logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer TravelMate 2400 - Wentylator działa, brak obrazu i dysk nie startuje

RAVLEW 15 Gru 2007 17:04 3657 7
  • #1 4590553
    RAVLEW
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Dostałem laptopa Acer TravelMate 2400 z dziwnym uszkodzeniem.
    Po włączeniu wentylator startuje lampka od zasilania się zapala ale nic nie wyświetla, dysk nie startuje, po kilku sekundach wentylator staje i w takim marazmie czeka do rozładowania baterii. Gdzie szukać przyczyny, od czego zacząć a czego się nie dotykać by nic nie uszkodzić.
  • #2 4591021
    ransoft
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Być może masz spuchnięte kondensatory na płycie głównej tuż przy wentylatorze -napięcie nie jest magazynowane dlatego może się wyłącza .
  • #3 4591054
    RAVLEW
    Poziom 18  
    Koło procka nie ma zwykłych elektrolitów to 2 letni Laptop a od dłuższego czasu nie montuje się elektrolitów które puchną. Takie banalne rzeczy to już wykluczyłem. Pytanie kieruję do speców od marki Acer.
  • #4 4591072
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdzałeś jakość połączeń dysku i.t.d. ? Mierzyłeś napięcia za przetwornicą zasilania ? Może któregoś brakuje ? Zasilanie dysku jest (+5V) ?
  • #5 4591089
    RAVLEW
    Poziom 18  
    Zasilanie na dysku jest, bardziej martwi mnie czrna jak noc matryca po odłączeniu wszystkiego co się da (pamięć, procek, dysk, napęd optyczny) diodki na płycie zapalają się ale matryca milczy. Nie w dysku przyczyna.
  • #6 4591200
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Napięcia za przetwornocą mierzyłeś ? Na inverter jest zasilanie ? Bez pomiarów to możemy sobie gdybać.
  • #8 4597584
    c51
    Poziom 13  
    RAVLEW napisał:
    Po włączeniu wentylator startuje lampka od zasilania się zapala ale nic nie wyświetla, dysk nie startuje, po kilku sekundach wentylator staje i w takim marazmie czeka do rozładowania baterii.

Nie robiłem tego modelu, nie mam też schematu, wygooglałem jedynie na jakim jest chipsecie (taki jak np. TM2410) i mogę podać kilka usterek które w taki właśnie sposób się objawiają:
    uszkodzony procesor lub RAM,
    uszkodzony BIOS - spróbuj przeflashować w zewnętrznym programatorze, są modele w których taka operacja często pomaga,
    brak któregoś z napięć zasilających na płycie (uszkodzona któraś przetwornica lub zwarcie takiego napięcia przez inny układ), wtedy pobór prądu po próbie włączenia nie powinien przekraczać 200-400mA lub wręcz spaść do 0,
    uszkodzenie innego elementu na płycie jak np. któryś z mostków, wtedy na ogół płyta nie wyłącza się całkiem (tak jak u Ciebie - lampka zasilania świeci), ale nie sposób tego wywróżyć z samych objawów bez dokładniejszych pomiarów.
    Prawdopodobnie pomocny okazałby się post code (domyślam się że sie wyświetli ponieważ płyta nie wyłącza się całkiem) ale w tej płycie jest BIOS od Insyde do których opis mam tylko po rosyjsku http://www.icbook.com.ua/install/ic80v5/postcode.pdf

ps. Brak reakcji na matrycy przy podłączeniu gołej płyty bez procka i ramu jest czymś normalnym.

--
    c51

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer TravelMate 2400 uruchamia wentylator i zapala lampkę zasilania, jednak nie wyświetla obrazu, a dysk twardy nie startuje. Wentylator po kilku sekundach się wyłącza, a urządzenie pozostaje w stanie zawieszenia do rozładowania baterii. Możliwe przyczyny to uszkodzenie procesora, pamięci RAM, BIOS-u (zalecane przeflashowanie zewnętrznym programatorem), brak odpowiednich napięć zasilających na płycie głównej lub uszkodzenie przetwornic. Spuchnięte kondensatory zostały wykluczone ze względu na konstrukcję i wiek laptopa. Zalecane jest sprawdzenie napięć za przetwornicą, zasilania inwertera matrycy oraz jakości połączeń dysku. Pomocne mogą być pomiary poboru prądu z amperomierzem oraz analiza kodów POST, choć schematy i dokumentacja BIOS-u Insyde są ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA