logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Irytujący wiatraczek na chłodzeniu od procesora stałe obroty

corrado_90 14 Gru 2007 17:26 2661 14
REKLAMA
  • #1 4587233
    corrado_90
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Pojawił mi się taki problem.
    Wczoraj po 10 godzinach włączyłem komputer i zawsze po chwili od włączenia był taki moment że wiatraczek na chłodzeniu od procesora wskakiwał na maksymalne obroty po czym spadał na normalne, że go trochę było słychać.
    Natomiast wczoraj co się stało wiatraczek zamiast spaść na normalne obroty chodzi na najwyższych i bardzo mi przeszkadza jego dźwięk...
    Co robić i co się mogło stać?

Pozdr. i czekam na szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4587283
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Zmień na niskoszumny. Jak brzęczy to rozbierz drania, wyczyść i nasmaruj np wazeliną techniczną. Zobacz, czy radiator nie jest zawalony kurzem i innymi diabelstwami - może jest przez to procek cieplejszy niż zwykle.
  • #3 4587297
    corrado_90
    Poziom 10  
    wyczyściłem już wczoraj...kurzu trochę było ale to nic nie dało a wiatraczek nie brzęczy tylko daje cały czas na najwyższych obrotach i to mnie drażni bo dotąd tak nie było...
  • #4 4587890
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Sprawdź w BIOSie opcje odpowiedzialne za kontrolę obrotów wentylatorów. Jeśli PC był całkowicie odłączony od zasilania, to "siadająca" bateria podtrzymująca CMOS mogła przyczynić się do resetu ustawień.
  • REKLAMA
  • #5 4587912
    corrado_90
    Poziom 10  
    Tylko że ja nawet nie wiem co to jest ten BIOS :cry: i gdzie to się sprawdza i wogóle...ale przypuszczam że masz racje z tym co napisałeś ale i tak sam nic nie zdziałam :cry:
  • #6 4588575
    wiezlak
    Poziom 35  
    Do menu BIOS wchodzi się najczęściej wciskając klawisz DEL lub F2 podczas startu PC. Podaj model płyty - pomoże to w namierzeniu właściwej opcji.
  • #7 4588916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4589111
    corrado_90
    Poziom 10  
    Płyta to:Asus P5VD2-MX
    a typ BIOS'u to:Phoenix-AwardBIOS v6.00PG
    Procesor:Intel Pentium 4 3,06GHz

Jak jeszcze coś podać to piszcie...Pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 4589321
    wiezlak
    Poziom 35  
    W BIOSie (klawisz DEL) idziesz do zakładki Power i wybierasz Hardware Monitor. Jeśli opcja Q-Fan Controller jest wyłączona, to przełącz ją. Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, to podaj nam wartości przypisane do Start Up Temperature, Full Speed Temperature, Start Up PWM oraz Slope PWM (domyślne są: 50, 70, 60, 4). Wentylator chłodzący procesor ma 4, czy 3 kabelki?
  • #10 4589399
    corrado_90
    Poziom 10  
    ma 3 kabelki zaraz sprawdze to co napisałeś...

Dodano po 10 [minuty]:

a więc opcja Q-Fan Controller była na Enabled czyli jest włączona i te wartości o których napisałeś są dokładnie takie same...

Dodano po 3 [minuty]:

Sory...idą 4 kabelki do płyty
  • #11 4590042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 4590186
    corrado_90
    Poziom 10  
    nie wiem jaki jest to wiatraczek napewno jakiś tani szajs który montuje Vobis ma już rok...a co do temp. procesora to nie powiem Ci nic bo nie wiem gdzie to się sprawdza bo nie mam o tym najmniejszego pojęcia...
  • #13 4590299
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Dźwięk wiatraka słyszany po włączeniu komputera nie oznacza pracy na maksymalnych obrotach.
    Wentylator kończy po prostu swój żywot.
    Możesz go przesmarować, ale polecam wymianę.
  • #14 4590480
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 4590559
    corrado_90
    Poziom 10  
    Ale ja nie zdejmowałem radiatora jak wiatraczek chodził normalnie więc procesor się nie przegrzewał i wszystko było OK...no chyba że radiator był zabrudzony (bo był) i dlatego procesor zaczął się od czwartku grzać tylko nie wiem czemu wiatraczek zaczął chodzić od razu na wyższych obrotach jak komputer nie pracował 10 godzin i wszystko było zimne...Nie nie wymieniałem tej pasty i właśnie zastanawiałem się co to jest ;P...Tak radiator po dłuższej pracy jest gorący...

Dodano po 13 [minuty]:

Żeby dokładnie sprawdzić zdjołem obudowę i po 4 godzinach pracy radiator był lekko ciepły ale naprawdę lekko...a wydawało mi się że on się grzeje...Wiatraczek to Glacial (coś tam) 80x80mm...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wentylatora chłodzenia procesora, który po uruchomieniu komputera zamiast przejść z maksymalnych obrotów na niższe, pracuje stale na najwyższych, generując uciążliwy hałas. Czyszczenie wentylatora i radiatora z kurzu nie rozwiązało problemu. Możliwą przyczyną jest reset ustawień BIOS-u spowodowany rozładowaną baterią CMOS, co wyłącza funkcje kontroli obrotów wentylatora, takie jak Q-Fan Controller. W BIOS-ie (Phoenix-AwardBIOS v6.00PG na płycie Asus P5VD2-MX) należy sprawdzić i włączyć Q-Fan Controller w zakładce Power > Hardware Monitor oraz zweryfikować parametry temperatury i PWM. Wentylator ma 4 przewody, a procesor to Intel Pentium 4 3,06 GHz. Radiator po dłuższej pracy jest lekko ciepły, a wentylator to model Glacial 80x80 mm, prawdopodobnie niskobudżetowy. Możliwe, że wentylator jest zużyty i wymaga wymiany lub nasmarowania. Niewymieniona pasta termoprzewodząca po czyszczeniu radiatora może powodować gorsze odprowadzanie ciepła, co skutkuje wyższą temperaturą i wymusza pracę wentylatora na maksymalnych obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA