logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przesuwnik fazy 90 stopni niezależny od częstotliwości

zeusrulez 16 Gru 2007 15:20 4121 4
REKLAMA
  • #1 4593878
    zeusrulez
    Poziom 10  
    Witam !
    Mam problem z przesunięciem fazy o 90 stopni , przesuwnik fazowy ma być niezależny od częstotliwości. Częstotliwość którą podaje na przesuwnik jest w granicach od kilku Hz do 100kHz. Proszę o pomoc jak mam to zrealizować i na jakich układach.
  • REKLAMA
  • #2 4594900
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    W tej początkowej fazie, niewątpliwie ciekawego wątku, określ może, fazę czego chcesz przesuwać, dobra?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4597478
    zeusrulez
    Poziom 10  
    Z generatora podaje np cosinus zapisze go bez fazy początkowej Xmcos(ωt) podaje go na czówrnik RC i otrzymuje na wyjściu czwórnika Ymcos(wt+φ).

Przesuwnik wykorzystuje w układzie do pomiaru charakterystyki fazowej.
    Realizuje go na dwóch układach mnożących AD834.
    Na pierwszy układ podaje, mnoże Xmcos(ωt) × Ymcos(ωt+φ)
    Na drugi układ musze podać ten cosinus przesunięty w fazie o 90 stopni czyli sinus, czyli mnoże Xmsin(ωt) × Ymcos(ωt+φ)...

Nie byłoby problemu gdybym podawał tylko z generatora coinus o jednej częstotliwości jednak musze wykonać szerokopasmowy przesuwnik fazy a z tym mam problem .

Mam nadzieje , ze przybliżyłem Ci/Wam mój problem ...
  • #5 17090011
    skorakora
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Najprościej by było dać wzmacniacz w układzie OE[/code]
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

REKLAMA