logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża PHILIPS FW 306/34 - przerywane odtwarzanie CD, czy to wina lasera?

melon 06 Kwi 2004 18:18 3401 6
REKLAMA
  • #1 583187
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Hej

Po włożeniu płyty CD łapie bez problemu ilość kawałków itd.
    PLAY i odtwarza ok minuty poczym kręcąca się płyta zmienia lekko wydający odgłos i zatrzymuje się, znowu PLAY i odtwarza np 5sek aż
    w ogóle nie łapie PLAYa.
    chwila przerwy i działa znów ok minuty i tak w kółko
    Sprawdzałem sterownik silnika (zmrażaczem) i bez efektu.
    Myślę ze wina leży w laserze jednak nie mogę zidentyfikować jaki to laser

Tu zadałem pytanie moze przy okazji ktoś wie jaki to laser?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic120854.html
  • REKLAMA
  • #2 583212
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jezeli wieza philipsa to laser tez z philipsa. Po fotkach mysle ze to 12.1 ale pewnosci nie mam. Zamiennik VAM1201 albo VAM1202 - koszt ok 60 zl a wymiana banalna.
    Sprobuj wyciagnac sam modul lasera. Na tym plastiku ktory przykrywa mecanizm(tym z podluzna dziura na oko lasera) powinna byc nalepka z typem lasera( od strony fotki 1 ale tak jakby za ta oslona na ktorej jest ta naklejka na fotce)
  • REKLAMA
  • #3 986659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 990235
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Witam. Uszkodzony jest silnik plyty (masz luzy na panewce).
  • #6 990405
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    witam

widze ze odkurzył się mój stary post :)

wstawiłem nowy moduł z laserem i wszystko chodzi ok!

pozdrawiam
  • #7 1002059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Philips FW 306/34 pojawia się problem z przerywanym odtwarzaniem płyt CD – po około minucie odtwarzania płyta zatrzymuje się, a następnie odtwarzanie działa tylko przez kilka sekund, po czym całkowicie przestaje reagować na polecenie PLAY. Sprawdzono sterownik silnika bez efektu, co sugeruje uszkodzenie lasera. Laser w tym modelu to prawdopodobnie typ CDM 12.1/0 lub moduł VAM1201/VAM1202, które są zamiennikami. Wymiana lasera jest stosunkowo prosta i kosztuje około 60-80 zł. Jeden z użytkowników potwierdził, że po wymianie modułu laserowego problem został rozwiązany. Pojawiła się też sugestia, że uszkodzony może być silnik płyty z powodu luzów na panewce, jednak głównym rozwiązaniem okazała się wymiana lasera. Dodatkowo w dyskusji pojawił się problem z inną wieżą Toshiba XR-9219, gdzie CD nie jest czytane, a użytkownik pytał o koszt wymiany lub czyszczenia lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA