdrawiam

Sławek 8)
  • #21 45834
    Mirek71
    Poziom 20  
    Zgadzam sie z Tobą Slawku ,ale moje radio ma bina z innego Beckera,poniewaz to radio juz przeszlo przez kilka rąk,w binie jest linia mowiaca jaki to jest typ radia i u mnie jest napisane : BECKER4720PDE - jak mozesz to podeslij mi oryginalny plik nawet bez przerobki ( to Twoj patent) sam sie pomecze,wiem ile czasami trzeba...
  • #22 16843525
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Witam was
    Czy po numerze seryjnym podacie mi kod do tego radia.... Czy tylko w programatorze to można zrobić
    Pozdrawiam

Moderowany przez damiancz:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

9. Na forum niedozwolone jest zadawanie pytań o podanie kodu z konkretnego numeru seryjnego, ponieważ są one kompletnie bezwartościowe dla innych użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Rozkodowanie radia Blaupunkt Lubeck RCC45 wymaga posiadania programatora umożliwiającego odczyt i modyfikację pamięci EEPROM typu 24c01, w której zapisany jest kod zabezpieczający. Sam plik binarny (bin) znaleziony w sieci nie wystarczy bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy do jego prawidłowego wykorzystania. Proces odblokowania polega na zidentyfikowaniu i modyfikacji odpowiednich bajtów w pamięci, co może być czasochłonne i wymagać doświadczenia. W dyskusji pojawiły się propozycje przesłania plików binarnych i programów na prywatne wiadomości, jednak nie zaleca się stosowania plików z innych modeli, gdyż mogą one nie odpowiadać oryginalnemu zapisowi radia. Alternatywnie, kod można obliczyć na podstawie numeru seryjnego radia, pod warunkiem, że radio umożliwia wprowadzenie kodu. Wskazano również, że schematy i programatory można znaleźć w internecie, np. na stronach takich jak www.lancos.com lub u specjalistów oferujących uniwersalne programatory. Dyskusja zawierała także wymianę zdań na temat podejścia do pomocy i wymagań dotyczących samodzielnej nauki i pracy z elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA