logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć częstotliwość generatora z uwzględnieniem oporu cewki?

17 Gru 2007 17:54 3165 2
REKLAMA
  • #1 4597704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4597725
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Ta ω to 2*π*f. Więc przekształć wzór i masz częstotliwość. Im więcej uwzględnisz rzeczywistych parametrów tym bliżej będziesz właściwego wyniku. I pamiętaj, że nie ma miernika, który pokazałby dokładnie to co jest w rzeczywistości. Gdyby wszystkie były idealne to nie trzeba by było męczyć się z rachunkami błędów i innymi mało przyjemnymi głupotami.
  • #3 4599299
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    hop napisał:
    Pomóżcie.Skleciłem sobie taki generator:
    [/img]
    VC i VE podłaczone są odpoweidnio do 9V i masy.Jest pytanie jak określic częstotliwośc gen. Próbowałem metodą macierzy admitancyjnej wyszło mi L=1/(C1+C2)/ω² stąd można obliczyc ω.Ale później skonstruowałem ten układ i zmierzyłem multimetrem częstotliwośc i była ona inna niż wynikałoby ze wzoru.Może nie uwzględniłem oporu cewki.Mierząc w punkcie OUT wyszło mi 190 kHz.

Tak 'na oko' to tylko C1 jest elementem obwodu drgań, C2 jest chyba tylko kondensatorem sprzęgającym. Generowana częstotliwość jest dziwnie podobna do wartości stałej czasowej C2R1 - może układ pracuje w trybie superrekacyjnym?
REKLAMA