logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o głośniku BOSCHMANN Z-12SL 600W - efekty w niskim paśmie?

LUCCEK 16 Gru 2007 12:56 1944 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4593959
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Jeśli masz zamiar robić suba do samochodu bo właśnie takie zastosowanie ma ten Boschmann to lepiej dołóż kilka złotych i weź STX AP.
  • REKLAMA
  • #3 4594603
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    No tak zawsze lepiej szukać głośników na podwójnym magnesie jak do suba
  • REKLAMA
  • #5 4595954
    Maciek19882
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    To zalezy co Cie intersuje.. bo ja bym Ci polecił po 1.dobry wzmacniacz... to podstawa,,, a dalej zalezy jaki bas lubisz.. ;) Jesli chciałbyś coś w miare taniego a lubisz coś w stylu "BASOWEGO MULENIA" to polecałbym Ci zbudowanie skrzynki z dwóch 8" ARN-ów... do tego wzmaka z 2x 150 Wat i rozwali ci auto.. ;) jesli natomiast coś Nie mULĄCEGO> to STX AP :)
  • #6 4595970
    LUCCEK
    Poziom 11  
    Maciek,konkretnie chodzi mi o budowe suba do domu ,a bass to ja lubie bardzo mocny,wyzej w poscie podałem linka jaki wzmacniacz kupiłem,oczywiscie duzo taniej niz tam,i do tego wzmac. poszukuje dobrego głosnika.pozdr.
  • #7 4596167
    izbic
    Poziom 28  
    Jeśli chcesz z wielkim wykopem i nie lubisz mulenia to polecałbym BSW 154II, ale tym wzmakiem to go nie napędzisz...jeśli ma być w miarę tanio i do domu to polecam Tonsila GDN 20/80/2, ale to wtedy juz nie posłuchasz sobie w samochodzie za bardzo... tak uniwersalnie, tanio i zarówno do domu i do auta to STX GDN 27/150/4 SS...
  • REKLAMA
  • #8 4596723
    LUCCEK
    Poziom 11  
    Dzieki za wypowiedz IZBIC ,muwisz ze tym wzmakiem bym go nie napedził,podłaczalem go do jednej kolmny tonsilowskiej ZEUS ,przerobionej tzn, gł. bassowe mam wogóle oseparowane od gł,wysokotonowego,moge podłaczyc jeden lub 2 bassy i grało całkiem niezle na 2 dwóch gł.2x120w rms.,a jakbym zastosował ten przetwornik BOSCHMANN Z-12SL SUPER BASS 600W 30 cm, lub te stxy 2głosniki miało by to kopa.pozdr.
  • #9 4596783
    izbic
    Poziom 28  
    Nie słyszałem tego boschmanna, ale wiem, że nie jest to za ciekawy głośnik...to typowa kolorowa zabawka rodem z Chin. STX 27-150 to dobry głośnik z potężnym zejściem niespotykanym w tej klasie cenowej...lepszy wykop ma 27-300, ale potrzebuje naprawdę sporo wacików i te 250W RMS to rozsądny napęd dla niego.
  • #10 4596801
    LUCCEK
    Poziom 11  
    ok.dzieki za wypowiedzi,:D,IZPIC dostosuje sie do twego zdania ,zastosuje tego stxa ,wczesniej tez myslałem o nim,mysle ze to bedzie dobry wybór.pozdrawiam.wszystkich,dzieki za rade.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat głośnika Boschmann Z-12SL 600W, szczególnie jego efektywności w niskim paśmie i opłacalności zakupu. Użytkownicy sugerują, że Boschmann to raczej budżetowa, mniej wartościowa konstrukcja, typowa „kolorowa zabawka” z Chin, niekoniecznie najlepsza do subwoofera. Zalecane są alternatywy, takie jak głośniki STX (np. STX AP, STX GDN 27/150/4 SS) oraz Tonsil (GDN 20/80/2, ZEUS), które oferują lepsze parametry basowe i mocniejsze zejście niskotonowe. Wskazano, że do efektywnego napędzenia mocnych głośników basowych potrzebny jest odpowiedni wzmacniacz, np. 2x150W RMS, a nie każdy wzmacniacz poradzi sobie z bardziej wymagającymi modelami jak BSW 154II. Użytkownik planuje budowę subwoofera aktywnego do domu, preferując mocny bas, i ostatecznie decyduje się na głośnik STX, rezygnując z Boschmanna na podstawie porad. Podkreślono znaczenie dopasowania wzmacniacza do głośnika oraz konstrukcji obudowy dla uzyskania pożądanego efektu basowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA