logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego włącznika dotykowego 5V/12V do sterowania wysuwem CD-ROM

hdhmr 18 Gru 2007 15:55 8066 8
REKLAMA
  • #1 4600661
    hdhmr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!

Zaprojektowałem własną obudowę do komputera :) tzn sam panel przedni wygląda bardzo skromnie, aluminiowa gruba blacha z jednym wielkim pokrętłem 5cm na dole pełniącym funkcje wszystkiego ;D (power, reset, taki mały joystick) jest jeszcze klapka na cdrom dostosowana do szufladki... Założyłem się z ojcem że zorbie taki bajer że gdy dotknę aluminiowej blaszki na cdromie to on sie wysunie lub wsunie. (wyśmiał mnie :P)Poszukuje jak najprostszego schematu który byłby do tego najlepszy, działającego na 12v abo 5v. Proszę o pomoc

Pozdrawiam! Michał
  • REKLAMA
  • #2 4600721
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    Zobacz tu:
    Link
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4600822
    hdhmr
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za schemat. Mam pytanie odnośnie tego urządzenia. Czy gdy "odetnę" ten schemat za wyjściem OUT1 (bez tego J-K 4027 - nie potrzebna mi funkcja która on pełni) to będzie wszystko działać?

PS. Lepiej podłączać pod 12V czy 5V?
  • REKLAMA
  • #4 4610680
    hdhmr
    Poziom 12  
    Brakuje mi kondensatora C1 - 150nF Czy mogę zastąpić go dwoma o pojemności 300nF połączonymi szeregowo? lub dwoma 75nF połączonymi równolegle?
  • #5 4610701
    marihires
    Poziom 30  
    Oczywiście, że możesz w ten sposób je połączyć.Tą drugą cześć układu (przerzutnika) możesz pominąć...Tobie wystarczy układ "wyzwalania" impulsu do włączenia komputera.Pozdrawiam.
  • #6 4610829
    hdhmr
    Poziom 12  
    .. pogubiłem się w tym schemacie xD Chce "zewrzeć dwa kabelki" po dotknięciu sensora... Czy mam podłączyć je do OUT 1 i masy?
  • REKLAMA
  • #7 4613665
    marihires
    Poziom 30  
    Zrobiłem to co Ciebie interesuje czyli: wyrzucasz przerzutnik,R4 z tranzystorem wpinasz do OUT1 i pomiędzy OUT2 a plus zasilania podłączasz cewkę przekaźnika,z kolei styki przekaźnika podłączasz zamiast Twojego przełącznika w komuputerze tak ja widać to na zamieszczonym schemacie:
    Pozdrawiam

Ps:Uwaga w spisie elementów w wyżej załączonym linku do schematu są błędy tzn np rezystor R1 100kW pisze ...oczywiście to nie mają być kilo Waty tylko kilo Ohmy....
  • #8 4613948
    hdhmr
    Poziom 12  

tak? :)

Pozdrawiam! Wielkie dzięki za pomoc marihires
  • #9 4613992
    marihires
    Poziom 30  
    W ten sposób (wyjaśnienie na obrazku)
    Pozdrawiam.Wesołych Świąt :D'

Ps: Przepraszam troszke mi się pomieszało...bo myślałem nad włączeniem komputera za pomoca dotyku...oczywiście że wszystko będzie tak samo...napięcie możesz podać z zasilacza ATX ...bo CD-ROM ma się otwierać a nie komputer załączać (moja chwila nie uwagi,nie doczytałem).(na schemacie w takim razie kabelki które narysowałem będą z miejsca microswitcha z CD-ROMu).
    Czyli tak:
    A tamten wyżej obrazek potraktuj jak projekt włączenia komputera za pomocą dotyku...

Ps2:Najwidoczniej nie zauważyłeś że wpiołem pod OUT2 i +12V przekaźnik na 12V/1A którego rolą jest załączanie innego obwodu oraz separacja galwaniczna...np tak to wygląda:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania prostego układu włącznika dotykowego na 5V lub 12V do sterowania wysuwem szuflady CD-ROM. Proponowany schemat opiera się na generowaniu impulsu wyzwalającego przekaźnik, który zastępuje tradycyjny microswitch w napędzie CD-ROM. Można pominąć przerzutnik JK 4027, gdyż nie jest potrzebna funkcja bistabilna, a wystarczy impuls wyzwalający. Kondensator C1 o pojemności 150nF można zastąpić dwoma kondensatorami połączonymi szeregowo lub równolegle, zachowując odpowiednią pojemność. Przekaźnik 12V/1A zapewnia separację galwaniczną i steruje mechanizmem wysuwu. Zasilanie układu może pochodzić z zasilacza ATX komputera. Schematy i przykładowe połączenia zostały udostępnione w formie obrazków, pokazujących podłączenie przekaźnika do wyjścia OUT1 i OUT2 oraz masy i plusa zasilania. Układ umożliwia sterowanie wysuwem CD-ROM poprzez dotyk aluminiowej blaszki, zastępując tradycyjny przycisk mechaniczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA