logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby na szybszy rozruch Windows Vista - krok po kroku

Areek2 23 Lis 2008 19:43 18467 9
REKLAMA
  • #1 5775011
    Areek2
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Witam.
    Mam pytanie związane ze Windows Wista. Mianowicie chciałbym przyspieszyć jego start. Może znacie jakieś sprawdzone sposoby na znaczne zwiększenie szybkości rozruchu komputera?? Bardzo proszę o pomoc. Proszę o tłumaczenie kolejnych czynności krok po kroku.
  • REKLAMA
  • #2 5775130
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Czytałem artykuł o sądzeniu Microsoftu przez firmy za stracony czas na uruchamianie Wisty, więc nie jest to takie proste...
  • REKLAMA
  • #3 5776181
    romano5809
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    To może ci trochę pomóc i raczej nie narobisz tym szkód:

* Kliknij przycisk Start systemu Windows
    * Kliknij prawym klawiszem myszy Komputer
    * Kliknij przycisk Właściwości
    * Kliknij przycisk Zaawansowane ustawienia systemu
    * W kartę Zaawansowane, Start i odzyskiwanie kliknij przycisk Ustawienia
    * W Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych ustawienie, zestaw 5 sekundę zamiast 30.
    * Kliknij przycisk Zastosuj

Teraz ostrzeżenie - jeżeli wiesz, co robisz, to możesz pobawić się tym programem. Jeżeli nie wiesz lub nie rozumiesz to lepiej się nie baw albo od razu przygotuj sobie płytkę z Vistą i numerem seryjnym i zarezerwuj z godzinkę na instalację systemu i sterowników

TweakVista

I ponowne ostrzeżenie - takie samo jak wyżej...
    Jeżeli jesteś pewien swoich umiejętności, to możesz spróbować wyłączyć niektóre z tych usług - Panel Sterowania - Narzędzia Administracyjne - Usługi

-Agent zasad IPsec
    -Bufor wydruku (o ile nie masz drukarki)
    -Centrum zabezpieczeń
    -Klient śledzenia łączy rozproszonych
    -Logowanie pomocnicze
    -Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP
    -Odnajdywanie SSDP
    -Pliki trybu offline
    -Podstawowy aparat filtrowania (osłabi bezpieczeństwo)
    -Pomoc IP
    -Pomoc TCP/IP NetBIOS
    -ReadyBoost (Bajer który daje może 2% więcej wydajności przy dobrych układach - szkoda pendrive'a)
    -Rozpoznawanie lokalizacji w sieci
    -Usługa Czas systemu Windows
    -Usługa inteligentnego transferu w tle
    -Usługa KTMRM dla usługi Koordynator transakcji rozproszonych
    -Usługa modułu wyliczającego urządzenia przenośne
    -Usługa raportowania błędów systemu Windows
    -Usługa wprowadzania na komputerze typu Tablet
    -Usługa wyszukiwania systemu Windows (wyszukiwanie nadal działa - indeksowanie nie)
    -Usługa zasad diagnostyki
    -WebClient
    -Windows Defender
    -Windows Update
  • #4 5776423
    Areek2
    Poziom 21  
    OK,ale to wszystko już robiłe, może coś więcej??
  • #5 5776471
    gogol
    Poziom 12  
    jeżeli dysponujesz jeszcze procesorem dwu lub cztero rdzeniowym to spróbuj wpisać w start /uruchom msconfig i w zakładce uruchamiania zaznacz ile procesorów ma być obsługiwanych do rozruchu systemu
  • #6 5777031
    romano5809
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Pochwal się, jaki masz procesor i ile zainstalowanej pamięci - być może trzeba będzie co nieco dokupić. Ja mam Pentium 4 HT 3,0 podkręconego do 3.5 i 2 giga pamięci - grafika Radeon HD 2600 Pro i nie narzekam, moja Vista to Ultimate 64, ładuje się mniej więcej tak samo jak XP.
  • REKLAMA
  • #7 5778873
    Areek2
    Poziom 21  
    Mój sprzęcik jest całkiem niezły :D, ale wiadomo, nikomu nie chce się czekać na start kompa. Oto moja konfiguracja:
    Procesor: Quad Q6600
    RAM: 2GB 800MHz
    Grafika: Radeon HD4850
    Płyta: Asus P5K/EPU
    A więc raczej nie ma w co inwestować.

A więc będą jeszcze jakieś rady :?:
  • #8 5779848
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Zamontuj drugi identyczny dysk twardy (albo podobny parametrami z ta sama pojemnoscia) oraz sprzetowy kontroler RAID i połacz oba dyski w RAID 0.
    Szybkosc uruchamiania systemu zwiekszy sie dwukrotnie.
  • REKLAMA
  • #9 5782995
    Magnum 44
    Poziom 15  
    Możesz też skorzystać z CCleaner. Wyczyści autostart, zadba o rejestr, usunie śmieci z komputera i jest darmowy.

Pozdrawiam,
    Magnum 44
  • #10 5785914
    Areek2
    Poziom 21  
    Drugiego dysku niestety nie zamontuję, wiąże się to ze zbyt dużymi kosztami oraz dodatkowym hałasem. użyłem CCleaner-a, i pomogło. Dzięki:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod przyspieszenia rozruchu systemu Windows Vista. Zaproponowano m.in. skrócenie czasu wyświetlania listy systemów operacyjnych z 30 do 5 sekund w ustawieniach zaawansowanych systemu oraz wyłączanie niepotrzebnych usług systemowych (np. Agent zasad IPsec, Bufor wydruku, Centrum zabezpieczeń) za pomocą narzędzia Usługi. Sugerowano także użycie programu TweakVista do optymalizacji, jednak z zachowaniem ostrożności. W przypadku procesorów wielordzeniowych zalecano w msconfig włączyć obsługę wszystkich rdzeni podczas rozruchu. Wskazano na możliwość zwiększenia wydajności przez zastosowanie macierzy RAID 0 z dwoma identycznymi dyskami twardymi i sprzętowym kontrolerem RAID, co znacząco przyspiesza start systemu. Jako alternatywę polecono darmowy program CCleaner do oczyszczenia autostartu, rejestru i usunięcia zbędnych plików, co również poprawia czas uruchamiania. Użytkownik posiada sprzęt z procesorem Intel Quad Q6600, 2GB RAM 800MHz, kartą graficzną Radeon HD4850 oraz płytą Asus P5K/EPU, co wskazuje na dobrą konfigurację sprzętową, więc dalsze rady skupiały się na optymalizacji systemowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA