logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy można podłączyć lcd pod zasilacz komputerowy?

swap2006 12 Gru 2007 11:50 2483 11
REKLAMA
  • #1 4579269
    swap2006
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Nie za bardzo się orientuję ale mam pytanie jak w temacie-potrzebuję do zasilenia monitora lcd (15cali) 12V i min 2A-zlokalizowałem w zasilaczu atx przewód żółty(12V) i czarny-czy mogę się w nie wpiąć i będzie ok?Jeśli to głupie pytanie to przepraszam...:|...Z góry dziekuję za odpowiedzi...

P.S. Zasilacz ma moc 300W
  • REKLAMA
  • #2 4579488
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6159
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #3 4579651
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Teoretycznie tak, ale zasilacz komputerowy (ATX daje prąd impulsowy (czyli tak: pyk....pyk...pyk...pyk - tyle ze bardzo szybko (nie wiem ile, moge podejrzewać że 60 razy na sekundę)), a standardowy zasilacz od LCD może dawać napięcie bardziej czyste (bez pyk...pyk... tylko coś takiego: pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy....). Jeżeli chcesz go podłączyć to pamiętaj żeby dobrze (+ do+ i - do-)
  • #4 4579755
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Ale jajca.
    Jak dobrze odfiltrowane jest napiecie w oryginalnym zasilaczu to pewnie nikt nie wie. Ja zasilam aparat cyfrowy z przetwornicy co niby robi pyk pyk ... i działa świetnie.

Problem jednak z zasilaczem atx jest taki, że raz ze dostarcza dobrej stabilizacji tylko pod jakimś obciązeniem, a dwa że stabilizowana jest linia +5V, a nie +12V. I przy poborze z 12V bez obciążenia 5V będą sie dziać jaja i 12 będzie niestabilizowane za bardzo.

Co do podłączania do pracującego kompa, to teoretycznie jest to możliwe, ale nie wiem czy nie będą sie kłócic masy ze sobą, sygnałowa i zasilająca.

Osobiście wolałbym dać zalecany zasilacz 12V.
  • REKLAMA
  • #5 4579767
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Raczej Ci się to NIE uda.
    Możesz spróbować podłączając żarówkę 12V/6W (samochodowa) i sprawdzić.
    Po prostu żaden z zasilaczy komputerowych nie jest przystosowany do poboru tak dużego prądu (2A) z 12V (napięcie pomocnicze do napędów dysków twardych i CD/DVD)
    Kilkanaście amperów to można pobierać tylko z 3.3V (pomarańczowy) albo z 5V (czerwony).
  • REKLAMA
  • #6 4579923
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> maras2003

Zasilacz w komputerze zawiera przetwornicę pracującą z częstotliwością kilkudziesięciu kHz a nie 60 Hz (skąd Ci się to wzięło?). Na wyjściach jest napięcie stałe a nie jakieś "pyk, pyk".
    Oczywiście zasilacz musi być poprawnie obciążony.

-> tatam

Z linii +12V zasilacza komputerowego można pobierać znacznie więcej niż 2A. Szczególnie ze współczesnych zasilaczy, gdzie właśnie +12V jest wykorzystywane do zasilania dodatkowego kart graficznych.

Niską obciążalność ma linia -12V, która jest zachowana w zasilaczach tylko i wyłącznie z przyczyn historycznych - zapewnienie zgodności wstecz, bo może się trafić karta I/O wymagająca takiego zasilania.
  • #7 4580222
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Właściciel ma zasilacz 300W - tzn, że to żadna "nowość" (zwykle od 450-600W) do współczesnych kart graficznych tylko pewnie zwykły stary ATM.
    Zresztą na zasilaczu powinna być nalepka z informacją o wydajności prądowej poszczególnych napięć.
    Radziłem sprawdzić doświadczalnie i tylko to może dać odpowiedź na pytanie "tak czy nie".
  • #8 4580262
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Zapewniam Cię, że nawet z bardzo starych zasilaczy z linii +12V można pobierać co najmniej 8-10A. To napięcie służy przede wszystkim do zasilania napędów a te kiedyś nie były tak oszczędne jak współczesne. Stary Seagate ST4096 (HDD 5.25" MFM 80 MB, pełna wysokość) pobierał bodaj 3A z linii 12V a radził sobie z nim (+ dwa stare FDD) zasilacz od XT.

Natomiast co do meritum pytania autora wątku: jeśli ma to być zasilane z tego samego zasilacza co komputer, to będzie problem z masą i prądami wyrównawczymi przez nią płynącymi. Ale to już w tym wątku zostało napisane.

Dodano po 4 [minuty]:

Źle zapamiętałem - ST4096 przy starcie pobierał 4A z linii 12V: http://support.dell.com/support/edocs/dta/4096/00000005.htm
  • #9 4581754
    swap2006
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi-podłączyłem monitor(wydajność prądowa na +12V to 8-10A).Przed wgraniem windowsa (xp) po matrycy biegną poziome paski...po wgraniu problem znika...nie wiem może to problem z monitorem(używany),złą masą(są 2 czarne przewody masowe) lub wspomnianym...pyk pyk..:D
  • REKLAMA
  • #10 4582073
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Jest problem z pętlą masy. Mogą się pojawiać zakłócenia.
  • #11 4582190
    swap2006
    Poziom 10  
    Rozumiem,a czy ma to wpływ na trwałość monitora,czy jest tylko denerwujące(i pewnie dla Was to głupie pytanie8-10A to nie za dużo jeśli potrzeba 2A-z wykształcenia jestem zootechnikiem:| )
  • #12 4584164
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    no więc wytłumaczę prosto...

Napięcie (V- wolt) urządzenie bierze tyle ile dostaje (czyli jakbyś podpiał pod 10v, to bierze 10v, jak pod 200v, to bierze 200v)
    Natężenie (A- amper) tyle ile w danym momencie potrzebuje (jak monitor potrzebuje 2A, a zasilacz masz 10A, to bierze tylko 2A)

Nie jest to do końca tak jak napisałem, ale nie będziemy się wdawać w szczegóły... ;)

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie monitora LCD 15" wymagającego zasilania 12V i minimum 2A do zasilacza komputerowego ATX o mocy 300W jest teoretycznie możliwe, jednak wymaga uwagi. Zasilacze ATX dostarczają napięcie stałe na linii +12V, które może mieć wysoką wydajność prądową (nawet 8-10A w starszych modelach), ale stabilność napięcia zależy od obciążenia linii +5V, która jest główną linią stabilizowaną. Napięcie na +12V może być mniej stabilne przy braku odpowiedniego obciążenia 5V. Istnieje ryzyko powstania pętli masy i zakłóceń, zwłaszcza gdy monitor i komputer dzielą wspólną masę, co może powodować artefakty na matrycy (np. poziome paski). Prąd pobierany przez urządzenie jest zgodny z jego zapotrzebowaniem, więc zasilacz o wyższej wydajności prądowej nie zaszkodzi monitorowi. Zaleca się sprawdzenie wydajności prądowej linii +12V na nalepce zasilacza oraz ewentualne testy z obciążeniem (np. żarówką 12V/6W). W przypadku problemów z zakłóceniami warto rozważyć dedykowany zasilacz 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA