logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumnę centralną 60W z głośnikami Tesla lub Tonsil?

Mariusz M 12 Gru 2003 15:06 2774 13
REKLAMA
  • #1 434588
    Mariusz M
    Poziom 12  
    Chcę zrobić możliwie niskim nakładem finansowym centralny o mocy min 60 W, złożony z dwóch głośników niskotonowych i jednego wysokotonowego, oparty na głośnikach Tesli ewentualnie Tonsila. Rozważam układ 2 x ARN 130/02/8 i 1 x ARV 104/63/8. Po przeczytaniu stron internetowych na ten temat doszedłem do wniosku, że jest to dla mnie zbyt skomplikowane. Dlatego proszę o pomoc w tej sprawie w postaci gotowych schematów i porad.

z pozdrowieniami
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 434804
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Witaj
    Nie napisałeś nic o sprzecie jaki posiadasz, a jest to podstawa.
    Gotowego projektu nie oczekuj, bo nikt ci nie powie że dane rozwiązanie będzie najlepsze.
    Pozdr.
  • #3 435400
    Mariusz M
    Poziom 12  
    Witaj IrekKo
    Mój sprzęt to amplituner Technics 310, kolumny front. Altus 140, satelitki Tonsila bodajże Sat 1.1. Wczoraj odwiedziłem sklepy, jest u nas mnóstwo głośników Alphard, ale to chyba badziewie. Co o tym sądzisz?

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #4 435423
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Szczerze powiem - Altusy jako fronty nie sa najlepszym wyjsciem...
    Koledze Irekko chodzilo o to, zeby w miare mozliwosci zastosowac ten sam typ przetwornika wysokotonowego (i cos z podobnych materialow i o podobnym brzmieniu do nisko-srednio), by ladnie zgrac wszystko ze soba - a cetralny wbrew pozorom to podstawa...NIE nalezy w zadnym wypadku robic centrala na tubowym wysokotonowym - jaki gosci w Altusach raniac zakres powyzej 5kHz...
    Proponuje Tesle - dwa ARN150 w niewielkim BR (ktory zawsze mozna zatkac) z kopulka Tesli - centralny bedzie poprawny. Jakos sie to powinno zgrac ...(cena nie bedzie wysoka - o polowe nizsza, niz za ten sam kaliber glosnikow z Tonsila)...
    Posiadasz moze subwoofer?
  • REKLAMA
  • #5 435439
    Mariusz M
    Poziom 12  
    Cześć Tomaszo.
    Subwofera nie mam, ale może go kiedyś zrobię. Chodzi mi o to, by centralny miał niewielkie wymiary, dlatego planowałem ARN 130/02/8. Co o tym sądzisz?
  • REKLAMA
  • #6 435447
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    To dobre i tanie glosniki. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego - jak najbardziej. Rozumiem, ze kopulka tez Tesli bedzie (to byloby wskazane).
  • #7 435459
    Mariusz M
    Poziom 12  
    A jakie do tego dać zwrotnice? Może jakiś schemacik...
  • #8 435480
    IrekKo
    Poziom 32  
    Nie wiem jakim funduszem dysponujesz, ale zastanowiłbym się nad opcją wymiany głośników wysokotonowych w altusach na takie, jaki zastosujesz w głośniku centyralnym.
    Wiem że "nowe" kopółki Tonsila są OK, Tesli nie słyszałem (albo nie pamiętam) ale są w miare tanie i jak ci wystarczy pieniędzy to kup dwa więcej i wstaw je do Altusów.
    Efekt będzie na pewno dużo lepszy niż oryginalne głośniki tubowe.
    Co do zwrotnicy do centalnego to proponuje zwykłą 12dB/okt. z podziałem w okolicach 3 -5 kHz.

Po małych przemyśleniach - poszedłbym jeszcze dalej.
    Wymieniłbym też średniotonowce (w Altusach) na jakieś średnioniskotonowce Tesli (o tym samym wymiarze), a głośnik niskotonowy pracowałby jako sub. Czyli defakto miałbyś dwa suby w zestawie i nie zajmowały by dodatkowego miejsca.
    Pomyśl o tym.
  • #9 435511
    Mariusz M
    Poziom 12  
    Czy po włożeniu w Altusy ARV 104/63/8 Trzeba coś zmieniać w zwrotnicy, czy wystarczy tylko wymiana głośników?
    Jeśli możesz podeślij mi schemat zwotnicy do centralnego, jestem trochę zielony w tym temacie i jak to wszystko połączyć. Zapomniałem wcześniej napisać: impedancja kolumny 8 ohm.
  • #10 435556
    Fishoo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli jesteś kompletnie zielony, to nie zmienaj nic w zwrotnicy, bo tylko popsujesz.
    Ja bym do Altusów kupił inne woofery, bo zastosowane tam dają tragiczny efekt. Ale wiąże sie to z modyfikacją zwrotnicy, bo seryjny woofer ma 6 Ohm. Pomyśl nad tym.
    A oto i schemat najprostszej zwrotnicy do centrala, z ewentualnym tłumieniem wysokotonowca.
  • #11 435586
    IrekKo
    Poziom 32  
    W zasadzie możesz :?
    Choć do pełnego szczęścia wymiana zwrotnic może okazać się konieczna.
    Zwrotnice Tonsila nie cieszą się zbyt dobrą opinią (to samo dotyczy okablowania i wytłumienia kolumn :( )
  • #12 435604
    Mariusz M
    Poziom 12  
    Dzięki za porady.
    Fishoo, nie widać twojego schematu.
  • #13 435835
    Fishoo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Upssssssssssss, sorki:
    Załączniki:
    • Jak zbudować kolumnę centralną 60W z głośnikami Tesla lub Tonsil? zwrotnica.gif (4.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 436518
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    :arrow: fishoo
    hmm dlaczemu na tym zdiątku zwrotnicy pisze 4*6 db/okt jak tam jest tylko jedna cewka i 2 rezystory ?? przeciesz od razu poleci wysokotonowiec nie jest niczym zabezpieczony (brak kondensatora) jak dajesz schematy to dawaj chociaż poprawne

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny centralnej o mocy minimum 60 W, wykorzystującej głośniki niskotonowe i wysokotonowe marki Tesla lub Tonsil, z naciskiem na niskie koszty i kompaktowe wymiary. Proponowany układ to 2 x ARN 130/02/8 oraz 1 x ARV 104/63/8. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania głośników wysokotonowych do frontów (np. wymiana tubowych kopułek w Altusach na kopułki Tesli lub Tonsila) dla lepszego brzmienia i spójności tonalnej. Zalecane jest stosowanie zwrotnicy 12 dB/oktawę z podziałem w zakresie 3-5 kHz, przy czym dla początkujących sugerowano nie modyfikować zwrotnicy seryjnej, aby uniknąć pogorszenia efektu. Wskazano, że głośniki ARN 130/02/8 są dobrym i tanim wyborem, a do centralnego warto zastosować kopułkę Tesli. Poruszono też temat wymiany głośników niskotonowych w Altusach na modele Tesli, co wymagałoby modyfikacji zwrotnicy ze względu na różną impedancję. Podkreślono, że zwrotnice Tonsila mają słabą opinię, a schematy zwrotnic powinny być poprawne i zabezpieczać głośniki wysokotonowe kondensatorami. W dyskusji pojawił się prosty schemat zwrotnicy do kolumny centralnej z możliwością tłumienia wysokotonowca, jednak wymaga on korekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA