logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić wybór systemu przy starcie Win XP i 98SE?

mpmichu 12 Gru 2003 16:58 1329 3
REKLAMA
  • #1 434679
    mpmichu
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam!
    Mam problem a mianowicie miałem zainstalowane 2 systemy Xp i 98SE ale xp sie skończył i musiałem sformatować dysk C: gdzie sie znajdował natomiast 98SE nadal jest na dysku E: bo na D: mam takie nie ważne pierdoły. Ale po kolejnej instalacji XP na dysku C: niestety komp mi sie nie pyta o wybor systemu. Jak mam to zrobić żeby znów sie pytał przy włączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 434929
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    wchodisz w własciwości komputera, zaawansowane, uruchamianie i odzyskiwanie,wybierz domyśny sytem operacyjcy co ma się urzuchamiac i czas wyświetlania listy systemu ustaw na 0sec i po zastosowaniu uruchamiasz kompa ponownie i nawet nie zauwarzysz że lista wyboru sie pojawi :D
  • REKLAMA
  • #3 435020
    mpmichu
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Ale mi własnie chodzi o to zeby sie pytał o to w którym systemie ma sie uruchomić Xp czy 98SE. Bo 98 nadal jest na dysku E:. :cry:
  • #4 435063
    Jurtv
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Formatując partycje C usunąłeś tym samym bootloadera.
    Spróbuj w konsoli odzyskiwania komendą bootcfg.
    Jak to nie pomoże to trzeba odtworzyć plik boot.ini i ntldr
    Następnie uruchamiamy kompa z dyskietki startowewj win98 z plikiem debug.exe
    Uruchamiamy debug.exe i w konsoli wpisujemy:

L 100 2 0 1
    N C:BOOTSECT.W98
    R BX
    0
    R CX
    200
    W
    Q
    Teraz kolejno ustawiamy partycję C jako aktywną (za pomocą fdisk.exe), odtwarzamy bootloader (Też z konsoli odzyskiwania ktorą aktywujemy z CD instalacyjnego XP poprzez dwukrotne wybranie "R" ,uruchamiamy polecenie fixmbr), uruchamiamy Windows XP, kopiujemy zbiór bootsect.w98 na partycję C i dokonujemy edycji pliku boot.ini. W sekcji [operating systems] dopisujemy linijkę:

C:bootsect.w98="Windows 9x"
    Jeśli coś pójdzie nie tak to pozostanie świeża instalka (można obecną z win98 skopiować ghostem i potem przywrócić) win98 następnie win XP i wówczas na pewno bootloader powróci
    :wink:
REKLAMA