logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden 520XL – opinie o zasięgu i jakości, alternatywy CB bez szumów

WmasterW 12 Gru 2007 21:11 4821 9
REKLAMA
  • #1 4581208
    WmasterW
    Poziom 10  
    Witam kolegów mam pytanie co do wyboru radia . Wszyscy zchwalają Unidena 520xl . Prosze o kąkretną podpowiedz jakie radio wybrac , cena nie gra roli . moje oczekiwania to dobry zasięg i brak szumów .

Zgóry dziekuje za pomoc

Post był raportowany.
    (pomoc) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.

Zmień tytuł postu. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4581354
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    UNIDEN PRO 520 XL to bardzo rozsądny wybór jakość/cena .Radio dziala zupełnie nieżle i nie szumi tyle że nie można go kupić oficjalnie a to za sprawą wielkiego molocha dla którego to firma "UNIDEN" produkuje wszystko a tamci tylko to konfekcjonują pod swoją nazwa i biorą 3 razy tyle!!!Każda plyta owej firmy jest sygnowana "UNIDEN".TO radio to jekieś 300-350 zł na Allegro..polecam.Natomiast ,można kupić coś fajniejszego ale 2x drożej jast to radio ww.niefajnej firmy "WALKER" TO już górna półka ew. pojechać w radia "COBRA" bardzo dobra jakość.Natomiast trzeba zadać sobie pytanie ---do czego ma to służyć---Bo jeśli ma być to typowe"MOBILKI JAK TAM DRóZKA......." TO XL 520 będzie niezastąpione.Acha i nie kupujemy radii sterowanych prockiem to lipa....:cry:
  • #3 4581682
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    Bardzo dobra jakość Cobry - to chyba wada modulatora.To że Walker jest górna półka , to pierwsze słysze . 520 i 510 nie ma homologacji , to moze byc problem . Radio z prockiem to lipa - komórki , kompy to tez lipa bo maja procki .
  • REKLAMA
  • #4 4582021
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Firma: COBRA i UNIDEN robią chyba najlepsze CB-radia. Kiepskie radio to COBRA 19DX IV, bo tego radyjka nie da się dobrze przestroić na polski system, czyli w „0”. W „5” to radio całkiem dobrze działa. President Walter jest to konstrukcja UNIDENA i chyba jedyne radyjko dobrze działające. Dla wielu użytkowników jest to „górna półka” ze względu na cenę. Jeśli chodzi o procesor w CB, to na pewno daje on sporo dodatkowych możliwości, natomiast zwiększa awaryjność i jakość pracy takiego radia. Radia sterowane procesorem szybko kończą swój żywot i na pewno nie posłużą tyle lat, co radia na syntezie. Koszt naprawy standardowego jest wielokrotnie niższy jak radia sterowanego procesorem. Oczywiście komórki i komputery to nie „LIPA” ale one mają pracować rok lub dwa i śmietnik, a radio ma nam służyć wiele lat. Ja posiadam HERBERTA 18lat i nie zamienił bym tego radia na żadne inne z nowych.
  • #5 4582262
    atrix55
    Poziom 26  
    Kolego WELEK ,po częsci masz racje . COBRA produkowała dobre radia , Cobra 19+ jest dobrym radiem ( no ale to już staroć ) . Cobra 19 DX ,Vojager , Alan1001z mają podobną konstrukcje, a ich wadą nie jest to że nie można ich przestroić w zera . Podobno coś tam poprawiono . Uniden 510 czy 520 to nic innego jak stary President Jimi ( moja opinia - szumofon ) . By koledze doradzić , to proponuję by zwrócic uwagę na Alana . Alan 48 plus ( jego klon to TTI 880 ) , Alan 78 ( klon TTI 770 ) . Jest jeszcze takie radio jak Intek M490 plus ( posiada wbudowaną kompresje ) . Sam posiadam TTI 770 i nie jest tak żle . Kolega chce by radio nie szumiało . Radio nie szumi wtedy gdy jest popsute :D . Co do zasięgu - to nie jest to zależne od radia , tylko od anteny . Anteny ( magnes - IC 100 ( Litle Wilson - jakość ) lub ML 145 Sirio. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4582916
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    jak cena nie gra roli tu kup pan presidenta jacksona:) filtr anl/nb w tym radiu jest poprostu genialny zadnych zaklocen z silnika itp lepiej chodzi w aucie od lincolna, cobra wspolczesna yah.........ta 75 cos tam sie bawilem jak ktos jedzie nie daleko i nadaje na 30 kanale i tak slyszysz wszystko na 19stym albo przytyka ci radio, uniden 520 to wol roboczy, dziala i robi to z przyzwyczajenia, alan 48/78 hm....78 to totalna porazka zwlaszcza w benzynie bo niema rf gaina 48- kipski filtr anl- i tak na czyjejs modulacji slychac zaklocenia z zaplonu(mialem 2szt. testwowane w roznych autach i chodzilo podobnie) z tego co zauwazylem to zwykle bardzo sieje pompa paliwowa, kiedys przyjechal kolega sejem b+g ze mu radio "trzeszczy" po wyjeciu bezpiecznika od pompy jak reka odjol
  • #7 4583068
    atrix55
    Poziom 26  
    Nie ma radia CB idealnego . WMASTERW kup poprostu TTI880 + Wilsona . Jeszcze troche a ci ktoś doradzi że dobry będzie Alan 555 . Pozdrawiam
  • #8 4585018
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Radia COBRY 9,10,19+,19DX,20,21 to radia tanie, wręcz bardzo tanie to poziom w Europie radia ONWA, ALAN100P,101,102. Natomiast dobre radia to Cobra 25,29,146,148 i chyba najlepsze 200GLT. Przez 20 parę lat przez moje ręce przeszło sporo "cymbałów" i wiem że TTI 770 i 880 to dobra konstrukcja tylko kiepsko działa myślę że jest to jedno z gorszych "cymbałów" pod względem odbioru i bardzo awaryjne.
  • REKLAMA
  • #9 4585140
    atrix55
    Poziom 26  
    Welek podobnie jak ty grzebie sie w tych rupieciach prawie 20 lat. Cobra tak, ale nie 19DX . Miałem kiedyś supeer chetach , potem jacsona ( nie mogłem go scierpieć ) . ALE TO PRZECIE PRESIDENT . To pierwsze mam do dzis . Mam w aucie TTI 770 i nie narzekam . Gałkologia u tego radia co prawda jest nie do mobila . Jaka masz opinie o Inteku M 490?
  • #10 13307982
    maqudj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Polecam sobie znaleść starego Unidena 520XL z lat 2006 - 2007 (czarne kondensatory w śrudku, nowsze już miały niebieskie) oczywiście produkcji China, jest lepszy niż Johnny II ASC, biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny - super radio do mobilka za rozsądne pieniądze i duży plus za małe gabaryty.

Podsumowanie tematu

✨ Uniden 520XL jest często polecanym radiem CB ze względu na dobry stosunek jakości do ceny oraz niezły zasięg i niskie szumy, choć nie posiada oficjalnej homologacji. Radio to jest produkowane przez Uniden, jednak często konfekcjonowane przez inne firmy. Alternatywy dla Unidena 520XL to m.in. radia marki Cobra, które oferują różne modele o zróżnicowanej jakości – od tanich (np. Cobra 19DX IV, 19+) po bardziej zaawansowane (Cobra 25, 29, 146, 148, 200GLT). President Jackson i President Walter to konstrukcje oparte na Unidenie, z dobrym filtrem ANL/NB, szczególnie cenione w mobilnych zastosowaniach. Radia sterowane procesorem (np. niektóre modele Cobra) oferują dodatkowe funkcje, ale są bardziej awaryjne i droższe w naprawie niż tradycyjne syntezy. Inne polecane modele to Alan 48 Plus, Alan 78, TTI 770, TTI 880 oraz Intek M490 Plus z wbudowaną kompresją. W kwestii zasięgu kluczowa jest antena – rekomendowane są anteny magnesowe IC 100 (Little Wilson) lub ML 145 Sirio. Szumy w radiu często wynikają z uszkodzeń lub zakłóceń z instalacji samochodowej, a nie samego modelu radia. Ogólnie nie ma radia idealnego, a wybór powinien uwzględniać przeznaczenie i warunki użytkowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA