logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA NSX 999MKII - słabe wyświetlanie, jakie napięcia są prawidłowe?

DEMON_X 12 Gru 2003 13:43 6233 15
REKLAMA
  • #1 434499
    DEMON_X
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Mam problem z wyświetlaczem w takiej wieży to znaczy bardzo słabo wyświetla , jest to wyświetlacz lampowy , napięcie żarzenia jest 5V AC ale niewiem jakie powinny być napięcia na pozostałych nogach wyświetlacza jest na nich około 3-5V DC. czy te napięcia są prawidłowe? bo z tego co pamiętam to na takich wyświetlaczach przeważnie były napięcia w granicy 30 V
  • REKLAMA
  • #2 434504
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Rzeczywiście. Powinno to być dość wysokie napięcie. 3-5V to stanowczo za mało.
  • REKLAMA
  • #3 435109
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    witam
    masz ubite 2 kondensatorki elektrolity na plycie zasilania a jezeli ci zwarjuje zmieniacz to wywalilo zenerke na front paneluw lewym gornym rogu tez sie zdazalo

BarT
  • #4 438177
    DEMON_X
    Poziom 16  
    Dzięki za podpowiedzi sprawdzę i się odezwę.
  • #5 440899
    DEMON_X
    Poziom 16  
    bart1984 napisał:
    witam
    masz ubite 2 kondensatorki elektrolity na plycie zasilania a jezeli ci zwarjuje zmieniacz to wywalilo zenerke na front paneluw lewym gornym rogu tez sie zdazalo

BarT

Dzięki bart1984 to były jednak kondensatory c 107 i c 108 bez schematu pewnie bym się poddał i wziął bym się za inny sprzęt no ale się udało
    pozdrawiam.
  • #6 750158
    Smokie
    Poziom 11  
    mam podobny problem z tą wieżą(wyświetlacz przygasł,wszystkie kreski od Equalizera mi sie zatrzymały), po przeczytaniu tego Topicu zdjąłem obudowe i zacząłem oglądać kondensatory...u mnie wylały sie takie 2 duże... niestety nie wiem jakie mają oznaczenia bo ten wylew chyba je zakrył... oba kondensatory są 3300uF/65V
    Pytanie: czy w miejce tych można wsadzić takie 3300/63V - jestem laikiem więć prosze o wyrozumiałość..
  • #7 750754
    learnpixel
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Podejrzewam, że te 65V jest wzięte z pewnym zapasem i jak wstawisz kondensatory na 63V to nic się nie stanie. Regułą jest to, aby wstawiać albo takie same elementy, albo "mocniejsze". Jeśli kondensatory uszkodziły się z powodu zbyt wysokiego napięcia, wstawiasz kondensatory na wyższe napięcie. Jeśli kondensatory są zamontowane przy grzejących się elementach, a są na 85 stopni C, to wstawiasz na 105 stopni.
  • #8 799349
    Smokie
    Poziom 11  
    moja wieżyczke zawiozłem do "elektronika" który od razu stwierdził że kondensatory nie są wylane... a w efekcie nie znalazł powodu ściemnienia wyświetlacza
    Powiedzcie mi więc jak wygląda taki wylany kondensator?
    Jaki kolor ma to co sie z niego wydobędzie?
  • REKLAMA
  • #9 801308
    learnpixel
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Żółty, pomarańczowy, brązowy lub coś w tym stylu. Na laminacie jest plama ciągnąca się od spodu kondensatora. Gdy kondensatory wyleją, często są wypuchnięte, tak że się kiwają na gumowym korku od dołu, lub jest widoczne uwypuklenie od góry. Kondensator może się uszkodzić także wysychając, wtedy ma znacznie mniejszą pojemność. Po prostu je podmień i będziesz miał pewność, że w tym miejscu masz sprawne kondensatory. Jeśli masz dostęp do miernika kondensatorów, możesz także je zmierzyć. Jeśli nie, to warto wydać kilka groszy na kondensatory.
  • #10 801423
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Co do wysychania to radze sprawdzić dokłądnie bo zdażały sie że nawet robiły zwarcia i miały po 0 om..Ja bym też sprawdził dla pewności szyne łączącą wyświetlacz z płytą.Jak kolega wyżej pisze kondensatory sie wybzuszają jednak czasem jest to prawie nie widoczne :?.
  • #11 801518
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Smokie napisał:
    ...u mnie wylały się takie 2 duże... niestety nie wiem jakie mają oznaczenia bo ten wylew chyba je zakrył...

Ten 'wylew' to raczej na pewno klej mocujacy pojemnosci do plyty...
  • REKLAMA
  • #12 806188
    Smokie
    Poziom 11  
    no właśnie...wyświetlacza nie widać prawie wcale... chyba bede sie z tym musiał pogodzić
  • #13 806888
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    na wyswietlacz lampowy ida 2 napiecia -30 i zarzenie zmienne ok 4,4 v na skrajne nogi wysychaja piki w minusie chyba 47 lub 100 mikro
  • #14 858085
    Mikimiki
    Poziom 2  
    Ja mam to samo wymieniłem kondensatory ale paski dalej nie działaja i nie wiem jaka wartość ma dioda zenera na panelu prosze o shemat lub rade błagam.... sikorskisikorski(_at_)wp.pl
  • #15 859321
    gobio
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam,
    Podstawa to C107 i C108 (oba do wymiany), mogą być 10/50V lub 22/50V.
    Dida D500 to HZS6B3 L (6,3V) może być 6,2V.
    Gobio
  • #16 1090487
    sromotnik
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Kondenstaory do wymiany i zenerek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu słabego wyświetlania lampowego wyświetlacza w wieży AIWA NSX 999MKII potwierdzono, że napięcia 3-5V DC na wyświetlaczu są zbyt niskie, podczas gdy powinno być napięcie około 30V DC oraz napięcie żarzenia około 5V AC. Przyczyną usterki często są uszkodzone kondensatory elektrolityczne (np. C107 i C108) na płycie zasilania, które mogą być wylane, wypukłe lub wyschnięte, co powoduje spadek napięć i problemy z wyświetlaczem. Zaleca się wymianę kondensatorów na takie same lub o wyższych parametrach napięciowych (np. 10/50V lub 22/50V), a także sprawdzenie i ewentualną wymianę diody zenera (np. D500 typu HZS6B3L 6,3V lub 6,2V). Warto również zweryfikować połączenia szyny łączącej wyświetlacz z płytą. Wymiana kondensatorów i zenerki często przywraca prawidłowe napięcia i poprawia jasność wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA