logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie kolumn migające w rytm muzyki - jak zrobić?

jack20074 15 Gru 2007 19:19 8889 10
REKLAMA
  • #1 4591096
    jack20074
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam. chciał bym jakos tak zrobic zeby mi jakies swiatełka migały w rytm kuzyki np. diody lub cos inneog ale nie wiem jak sie do tego zabrac prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4593310
    jack20074
    Poziom 11  
    no patrzyłem te tematy ale nie dokonca wszystko rozumiem:(
  • REKLAMA
  • #4 4593404
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Tu jest obszerny temat w tej dziedzinie :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic562073.html
    Musisz sobie zdać sprawę, że każdy zestaw muzyczny ma troszkę inne parametry a przede wszystkim napięcie , które idzie na głośniki. I tak wzmacniacz o mocy 100W zasilający głośniki 8Ω ma dużo większe napięcie na wyjściu niż wzmacniacz w samochodzie który ma moc 20W i głośniki 2Ω.
    Ogólnie najprościej to zastosować potencjometr którym wyregulujesz sobie maksymalny prąd płynący przez diodę led (lub kilka połączonych szeregowo), przy maksymalnej mocy wzmacniacza. Niestety przy ustawieniu małej mocy diody już ledwo świecą. Rada na to jest taka by dodatkowym przewodem pociągnąć do głośnika napięcie jak to jest opisane w/w linku.
  • REKLAMA
  • #5 4593674
    jack20074
    Poziom 11  
    dzieki i jak tak podłacze to jak bede głosno grał to dioda sie spali sie.?
  • REKLAMA
  • #6 4593721
    adams987
    Poziom 35  
    Tak tzn , jak ? Jeśli masz na myśli : "Ogólnie najprościej to zastosować potencjometr którym wyregulujesz sobie maksymalny prąd płynący przez diodę led (lub kilka połączonych szeregowo), przy maksymalnej mocy wzmacniacza." to ustawiasz wartość rezystancji w czasie maksymalnej siły głosu, by dioda świeciła mocno. Jak masz możliwość mierzenie prądu płynącego przez diodę to by nie było więcej niż 25mA, przy max głośności.
  • #7 4593749
    jack20074
    Poziom 11  
    no nie wiem ja sie na tym nie znam wcake.a jakis schemat jak to zrobic bo ja nie wiem co jak i gdzie.
  • #8 4593785
    adams987
    Poziom 35  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4246089#4246089
    Tylko bez kondensatora będą bardziej migać a z nim bardziej świecić. Zamiast R dajesz potencjometr którym regulujesz prąd by nie był za duży, lub musisz odpowiednio dobrać R , Trzeba znać ilość diod , na jakie są napięcie (kolor) i jakie jest maksymalne napiecie jest na kolumnach.
  • #9 4593807
    jack20074
    Poziom 11  
    ja to bym chciał tak zrobic czy tak mozna?

Dodano po 2 [minuty]:

• #10 4594218
    adams987
    Poziom 35  
    Powinieneś to zrobić tak :
    Ra i Rb trzeba dobrać . Ra może być potencjometrem i jego wielkość wynosić od 0 do powiedzmy 1kΩ. Rb w zależności od napięcia i koloru diod. Są po cztery bo tak najprościej z rysunku podzieliłem je na grupy. Jedna grupa przy wysokotonowym i po dwie przy pozostałych.

Tak, te strzałki idą do wzmacniacza ( tak jak głośnik). Dolna do minus górna do plus.
  • #11 4594638
    jack20074
    Poziom 11  
    te atrzałki to jest wyjscie z wzmacniacza?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania oświetlenia kolumn głośnikowych migającego w rytm muzyki za pomocą diod LED. Podstawowym rozwiązaniem jest podłączenie diod do wyjścia wzmacniacza głośnikowego, jednak wymaga to uwzględnienia parametrów napięcia i prądu na wyjściu wzmacniacza, które różnią się w zależności od mocy i impedancji głośników. Zaleca się zastosowanie potencjometru do regulacji prądu płynącego przez diody, aby zapobiec ich przepaleniu przy maksymalnej głośności (prąd nie powinien przekraczać około 25 mA). W dyskusji podano linki do schematów i przykładów, gdzie zamiast rezystora można użyć potencjometru, a kondensator wpływa na charakter migania diod (bez kondensatora diody migają bardziej, z kondensatorem świecą bardziej ciągłym światłem). Przedstawiono również schemat z podziałem diod na grupy sterowane sygnałem z różnych zakresów częstotliwości (np. wysokotonowe i pozostałe), z odpowiednio dobranymi rezystorami Ra i Rb. Wyjścia do diod podłącza się bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza (tak jak głośniki), z zachowaniem polaryzacji. Wskazano, że konieczne jest dobranie wartości rezystorów i potencjometru w zależności od napięcia i koloru diod LED oraz parametrów wzmacniacza i głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA