logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips FW330 - CD nie czyta płyt, tryb serwisowy, laser TSAA7345

ormin 12 Gru 2003 09:17 5468 3
REKLAMA
  • #1 434265
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    CD nie czyta płyt - nie próbuje nawet zakręcić płytą. Czyszczenie i delikatna regulacja lasera nie pomaga. Sam laser świeci i próbuje ustawiać ostrość.
    Dekoder CD to TSAA7345, driver silnika dysku i sledge to TDA7073A.
    Zachownie w trybie serwisowym:
    1. opcja SLED - działa regulacja sankami
    2. opcja FOC - próba ustawienia ostrości
    3. opcja DISC- przez 1 sek. płyta obraca się w prawo nastepnie zmienia obroty na przeciwne i rozpędza się do dużej prędkosci
    4. opcja RDL - nie słychać muzyki.
    Posiłkuje się tutaj opcjami serwisowymi opisanymi dla wieży Philips FW14 i FW15 (DS nr17) jednak użycie konkretnych klawiszy i obsługa trybu jest trochę inna w wieży FW330 i w związku z tym nie mogę przejść po wykonaniu testów do wyświetlania kodów błędów dla CD (dla FW14 i 15 należało użyć przycisku POWER, w FW330 to nie działa).
    Mam pytanie czy uszkodzony jest laser (nie ma żadnych rezystorów regulacyjnych na płytce) albo czy ktoś posiada w miarę dokładny opis trybu serwisowego do FW330.
  • REKLAMA
  • #2 435116
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    witam
    zobacz na serwo jest tam taki dosyc duzy rezystorek zabezpieczajacy powinien miec kolo 3,3ohma jak jest caly plytanigdzie nie pekla to 70% laser 30% serwo a jeszcze jedno jak swieci to jak wiaska wyglada na srodku plamka a dookola luna czerwona? jak tak to 100% laser

BArT
  • REKLAMA
  • #3 456126
    ormin
    Poziom 15  
    Oddzywam się dopiero teraz bo dopiero dzisiaj udało mi się kupić laser (symbol VAM1202). Po wymianie cisza - nie świeci laser. Czy podany laser VAM1202 posiada zworę zabezpieczającą - bo jeśli tak to nie potrafię się jej doszukać.
  • #4 456216
    ormin
    Poziom 15  
    To jeszcze raz ja.
    Wcześniejsze pytanie jest już nieaktualne. Laser VAM1202 nie posiada zwory zabezpieczającej. Przyjrzałem się jeszcze raz płytce serwo pod laserem. Poprawiłem parę lutów i wymieniłem elektrolit lekko zgnieciony przez płytkę serwo do obudowy lasera. Chyba to elko było powodem braku świecenia lasera. W tej chwili CD działa bez zarzutu.
REKLAMA