Witam. Kupiłem jakiś czas temu auto i mam problem z obrotomierzem. Otóż wskazówka obrotomierza nie opada. Ustawiłem ręcznie wskazówkę na zero odpaliłem silnik, wskazówką zaczęło szarpać (zaczęła nie równo drgać) daję gaz na max, następnie jak zdejmuję nogę z gazu to wskazówka jak by chciała opaść ale tylko delikatnie drgnie i stoi w miejscu powyżej 5000 obr/min.
Ogólnie silnik pracuje stabilnie, kontrolki działają, prędkościomierz również.
Szukałem, czytałem już nieco na ten temat i sprawdziłem zimne luty niestety to nie przyczyna usterki.
Więc mam pytanie gdzie znajduje się czujnik odpowiedzialny za wskazanie obrotomierza oraz na który pin kostki w liczniku podawany jest sygnał ?
Dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Krzysztof
ps. Auto sprowadzone, kupione od polskich handlarzy więc ręki sobie nie dam uciąć czy już jakiś fachowiec do przebiegu licznika nie zaglądał
Ogólnie silnik pracuje stabilnie, kontrolki działają, prędkościomierz również.
Szukałem, czytałem już nieco na ten temat i sprawdziłem zimne luty niestety to nie przyczyna usterki.
Więc mam pytanie gdzie znajduje się czujnik odpowiedzialny za wskazanie obrotomierza oraz na który pin kostki w liczniku podawany jest sygnał ?
Dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Krzysztof
ps. Auto sprowadzone, kupione od polskich handlarzy więc ręki sobie nie dam uciąć czy już jakiś fachowiec do przebiegu licznika nie zaglądał