logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP 115c - pokazuje że mało tuszu a tusz jest

zborek82 01 Kwi 2008 10:54 12337 7
REKLAMA
  • #1 4979849
    zborek82
    Poziom 19  
    Ocena: 115
    Witam,
    mam tego typu problem z tym urządzeniem że cały czas pokazuje że prawie pusty pojemnik z czarnym tuszem mimo że pojemnik jest prawie pełny. Wymieniłem pojemnik na nowy i jest to samo. Co prawda drukuje bez problemów w kolorze i czarnym ale po włączeniu wyrzuca ten kompnikat. Czego to może być wina???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4981417
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    A ten nowy tusz to jaki - oryginał czy zamiennik? Te urządzenia mają wewnątrz czujnik mierzący poziom tuszu w pojemnikach i bywają problemy z odczytem niektórych zamienników.
  • #4 5077913
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Witam, mam podobny problem z Brother DCP115C i używam zamienników, po zaklejeniu na czarno pola działania czujnika dwa tusze pokazane są jako pełne, a dwa na kończące się, czy nie jest to awaria czujnika lub np. jego zanieczyszczenie i czy jest dostęp do sprawdzenia czujnika lub jego wyczyszczenia, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5113938
    Samarytanin25
    Poziom 11  
    Witam

W DCP-115C czy też w nowszych problem z używaniem atramentów zastępczych wiąże sie w 90% z zapchaniem głowicy, pozostałe 10 % to uszkodzony atrament. Najlepiej założyc puste orginały i wysłac ją na serwis o ile zarejestrowałeś sie na stronie producenta bo jeżeli nie to masz 12 m-cy gwarancji
  • REKLAMA
  • #6 5114695
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Co do stanu ilości atramentu w "braciszkach" - Ludzie nie wymieniajciie atramentu na WYŁ drukarce - bo nigdy nie "zauważy" wymiany.
    Jeśli chcecie zresetować stan atrametu na PEŁNY to zróbcie tak:
    ZAŁ drukarkę - otwórz klapę - wyjmij jeden z tuszy co to resetu wymaga - zamknik klapę bez tuszu - niech maszynka się na ciebie "obrazi" za to że nie ma tuszu - otwórz i załóż tusz - zamknij i poczekaj - powinno sie RESETNĄĆ. i tak z każdym innym po kolei. Może też zadać pytanie czy tusze są nowe czy tylko wyjete i włożone ponownie stare. odpowiedź ma być NOWE choćby nie wiadomo ile razy były napełniane te stare.
  • #7 5211836
    byl
    Poziom 12  
    Witaj SAMARYTANINIE ciekawe rzeczy opowiadasz ,pewnie że taniej jest używać zamienników ,ale jak tak wszyscy będziemy robić , to po co coś budować w tym kraju .Wszyscy wszystkich będą rolować na czym się da .
    to lepiej już wyjechać już na biegun i zabawiać się z niedżwiedziami.
    Pozdrowionka
  • #8 21204413
    pudapiotr
    Poziom 1  
    >>5114695 Normalnie tyle lat drukuję okazjonalnie i nie wiedziałem o tym a niezmiernie mnie wkurzał komunikat "brak atramentu". Widziałem że fizycznie jest go jeszcze bardzo dużo ale i tak wymieniałem :( Zastosowałem twoją poradę na moim brother DCP-J515W i pięknie zadziałało. Bardzo dziękuję za ten wpis :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Brother DCP-115C polega na błędnym wskazywaniu niskiego poziomu czarnego tuszu mimo pełnego pojemnika. Informacje o poziomie tuszu są przechowywane w pamięci urządzenia, co może powodować nieaktualne komunikaty. Używanie zamienników tuszu często prowadzi do problemów z odczytem poziomu atramentu przez czujniki, które mogą być również zabrudzone lub uszkodzone. Zaleca się stosowanie oryginalnych tuszy oraz resetowanie stanu atramentu poprzez wyjmowanie i ponowne wkładanie pojemników z tuszem przy włączonej drukarce, co może zresetować pamięć poziomu tuszu. W przypadku problemów z zamiennikami i zapchaniem głowicy, warto skorzystać z serwisu, zwłaszcza jeśli urządzenie jest na gwarancji. Praktyczne rozwiązania potwierdzono także na modelu Brother DCP-J515W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA