logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć.. dwa komputery widzą sie nawzajem.. reszta nie widzi..

loony93 18 Mar 2007 19:39 1925 13
REKLAMA
  • #1 3692648
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Sieć wygląda tak:

W otoczeniu sieciowym komputer 1 i 2 widzą się nazwazjem, pozostałe komputery niewidzą się nawzajem. Na wszystkich zainstalowanny jest WinXP.

PROSZĘ O POMOC !!
  • REKLAMA
  • #2 3692693
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Czy korzystałeś z kreatora konfiguracji sieci? (w Panelu Sterowania)
  • #3 3692699
    loony93
    Poziom 15  
    Tak, we wszystkich.
  • REKLAMA
  • #4 3692994
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    wejdz w połączenia sieciowe i sprawdz jakie masz poustawiane tam adresy. Wlej potem to tutaj z maskami i bramkami jakie tam zobaczysz. wtedy cos napiszemy.
  • #5 3693120
    loony93
    Poziom 15  
    Wszystko uzyskiwane automatycznie, adresy następujące:

• #6 3694292
    kmkm2
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    z tego co widziałem w live box kazde gniazko jest odseparowane fizycznie od siebie, to pewnie w srodku liveboxa oddzielny interfejs. Tak wiec jak jest ustawiony live box pewnie nie ma routingów włączonych pomiedzy tymi interfejsami. Przez panel www tego nie zrobisz, bo z tego co tam widziałem uprościli go do minimum i nic nie mozna pokombinować.
    Dla pewnosci zobacz jaki jest adres ip jednej maszyny podłączaonej pod wifi i drugiej pod kablem i puść pinga do niego
    ping adres.ip
    jak bedzie leciał to znaczy ze jest polaczenie
  • #7 3694326
    loony93
    Poziom 15  
    kmkm2 napisał:
    z tego co widziałem w live box kazde gniazko jest odseparowane fizycznie od siebie, to pewnie w srodku liveboxa oddzielny interfejs. Tak wiec jak jest ustawiony live box pewnie nie ma routingów włączonych pomiedzy tymi interfejsami. Przez panel www tego nie zrobisz, bo z tego co tam widziałem uprościli go do minimum i nic nie mozna pokombinować.
    Dla pewnosci zobacz jaki jest adres ip jednej maszyny podłączaonej pod wifi i drugiej pod kablem i puść pinga do niego
    ping adres.ip
    jak bedzie leciał to znaczy ze jest polaczenie

Połączenia nie ma (upłynął limit czasu żadania)
  • REKLAMA
  • #8 3694339
    kmkm2
    Poziom 21  
    czyli nie ma routingu miedzy tymi interfejsami.
    Kompu sie nie zobacza, czyba ze bys sie dostał do lego live boxa po konsoli ssh chociaz nie wiem czy to jest mozliwe, bo w innych routerach tego typu jest to mozliwe i racznie ustalic routing pomiedzy kartami
  • #9 3694419
    loony93
    Poziom 15  
    kmkm2 napisał:
    czyli nie ma routingu miedzy tymi interfejsami.
    Kompu sie nie zobacza, czyba ze bys sie dostał do lego live boxa po konsoli ssh chociaz nie wiem czy to jest mozliwe, bo w innych routerach tego typu jest to mozliwe i racznie ustalic routing pomiedzy kartami

Słyszałem coś o tym że jest to możliwe.. ale wcześniej na komputerze 3 zainstalowany był Win98 SE i po wpisaiu \\nazwa komputera wyświetlało jego udostępnioną zawartość..
  • #10 3694767
    kmkm2
    Poziom 21  
    to zamiast //jegonazwa wpisz //jego.adres.ip to jesli jest polaczenie to powinno zadzialac
    oczywiscie z kompa 1 do kompa 3
  • REKLAMA
  • #11 3694796
    loony93
    Poziom 15  
    Bez zamierzonego efektu.. :(
    Ale dlaczego jeszcze wczoraj gdy był na 3 kompie win98 dało sie połączyć? Może coś u podstaw jest źle?
  • #12 3695191
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A sprobuj może firewalla XP'kowego wyłączyć.
  • #13 3695207
    loony93
    Poziom 15  
    Wyłączony, bo nawet go niemam (xp bez service packa2)
  • #14 4114991
    loony93
    Poziom 15  
    Witam,
    Teraz wszystko leci przez switch i jest ok.

Dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Sieć składała się z komputerów z systemem Windows XP, gdzie tylko dwa pierwsze komputery widziały się nawzajem w otoczeniu sieciowym, a pozostałe nie. Problem wynikał z fizycznej separacji portów w urządzeniu Livebox, które działało jak kilka oddzielnych interfejsów sieciowych bez włączonego routingu między nimi. Próby połączenia przez ping i dostęp do udostępnionych zasobów nie powiodły się z powodu braku komunikacji między segmentami sieci. Wyłączono zaporę systemową Windows XP (bez SP2), co nie rozwiązało problemu. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez podłączenie wszystkich komputerów do przełącznika (switch), co umożliwiło wzajemną widoczność i komunikację w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA