logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4 1995: Stuki w silniku i wysokie spalanie - co sprawdzić?

Fanatyk24 14 Gru 2007 23:53 3255 5
REKLAMA
  • #1 4588790
    Fanatyk24
    Poziom 2  
    Witam, od jakiegoś czasu borykam sie z problemem objawiajacym sie stukaniem w silniku i wysokim poziomem spalania. teraz w zimie to aż 11 litrów benzyny. Co do stukania to chodzi prawie jak diesel zwłaszcza przy niższych obrotach przy wyżyszych pow 2i pol prawie wogóle tego nie słychać. Bez różnicy czy silnik zimny czy ciepły. "Fachowcy" powiedzieli mi że to wina panewek ale auto ma przejechane dop 83 tys km. Mają oni racje czy coś jesczcze może tam stukać ??
    Co do spalania to jak już pisałem 11 litrów chodzi o miejska jazde. Na trasie do 90 km/h pali całkiem przyzwoicie. Sprawdzałem sonde jest ok. Wymieniłem filtr powietrza może by paliwa wymienić też? Dodam że nie mam "cięzkiej nogi" 2200 obr i zmiana biegu. Na komputerowej diagnostyce byłem niby wszytko wporządku. Wymieniłem też świece. Problem dalej występuje.. może to wina elektroniki??
    Poradzicie cos?: )
  • REKLAMA
  • #2 4588923
    Bartek8508
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Czujnik spalania stukowego pewnie padł.. Pali dużo na mieście ponieważ nie jest w stanie dobrze dobrać kąta wyprzedzenia zapłonu z powodu wadliwie działającego czujnika spalania stukowego. Odgłosy są takie jak przy luźnych panewkach albo jak w Dieslu, zwłaszcza przy przyśpieszaniu z niskich obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 4588953
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    To ze ma przejachane "dopiero" moze i az tyle:) nie znaczy ze panewki czy cos w glowicy nie moglo sie popsuc:)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4589265
    Bartek8508
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeżeli były by to panewki, to miałby kłopoty ze zbyt niskim ciśnieniem oleju. Jeżeli tak jest, to dzwonienie może być spowodowane tym, że popychacze hydrauliczne nie wybierają luzu do końca. Ja stawiam na cz. spalania stukowego.
  • REKLAMA
  • #5 4589359
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Zrob tak: wyjezdz paliwo z baku prawie do konca i zatankuj benzyne wysokooktanową (98, albo V-power z schella) Jezeli wine za hałas w twoim silniku odpowiada spalanie stukowe, to na takim paliwie powinno byc troche lepiej.
    Stawiam jednak na popychacze (jezeli są one hydrauliczne). Sprawdz jakie jest cisnienie oleju (manometr w miejsce czujnika). Mozesz tez sprobowac wymienic olej na gęstszy.
  • #6 4589615
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    85 tys.km. w12letnim aucie,nie dal bym wiary.Mam auto 5letnie i 71tys.a naprawde rzadko uzywane(dysponuje sluzbowym)Zrob mu kompetna diagnostyke,cisnienie zprez,oleju,tester usterek elektroniki,sklad spalin.Na tej podstawie bedzie mozna juz cos powiedziec o kondycji mech/elektr.silnika
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
REKLAMA