logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta Emperor 2 - problem z tacką po aktualizacji firmware 66R1_E2

SirKamil90 16 Gru 2007 12:04 9537 17
REKLAMA
  • #1 4593120
    SirKamil90
    Poziom 14  
    Ocena: 232
    Witam serdecznie!
    Mam dosc powazny problem, musze miec za pare dni sprawny odtwarzacz DVD a wlasnie mi nawalil jak go aktualizowalem...
    Mój problem jest następujący:
    - aktualizowałem Mante Emperor 2 oprogramowaniem sciągniętym ze strony Manty, Firmware z kodem 66R1_E2
    - wszystko przebiegło bez zakłóceń (manta się wyłączyła wraz z wysunieciem tacki, pozniej ja wylaczylem i ponownie wlaczylem za pomoca guzika)
    - uruchomiłem DVD i pisze tylko "disc loading", tacka jest wysunieta a jak klikne zeby wsunac to nic sie nie dzieje, tylko napis sie zmienia miedzy "close" a "open" po kliknieciu.

Dodam że słychać pracujący mechanizm wysuwania nawet po całkowitym wysunięciu się tacki.
    - na ekranie jest tapeta Manty
    - open/close niedziała (tzn pojawia się tylko napis na wyświetlaczu i na ekranie i nic poza tym)
    - tacke można schować tylko ręcznie i tylko gdy Manta jest wyłączona (gdy jest włączona nieda się)

Bardzo prosze o pomoc
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 4594539
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam
    Pomyliłeś soft. Emperor II wystepował w wersji standartowej z optyką Hitachi i druga wersja (silk-żólta trójkątna nalepka z prawej strony na pokrywie) z optyką Sanyo. Te softy nie są kompatybilne. Teraz pozostaje Tobie wylutowanie pamieci flash tj. 29LV800 i zaprogramować w programatorze prawidłowym softem.
  • #3 4594760
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Pozwole sobie podpiac moj problem z manta 3 usb.Po pierwszze czytała tylko orginalne dvd nic pozatym.Po wymianie lasera czyta wszystko za wyjatkiem zdjec i nie wazne czy nagrane na dvd czy cd . Proba zmiany softu nie udaje sie bo podaje komunikat ze nie widzi plyty.Wsad oczywiscie ze strony manty , jednak z usb odtwarza pliki jpg . Czy ktos z kolegow moze cos doradzić , bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4595286
    SirKamil90
    Poziom 14  
    cholercia.. no to w takim razie kicha.. bede musil zaniesc do serwisu sprzet, a wiesz moze jaki bedzie koszt naprawy? tzn. wymiany kosci no i wgranie nowego oprogramowania?
    pozdrawiam
  • #5 4596729
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Powinieneś zmieścić się w 50 zł.
  • #6 4596740
    SirKamil90
    Poziom 14  
    ok, dzieki za pomoc;)
  • #7 4596771
    lewek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    W mancie 3 z USB, możesz soft załadować z pendriva.
  • #8 4596870
    SirKamil90
    Poziom 14  
    Nie wiem dlaczego nie ma jakiegos wejscia z tylu zeby mozna zaladowac oprogramowanie w inny sposob niz z plytki... proste i skuteczne rozwiazanie, ktorego w emperor 2 brakuje.
  • REKLAMA
  • #9 4655874
    ozzikk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    użytkowniku serwis_sat dlaczego SirKamil90 wgrał złe oprogramowanie?
    Z tego co napisał, to wgrywał do Emperora 2 oprogramowanie 66R1_E2, wiec chyba własciwe...?
    Nie skorzystał przeciez z aktualizacji do wersji emperora silk, ktora na stronie manty oznaczone jest jako 66R1_E2SILK, a mimo to nastapila usterka...?
    BTW. gdzie mozna znalezc info o tym jakie poprawki wnosi aktualizacja 66R1_E2 ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4662015
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    ozzikk napisał:
    Pozdrawiam

Jak ściągniesz aktualizacje i rozpakujesz pliki które tam są.
  • #11 4665748
    ozzikk
    Poziom 11  
    Arek84 napisał:
    ozzikk napisał:
    Pozdrawiam

jak ściągniesz aktualizacje i rozpakujesz pliki które tam są....

W tym archiwum jest tylko:
    bank30.rom oraz DVD-007-010-SH002 Extra sheet.pdf - instrukcja wgrywania softu - i ani słowa o poprawkach...
  • #12 4665971
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Dziwne... ja do prince3 mialem jeszcze plik co poprawiono.
  • #13 6396175
    sirigor
    Poziom 11  
    Witam,
    mam identyczny problem jak SirKamil90...Wgrałem ten sam soft i mam te same objawy...bardzo żałuje, że nie zajrzałem wcześniej na elektrodę, ale zgubiło mnie przeświadczenie, że ściągam soft ze strony producenta...

Problem nie tkwi w tym, że oprogramowanie jest pomylone - wg tego co jest na stronie napisane, jest to program do wersji manta 007 emperor 2 (bez oznaczenia silk), co zresztą jest podkreślone w instrukcji. Trefne oprogramowanie pobrałem stąd: http://manta.com.pl/centrum.php?lang=pl&MainC...=1&SubCategory=101&Product_ID=10119&x=90&y=16

Na forum manty (strona producenta): http://www.manta.info.pl/viewtopic.php?t=66 przeczytałem, że można powrócić do firmware 3.0. Czy wiecie może jak to zrobić i czy jest to możliwe?? Czy naprawdę jedyne wyjście to wylutowanie kości i programowanie? (nie mam w tym doświadczenia nie mówiąc już o programatorze)

Ta pamięć (29LV800 coś tam) ma wyprowadzone pola lutownicze z całej lewej strony (patrząc na nią jak w datasheet), myślałem żeby się jakoś do nich dolutować i pokombinować dalej, ale z tego co widzę (w rzeczonym datasheet) te wyprowadzenia nie załatwiają sprawy jeśli chodzi o erase i programowanie.

Czy takie ewentualne przeprogramowanie zrobi mi pierwszy z brzegu serwis czy konieczne jest udanie się do firmowego? (podejrzewam że wtedy koszt przekroczy wartość urządzenia). Mieszkam w Toruniu, i najchętniej tu chciałbym go serwisować jeśli nie będę w stanie zaradzić problemowi sam....

Wszelkie konstruktywne rady mile widziane ;)

Dodano po 17 [minuty]:

Przepraszam za zamieszanie. Mój player to jednak jest wersja SILK więc pomyliłem oprogramowanie...Nie obejrzałem dokładnie urządzenia tylko spojrzałem na jego przedni panel...wwwrrrr.

anyway, co z tym dalej zrobić??
  • #14 6396334
    SirKamil90
    Poziom 14  
    sirigor napisał:
    Witam,
    mam identyczny problem jak SirKamil90...Wgrałem ten sam soft i mam te same objawy...bardzo żałuje, że nie zajrzałem wcześniej na elektrodę, ale zgubiło mnie przeświadczenie, że ściągam soft ze strony producenta...

Problem nie tkwi w tym, że oprogramowanie jest pomylone - wg tego co jest na stronie napisane, jest to program do wersji manta 007 emperor 2 (bez oznaczenia silk), co zresztą jest podkreślone w instrukcji. Trefne oprogramowanie pobrałem stąd: http://manta.com.pl/centrum.php?lang=pl&MainC...=1&SubCategory=101&Product_ID=10119&x=90&y=16

Na forum manty (strona producenta): http://www.manta.info.pl/viewtopic.php?t=66 przeczytałem, że można powrócić do firmware 3.0. Czy wiecie może jak to zrobić i czy jest to możliwe?? Czy naprawdę jedyne wyjście to wylutowanie kości i programowanie? (nie mam w tym doświadczenia nie mówiąc już o programatorze)

Ta pamięć (29LV800 coś tam) ma wyprowadzone pola lutownicze z całej lewej strony (patrząc na nią jak w datasheet), myślałem żeby się jakoś do nich dolutować i pokombinować dalej, ale z tego co widzę (w rzeczonym datasheet) te wyprowadzenia nie załatwiają sprawy jeśli chodzi o erase i programowanie.

Czy takie ewentualne przeprogramowanie zrobi mi pierwszy z brzegu serwis czy konieczne jest udanie się do firmowego? (podejrzewam że wtedy koszt przekroczy wartość urządzenia). Mieszkam w Toruniu, i najchętniej tu chciałbym go serwisować jeśli nie będę w stanie zaradzić problemowi sam....

Wszelkie konstruktywne rady mile widziane ;)

Dodano po 17 [minuty]:

Przepraszam za zamieszanie. Mój player to jednak jest wersja SILK więc pomyliłem oprogramowanie...Nie obejrzałem dokładnie urządzenia tylko spojrzałem na jego przedni panel...wwwrrrr.

anyway, co z tym dalej zrobić??

No cóż, ja rozwiązałem mój problem w ten sposób że niestety musiałem się udać do serwisu RTV/AGD. Tam zrobili mi to w jeden dzień bez żadnego problemu..
  • #15 6411081
    sirigor
    Poziom 11  
    można wiedzieć jaka była cena tej usługi??
  • #16 6412231
    SirKamil90
    Poziom 14  
    Ja robilem to u znajomego z serwisu RTV, generalnie cena takiej wymiany kostki około 40zł.
  • #17 8017682
    paul165
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Do manty emperor 2 były tylko 2 softy i tylko brak doswiadczenia moze uszkodzic tak prosta czynnosc jak aktualizacja oprogramowania. jest pare zasad dla których ta operacja jest pewna niemal 100%. 1 to upewnij sie ze to własciwy soft.2 nagrywamy na płyte plik z softem plus ok 100mb dowolnych plików oprócz plików z rozszezeniem bin.rom.3 koniecznie zamknij sesje.4 wgraj oprogramowanie najlepiej w nocy jest najmniejsze ryzyko ze zabraknie power w sieci.-Powodzenia
  • #18 13367446
    marcef
    Poziom 10  
    Witam
    Rzeczony Emperor chyba przestaje mi czytać płyty z nowszymi kodekami z 2013 , ostatnią wersje aktualizacji mam z lutego 2007 no i zaczął omijać niektóre pliki avi .
    Na stronie widze że juz nie jest wspierany ten sprzęt - czy juz nic nie da sie zrobić i czeka mnie kupno nowszego ? Tak go lubię to niebieskie światło pasuje mi do pozostałych klocków na półce .

PS jakby ktoś szukał - sprawdzanie softu to przy wysuniętej tacce wpisujemy 61818 i pokaże przez moment date softu z kiedy jest.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Manta Emperor 2, który po aktualizacji firmware'u 66R1_E2 pobranego ze strony producenta przestał poprawnie działać – tacka wysuwa się, ale nie można jej zamknąć elektronicznie, a urządzenie zatrzymuje się na komunikacie "disc loading". Przyczyną jest najprawdopodobniej wgranie nieodpowiedniego oprogramowania, gdyż Emperor 2 występuje w dwóch wersjach różniących się optyką (Hitachi lub Sanyo), a softy dla nich nie są kompatybilne. Rozwiązaniem jest wylutowanie pamięci flash 29LV800 i zaprogramowanie jej właściwym firmware'em za pomocą programatora. Koszt takiej usługi w serwisie RTV/AGD wynosi około 40-50 zł. Na stronie Manty brak jest szczegółowych informacji o poprawkach w aktualizacji 66R1_E2, a powrót do starszej wersji firmware (np. 3.0) jest możliwy, lecz wymaga podobnej ingerencji sprzętowej. Dodatkowo, użytkownicy zauważyli, że nowsze kodeki z 2013 roku mogą nie być obsługiwane przez ten model, a wsparcie producenta dla Emperor 2 zostało zakończone. Zaleca się ostrożność przy aktualizacji, w tym upewnienie się co do właściwego softu, nagranie go na płytę z dodatkowymi plikami i zamknięcie sesji, a także wykonywanie aktualizacji przy stabilnym zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA