logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć przepływ cieczy i dozować w automatycznym barmanie?

klewik 15 Gru 2007 18:59 4541 11
REKLAMA
  • #1 4591007
    klewik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wpadłem na pomysł żeby zrobic taki automat do mieszania drinków.
    W staanch juz jacys studenci cos takiego wymyslili ale u nas jeszcze nikt tego nie robil. W barmanie tym butelki mają być najlepiej oryginale.
    Wypływ ma być za pomocą ciśnienia grawitacyjnego czyli butelki na wysokości odwrócone fo góry nogami:) Problem teraz tylko jak mierzyć dane przepływy cieczy i jak dozować??? Ma ktoś jakiś pomysł??? Ja chciałem użyć elektrozaworów sterowanych czasowo, kwestia jest tylko na ile wraz ze zmiana obietości będzie się zmieniał wypływ z takiej butelki.
    Wszystko ma działac w miare dobrze i ładnie wyglądać:) poradzcie cos....
    dzieki[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4591041
    kim
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Widziałem coś takiego w jednej z dyskotek.. kilka butelek i mierzona byłą masa butelek.. 50 g alkoholu to 50 gramów w końcu :)
  • #3 4591127
    klewik
    Poziom 10  
    Ale to w Polsce widziałes?? No jest to jakis pomysł tylko że trzeba ważyć każda butelkę, co prawda ja chce zrobic prototyp na góra 8- 10 skladników ale projekt ma uwzględniać ich więcej. A jest to chyba dosyć dokładne ważenie...a więc drogie. A na ile tam widziałes skladników to? mozesz cos wiecej powiedziec? gdzie widzales takie urzadzenie?:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4609319
    bamboos
    Poziom 12  
    Witam.

W większości barów przy butelkach odwróconych do góry nogami są dozowniki, odmierzające poprawną objętość płynu. Naciskasz od spodu, wylatuje płyn, puszczasz, otwiera się zaworek napełniający dozownik, do momentu gdy dozownik będzie pełny... jak w toalecie. Wystarczyło by "nauczyć" robota naciskania takiego dozownika. Dopełnianie szklanki sokami, itp... można zrealizować jak na stacji benzynowej (nie wiem jak to dokładnie działa). Konstrukcja np. okrągła, obrotowa. Dookoła przypięte butelki z alkoholami i "ręka" (nieruchoma w osi obrotu butelek) poruszająca się góra dół (używanie dozownika). Do tego jeszcze mnóstwo diodek za każdą butlą i efekt murowany. Dorobić jeszcze, żeby rozpoznawał nazwy drinków po głosie i urządzenie bierze pierwsza duża dyskoteka:P:P

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4609438
    MaXo90
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Albo 2 połączone zawory.. taki jak tu kolega napisał dozownik.
    Zobrazuje to tak:
    Rureczka od butelki.
    Jeden zawór u góry
    Kawek rurki
    Drugi zawór
    Wyliczone z objętości pojemność rurki między zaworami... nazwijmy to jedną jednostką.

Działanie-
    Zaworty sprzężone czyli - górny otwarty - dolny zamknięty i odwrotnie.
    Zaprogramowane na jakiegoś tam drinka 5 jednostek składnika. Otwarcie górnego zaworu - rurka między zaworami się wypełnia i mamy "1 jednostkę" otwarcie dolnego (i tym samym zamknięcie górnego) - 1 jednostka wlewa się do naczynia/mieszacza/czegoś tam... i tak 5 razy.

Taki ot pomysł.

Pozatym wypadało by pomontować czyjnik przepływu... żeby maszyna wiedziałą o braku jakiegoś składnika,
    oraz jakiś system oczyszczania parowego ;] bo chyba powinno się jakoś to czyścić... by po zamianie składników ścieki nie wyszły zamiast drinka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4609518
    bamboos
    Poziom 12  
    Witam ponownie.

Właśnie o coś takiego jak te 2 zaworki mi chodziło. Nie wiem natomiast, czy koncepcja oczyszczania parowego nie jest przerostem treści nad formą. Takie dozowniki nie są drogie (kawałek plastiku...) więc czemu by nie dać jednego dla każdej butelki? Na pewno mniej zawodna konstrukcja.

pozdrawiam

---edit---
    w googlach
    "Porcjomierz do alkoholu bez licznika"
  • #7 4609551
    klewik
    Poziom 10  
    No to jest pomysł niezły z tymi zaworami.Kłopot jest o tyle że mamy różne obęjętości do danego drinka np 5ml 10ml 15ml ale też i 100 ml.
    Gdyby przestrzeń między zaworami, czyli nasza podziałka wynosiła np. 5 ml, to nasza automatyczny barman aby napełnić 1 składnik o pojemności 100 ml musiał by potwórzyć cykl otwarcia i zamykania 2 zaworów 20 razy.
    Gdyby objętość ta wynosiła 10ml wtedy nie moglibyśmy dodawać mniejszych porcji no i ktoś to musi robić ręcznie.

Pomysł jeszcze taki: zamiast tych dwóch zaworków żeby było taniej i bardziej higienicznie, można zrobić cieńką rurkę np. średnica 3mm i będzie zaciskana mechanicznie co stałą objętość np 10 ml czy 5ml. ( tak jak te zaworki działa) Można też zamiast zaciskania spróbować zrobić jakąś cewkę która zatrzymywała by taką małą ilość płynu polem.

Barman w barze, stosuje miarki od 1D - czyli tak zwany Dash = 1ml (około 8 kropel), aż do około 100 ml albo i więcej, przynajmniej tak książki o drinkach prawią. Dokładne odmierzanie 1ml to sprawa skomplikowa i raczej niewykonalna, chyba że ktoś zna taki dokładny przepływomierz albo ma nie wiadomo ile kasy na pomy tłokowe czy perystalityczne.
    Można też ważyć butelki jak tam wczesniej kolega pisał, tylko że 1 ml to 1g i to nie będzie napewno tanie, z racji tego że wszystko co dokładne to drogie:( Także o tym 1 ml to myślę że można zapomnieć.

Ale wymyśliłem jeszcze coś takiego że :
    - z każdej butleki poprzez zawór napełniana jest zawsze na maxa mała strzykawka
    - strzykawka strzela płynem do lejka i z lejka lecą składniki do szklanki.
    - wstrzykiwać można bardzo dokłanie, bo strzykawke można zrobić na ślimaka lub na gwint i z silnikiem jakimś to będzie pewno dobrze pracować

Co o tym myślicie?
  • #8 4612465
    bamboos
    Poziom 12  
    Witam.

Nie znam się za bardzo na drinkach, ale z tego co wypiłem wnioskuję, że nie każdy drink jest taki sam:) więc bardzo idealne mieszanie może nie być konieczne. Co do strzykawki jest to bardzo ciekawa koncepcja, ale wydaje mi się, że ze względów czystościowych dla każdej butelki trunku powinien być osobny taki układ strzykawkowy. Wydaje mi się, że zainstalowanie najmniejszego z możliwych dozowników i ewentualnie kilku krotne dozowanie było by wystarczające. W końcu robot miał by upijać ludzi, a nie startować w konkursach na najlepiej zrobionego drinka (chyba, że się mylę?). Myślę, że jak na pierwszą konstrukcję tego typu, należy się ograniczyć do jak najprostszych, ale skutecznych rozwiązań. Jeśli powstanie robot robiący drinki, można się będzie zastanowić nad dokładniejszymi rozwiązaniami. Najważniejsze, żeby projekt nie był zbyt trudny, bo umrze w zarodku.

pozdrawiam.
  • #9 4612778
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Nie chce Cie straszyc, ale nie wymysliles nic nowego. Widzialem na politechnice slaskiej takie urzadzonko o ktorym mowisz. Zrobili to dla ktoregos producenta pneumatyki do celow reklamowych. Wyposazone to bylo w mase sensorow bo producent chcial zaszpanowac sprzetem. Urzadzenie samo po przycisnieciu guzika z wybranym alkoholem, pobiera szklanke z magazynu, nalewa odpowiedni alkohol i daje klientowi. Fajna zabawka :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4613717
    MaXo90
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Czyszczenie możesz sobie rzeczywiście odpuścić... to wkońcu alkohol więc sam w sobie odkaża.
    Możesz też zrobić tak np:
    2 równoległe dozowniki 1 np 5 ml 2 10ml albo i 20.... nie wiem nie znam się na drinkach...("prawie" nie pije..)
    I jak potrzeba 100ml albo cos to niech odmierza tym większym.

System strzykawkowy... pracował by bardzo powoli (tak mi się wydaje) a przy szybszej pracy wytwarzał by większe ciśnienie... a przecieków nie chcemy nie ?;]

ok my tu gadu gadu a ze strony elektronicznej nic nie mamy.. ktoś ma jakieś pomysły ?
  • #11 4616286
    klewik
    Poziom 10  
    Chciałbym żeby to z komputera było sterowane:
    - dozowniki / elektrozawory NZ (wł/wył)
    - LEDy (wł/wył) do podświetlanie tego

Każdy dozownik musi być oddzielnie sterowany,
    Wypadało by zrobić wersje na co najmniej kilkanascie elektrozaworów/dozowników.

Coś takiego znalazłem:
    http://www.obdev.at/products/avrusb/powerswitch.html

Szukam dalej...
  • #12 6250551
    klewik
    Poziom 10  
    Prezentuje wam mój projekt :) jeszcze trochę rzeczy zostało do dopracowania ale z grubsza działa. Dozowanie 4 sposobami - 2 elektrozawory, jeden elektrozawór, pompka , elektrosiłownik.
    Sterowanie przez port równoległy. Program napisałem w Delphi+Action Script. Sterownik kupiłem w Port 80h. Cała konstrukcja na płycie wiórowej.
    Ogólnie powiem wam że mnóstwo pracy taki projekt mnie kosztował.
    Przy małych średnicach wężyków dzieją się bardzo dziwne rzeczy, także jak ktoś się będzie za coś podobnego zabierał to radzę odrazu iść w kierunku większych średnic.
    Załączniki:
    • Program 3.jpg (93.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prototyp 3.JPG (82.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program 2.jpg (95.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak mierzyć przepływ cieczy i dozować w automatycznym barmanie? Prototyp 1.JPG (62.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu automatycznego barmana do mieszania drinków z wykorzystaniem oryginalnych butelek odwróconych do góry nogami, dozowanych grawitacyjnie. Rozważane metody pomiaru i dozowania płynów obejmują ważenie butelek (mierzenie masy), stosowanie standardowych dozowników mechanicznych montowanych na butelkach, elektrozaworów sterowanych czasowo oraz systemów z dwoma zaworami przełączającymi przepływ przez określoną objętość rurki jako jednostkę miary. Propozycje obejmują także mechaniczne zaciskanie cienkich rurek dla odmierzania stałych objętości oraz wykorzystanie cewek elektromagnetycznych do zatrzymywania przepływu. Wskazano na konieczność stosowania czujników przepływu do monitorowania dostępności składników oraz ewentualnego systemu czyszczenia, choć alkohol sam w sobie działa dezynfekująco. Dyskutowano o sterowaniu dozownikami i elektrozaworami z poziomu komputera, z możliwością obsługi kilkunastu kanałów, podświetlenia LED oraz programowania przez port równoległy. W praktyce projekt wymaga uwzględnienia różnych objętości dozowania (od 1 ml do 100 ml i więcej), co komplikuje konstrukcję. Wspomniano o gotowych rozwiązaniach typu "porcjomierz do alkoholu" oraz o istniejących prototypach z uczelni technicznych. Projekt wymaga kompromisu między precyzją, kosztami i prostotą konstrukcji, a także uwzględnienia problemów hydraulicznych przy małych średnicach węży.
REKLAMA