logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III 1.9 TDI 96r. - Obrotomierz nie opada, szarpanie wskazówki, czujnik?

j3drek 16 Gru 2007 16:28 4665 7
REKLAMA
  • #1 4594112
    j3drek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Kupiłem jakiś czas temu auto i mam problem z obrotomierzem. Otóż wskazówka obrotomierza nie opada. Ustawiłem ręcznie wskazówkę na zero odpaliłem silnik, wskazówką zaczęło szarpać (zaczęła nie równo drgać) daję gaz na max, następnie jak zdejmuję nogę z gazu to wskazówka jak by chciała opaść ale tylko delikatnie drgnie i stoi w miejscu powyżej 5000 obr/min.

Ogólnie silnik pracuje stabilnie, kontrolki działają, prędkościomierz również.

Szukałem, czytałem już nieco na ten temat i sprawdziłem zimne luty niestety to nie przyczyna usterki.

Więc mam pytanie gdzie znajduje się czujnik odpowiedzialny za wskazanie obrotomierza oraz na który pin kostki w liczniku podawany jest sygnał ?

Dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Krzysztof

ps. Auto sprowadzone, kupione od polskich handlarzy więc ręki sobie nie dam uciąć czy już jakiś fachowiec do przebiegu licznika nie zaglądał ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4594272
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Sygnał jest z alternatora .P
  • #4 4594347
    j3drek
    Poziom 15  
    Witam. Sygnał obrotomierza w kostce podłączanej do licznika wychodzi z pinu 10 (T28 / 10) tylko mam pytanie jaki to ma być rodzaj sygnału, analogowy czy cyfrowy ? jak analogowy to z pomiarem raczej nie będzie kłopotu ;)

Cytat:
    Sygnał jest z alternatora .P

W silnikach TD tak a jak wygląda sprawa z TDI ? (nie jestem co do tego pewien ale szukałem już w googlach i gdzieś wyczytałem że w TDI sygnał brany jest z innego czujnika niż z alternatora, z alternatora bodajże w silnikach TD brany był sygnał obrotomierza)
  • REKLAMA
  • #5 4594813
    viper555
    Poziom 39  
    Alternatory montowane do silników TDI mają wyprowadzenia w kostce kontrolki i obrotomierza wystarczy sprawdzić czy masz 2 przewody czy jeden.P
  • REKLAMA
  • #6 4595795
    j3drek
    Poziom 15  
    Witam. Sprawdziłem napięcie na 10 pinie w kostce i wyniosło około 7,04V gdy dodawałem gazu zmieniało się nie znacznie najniżej 6,84V potem z powrotem wracało na 7V nawet na pełnym gazie. Nie bardzo wiem ile powinno wynosić to napięcie, może tam nie ma sygnału napięciowego a jest prądowy? Macie może jakieś sugestie ?

Jutro zerknę na alternator. Odnośnie tej opcji mam również pytanie. Złączka czujnika będzie osobno zamontowana na alternatorze czy może zintegrowana razem z wyjściem ładowania?
  • #7 4596183
    viper555
    Poziom 39  
    Na alternatorze jest kostka dwupinowa. Napięcie masz prawidłowe bo tyle wychodzi z jednej fazy alternatora a tak jest podłączone wyjście obrotomierza.P
  • #8 4617395
    cracker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Myślę że sygnał pobierany jest z alternatora przed prostowaniem. W zależności od obrotów częstotliwośc się zmienia a reszta to wiadomo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy obrotomierza w VW Golf III 1.9 TDI z 1996 roku, którego wskazówka nie opada poniżej 5000 obr./min i szarpie przy pracy silnika. Silnik działa stabilnie, kontrolki i prędkościomierz są sprawne. Sprawdzono zimne luty bez efektu. Sygnał obrotomierza pochodzi z alternatora, a dokładniej z wyjścia fazy przed prostowaniem napięcia. W kostce licznika sygnał jest podawany na pin 10 (T28/10). Napięcie na tym pinie wynosi około 7 V i zmienia się nieznacznie przy dodawaniu gazu, co jest prawidłowe dla sygnału fazy alternatora. Alternator w silniku TDI posiada dwupinową kostkę, gdzie jeden pin służy do sygnału obrotomierza, a drugi do kontrolki ładowania. Sygnał jest analogowy, a częstotliwość zmienia się proporcjonalnie do obrotów silnika. Problem może wynikać z uszkodzenia sygnału lub mechanizmu wskazówki obrotomierza, jednak miejsce i rodzaj czujnika sygnału jest potwierdzone jako alternator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA