logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Equalizer 3 punktowy + balans-przerobienie prostego schematu

Mbeat 12 Gru 2007 22:47 6728 5
REKLAMA
  • #1 4581663
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Witam, pilnie muszę wykonać korektor graficzny 3 pasmowy z regulacją balansu. Najlepiej przy użyciu poniższego schematu. I tu moja prośba - czy była by osoba która by to w sensowny zrobiła wykorzystując ten schemat tj. przerobić go na możliwość regulacji tonów wysokich, średnich i niskich + balans. Oczywiście za punkty, z góry dzięki !

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic26151.html#1627030
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4581824
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    W danym schemacie wszystkie potencjometry są takiej samej wartości, więc możesz zastosować dwa potencjometry stereo i jeden normalny. Dzięki temu po dwa pasma będą miały takie same tłumienie. to najprostsze rozwiązanie, jakie mi przyszło do głowy. Możesz też poszukać innego scalaka.

Mam jeszcze jeden pomysł. Ściągnij datasheet'a. Tam jest wzór na częstotliwości rezonansowe. Można ustawić dwie ostatnie częstotliwości np. powyżej pasma słyszalnego (przypuśćmy 30kHz) i ustawić potencjometry na środek. Wtedy wzmocnienie tych pasm będzie równe 1, czyli nie będą nam zakłócać. Pozostałe 3 pasma odpowiednio zmienić.
  • REKLAMA
  • #3 4581904
    Mbeat
    Poziom 21  
    Potencjometry będą stereofoniczne, myślałem nad tym aby podłączyć tylko potencjometry do nóżek 1,2 ; 5,6 ; 9,10 co powinno sprawić że będe miał regulacje w 3 pasmach, pozostałe nóżki scalaka zostawie niepodłączone, zostaje jeszcze balans ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4582084
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    To jest klasyczny układ korektora opartego na żyratorach. Korektor 10-pasmowy ma żyratory policzone dla pasm oktawowych i trzeba by je przeliczyć na pasmo znacznie szersze - czyli obniżyć dobroć symulowanych przez nie indukcyjności. Najprościej - zmniejszając pojemności w żyratorach i zwiększając w takim samym stopniu pojemności z nimi współpracujące. Na przykład 3-krotnie. W ten sposób poszerzy się pasmo symulowanego obwodu rezonansowego bez zmiany zakresu regulacji.

Całość jest zrobiona na _trzech_ poczwórnych wzmacniaczach operacyjnych. Do budowy jednego kanały korektora 3-pasmowego potrzebujesz _jednego_ układu poczwórnego (IC3 na schemacie) i jednego pojedynczego (1/4 IC1 ze schematu - ten z góry po lewej).

Można zrobić jeszcze inaczej - dla regulacji tonów niskich i wysokich wykorzystać klasyczny układ aktywnego korektora barwy a z korektora graficznego wykorzystać tylko jedno pasmo - w przypadku domowego audio - 1 kHz, w przypadku sprzętu gitarowego 2-4 kHz.
  • REKLAMA
  • #5 4584439
    Mbeat
    Poziom 21  
    Dzięki za podpowiedzi, ale niestety nie jestem w stanie go przerobić mimo to bo nie znam się aż tak na elektronice. Dla dobrego elektronika zajmie to kilka chwil. Czy były ktoś w stanie go nieco przerobić ? :|
  • #6 4588394
    Mbeat
    Poziom 21  
    Znalazłem schemat układu w wersji stereofoniczej 3 pasmowy. Zostało dodać jeszcze balans na lewy/prawy. Jak najlepiej jest go wykonać według was ?
    Załączniki:
    • Equalizer 3 punktowy + balans-przerobienie prostego schematu equalizer.jpg (91.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA