logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szybszy start Windows Vista – optymalizacja uruchamiania, 1.7GB RAM, programy

rommari 15 Gru 2007 19:59 1520 6
REKLAMA
  • #1 4591265
    rommari
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    jak można przyśpieszyć start visty?cz to jest wogóle możliwe?bo jak zainstalowałem kilka programów to znacznie dłużej mi się włancza a mam 1.7gb ramu.może jest jakiś program co to przyspieszy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4591481
    rommari
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    czyli chodzi na której partycji instaluje system i programy?bo system mam na C a programy na D?
  • REKLAMA
  • #4 4592116
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wyłącz procesy niepotrzebne podczas startu jak np. Winamp Agent, użyj optymalizacji samej Visty. Pozdrawiam
  • #5 4609500
    liseklisek6666
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Ja nie wiem jak przyspieszyć ale za to mogę napisać jak spowolnić start Visty
  • #6 4610060
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Uruchom msconfig i tam powyłączaj zbędne programy w autostarcie i usługi windowsowe.
  • REKLAMA
  • #7 4610965
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    za czasow jak uzywalem windowsa (2 lata temu i byl to XP) byl taki zmyslny program jak bootVis ktory przenosil pliki startowe na poczatek dysku przez co system szybciej wstawal, mysle ze wyszla juz wersja pod Viste. Jest jeszcze Xpanty spy i tez pozwala na szybsze uruchamianie/wylaczanie systemow XP/Vista. Pobaw sie:)
    Nazwy moga sie nieznacznie roznic, bo pisze z pamieci je.

Podsumowanie tematu

✨ Przyspieszenie startu systemu Windows Vista można osiągnąć poprzez optymalizację autostartu i organizację plików systemowych na dysku. Zaleca się umieszczanie plików startowych na początku powierzchni dysku, gdzie odczyt i zapis są najszybsze, co wpływa na szybsze ładowanie systemu. Ważne jest również wyłączanie niepotrzebnych procesów i usług uruchamianych wraz z systemem, np. Winamp Agent, za pomocą narzędzia msconfig. Dodatkowo, istnieją programy takie jak BootVis (pierwotnie dla Windows XP, ale dostępne wersje dla Visty) oraz Xpanty Spy, które optymalizują rozmieszczenie plików startowych i przyspieszają uruchamianie systemu. System można instalować na jednej partycji (np. C:), a programy na innej (np. D:), jednak kluczowe jest, aby pliki startowe były fizycznie umieszczone na szybszej części dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA