logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza podczas grania - zasilacz MAX 400W, AMD Athlon 3000+

Zemsta.Elektryka 12 Gru 2007 13:11 974 2
REKLAMA
  • #1 4579475
    Zemsta.Elektryka
    Poziom 10  
    Witam.

Mam problem z moim komputerem obecnie konfiguracja:
    zasilacz MAX 400W
    AMD Athlon 3000+
    DDR 1,5 GB
    GF 8600GT
    dysk 160 GB
    DVD
    Gigabyte K8 Triton GA-K8NF-9 - płyta główna

Problem polega na tym że gdy komputer pracuje nawet pod sporym obciążeniem procesora (w sensie ma powłączane dużo programów które go bardzo obciążają) to nic się nie dzieje, pracuje normalnie. Ale gdy tylko włącze gre to po 20-30 minutach wyłancza się , nie resetuje tylko wyłancza. Gdy zaraz po wyłączeniu ponownie włącze komputer i gre to pracuje tylko minutke albo dwie po czym ponownie sie wyłancza. (Tak jak mówiłem włączanie programów nie obciążających grafiki nie skutkuje wyłączeniem)
    - Nie jest to wina karty graficznej ponieważ dopiero co nową wmontowałem i zarówno ze starą kartą jak i z nową mam ten sam problem.
    - Nie jest to wina procesora ponieważ jego temp. wynosi 37 - 39 C zawsze po wyłączeniu (sprawdzałem kilka razy)
    Jest jeszcze jeden problem który wystepuje mianowicie zauważyłem że w domu mam przebicie na obudowe przy tym koputerze, w akademiku tego problemu nie mam. Co jeszcze fajniejesze. Gdy komputer stoi zimny (wyłączony przez jakieś 30 min) i go załącze z płytką w DVD albo zaraz po włączeniu włoże płytke do DVD to wyłancza się identycznie jak przy "przeciążeniu kartą graficzną". Jeżeli natomiast popracuje troche (zagrzeje sie) moge normalnie wkładać płyty do DVD i pracuje normalnie bez wyłanczania.

Wydaje mi sie że to zasilacz nie wyrabia i przy dużym obciążeniu kartą graficzną przegrzewa się i wyłącza , to by też chyba wyjaśniało problem z DVD.

Macie jakieś inne pomysły? Bo jeżeli to nie zasilacz to ja już boje się spytać co to?
  • REKLAMA
  • #2 4579557
    Bartek8508
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Rzeczywiście wygląda na zasilacz. Pożycz od kogoś inny i podłącz do testów.
  • #3 4581355
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Faktycznie wygląda tak jakby zasilacz sobie nie radził z dużym obciążeniem (zasilenie procesora to jest "pikuś" w porównaniu do karty graficznej)
    Najlepiej tak jak wyżej kolega napisał, porzyczyć od kogoś inny zasilacz, podmienić i sprawdzić zachowanie.
    Tylko jak już będziesz szukał zasilacza do porzyczenia to spróbuj znaleźć jakiś markowy zasilacz, bo takie no name to są raczej produkty zasilaczo-podobne ;)
REKLAMA