logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-115C - komunikat błędu po wymianie tuszy, co zrobić?

Eisenhower_ 17 Gru 2007 17:46 9291 9
  • #1 4597677
    Eisenhower_
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Gdy chcę coś wydrukować, wyświetla się komunikat:

Cytat:
    No Cartridge
    Open scanner Ccover, then reinstall ink cartridge.

Na starych tuszach, gdzie były do połowy pełne nie drukowało...
    Kupiłem nowe, wydrukowało jedną stronę w innych kolorach, dalej ten komunikat...
    Co robić?
  • #2 4831352
    miron62
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Proponował bym odinstalować drukarkę, odłączyć przewód zasilający na chwile , następnie podłączyć i ponownie zainstalować drukarkę.
    Może pomóc miałem coś podobnego w mojej ale naboje już nie ruszyły, musiałem załadować nowe i pomogło.
    Nie wiem tylko dlaczego stare naboje nie chcą ruszyć skoro mają 3/4 tuszu.
    Proszę spróbować.
    Pozdrawiam
  • #3 4833556
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    masz pozasychne dysze w drukarce musisz przeczyścić te miejsca gdzie kasety z tuszami wchodzą
  • #4 4886124
    studzin
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Ja też mam ten sam problem. Czy ktoś znalazł już jakąś sprawną metode?
  • #5 4956468
    waldek_n
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem, powiem tylko, że odinstalowanie nic nie da, bo to urządzenie może działać bez komputera, wyłączenie od prądu też nic

wymiana na nowe tusze (zamienniki) też nie pomaga,
    wyczytałem gdzieś o przysłonięciu sensorów, będę próbował
  • #6 4956500
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Pojawia się czasami... na nieoryginalnych tuszach. Kilkakrotne otwarcie i zamknięcie pokrywy połączone z wyjmowaniem i wkładaniem wskazanego koloru pozwala w końcu utrafić w moment że drukarka zobaczy wszystkie
  • #7 4956516
    studzin
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Ja już doszedłem i faktycznie trzeba podkleić tasiemką w odpowiednim miejscu i działa:). Jak się pomacha zbiorniczkiem to w pewnym miejscu wysówa(w środku) się taka plastikowa czarna przesłonka i tam właśnie trzeba wkleić coś co nie przepuszcza światła.
  • #8 4976516
    waldek_n
    Poziom 2  
    U mnie w ogóle drukarka nie widziała czarnego tuszu, mimo że był to nowy zamiennik
    W końcu odczepiłem przewody od skanera, odkręciłem górną pokrywę, wyciągnełem koszyczek z tuszami i tam jest taka płytka z czujnikami.

Następnie wyciągnełem kable z kostki, które idą do tej płytki.

Wynik jest taki, że drukarka drukuje, minusem jest to, że drukarka ustawi maksymalny poziom tuszy.
    Należy więc kontrolować samemu poziom tuszy.

Jak się skończy tusz, to należy szybko wymienić pojemnik z tuszem, żeby drukarka nie stała bez tuszu,w przeciwnym razie zaschnie.
    Jeżeli się zapowietzą przewody, które idą do głowicy i zaraz włożymy nowy tusz, drukarka bez żadnych problemów zaciągnie sobie nowy tusz i będzie poprawnie drukować.
  • #9 4976631
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    A może nie trzeba wyciągać tej płytki, jedynie zakleić czarną taśmą te czujniki? Ja tak kiedyś robiłem w drukarce Xerox, która też ma czujniki kontrolujące poziom tuszu w pojemnikach.
  • #10 13312936
    klimor1
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Mam taki sam problem. Zakleiłem sensory ale nadal informuje mnie o braku tuszy. macie jakiś jeszcze pomysł ?? może przez ten czas ktoś wpadł na jakiś jeszcze pomysł :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z komunikatem błędu w drukarce Brother DCP-115C po wymianie tuszy, zarówno oryginalnych, jak i zamienników. Drukarka nie rozpoznaje nowych ani częściowo pełnych tuszy, co uniemożliwia drukowanie. Proponowane rozwiązania obejmują odinstalowanie i ponowną instalację drukarki, czyszczenie zaschniętych dysz i miejsc styku kaset z tuszem oraz kilkukrotne otwieranie i zamykanie pokrywy z wyjmowaniem i wkładaniem tuszy, aby urządzenie wykryło wkłady. Inne metody to zaklejanie czujników poziomu tuszu czarną taśmą, co pozwala na ominięcie błędu, choć wymaga ręcznej kontroli poziomu tuszu i szybkiej wymiany pojemników, aby uniknąć zaschnięcia. W niektórych przypadkach konieczne było fizyczne odłączenie przewodów od płytki z czujnikami tuszu, co umożliwia drukowanie, ale z utratą automatycznego monitorowania poziomu tuszu. Problem występuje głównie przy użyciu tuszy zamiennych, a zaklejanie sensorów nie zawsze przynosi trwałe efekty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA