logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić wybór systemu po reinstalacji Windows 98 obok Windows XP?

sax26 25 Lut 2005 16:37 2485 8
REKLAMA
  • #1 1264844
    sax26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam.
    mam dysku na różnych partycjach dwa systemy; 98 i xp. musiałem sformatować dysk c: z win98. po sformatowaniu zainstalowałem tak jak buło na c: win98, ale podczas uruchamiania komputera nie mam już okna w którym wybieram system. jak to przywrócić?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1264883
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    WITAM !

Win 98 nie umie rozpoznać nowszego systemu.
    Trzeba uruchomić komp z dysku cd xp.
    Wybierz "R" aby naprawić system.
    Podaj numer instalacji win xp
    Podaj hasło administratora (opcja)
    Wpisz bootcfg i enter
    Dodaj poprawną lokalizację win xp
    Koniec

Pozdrawiam Bogdan
  • REKLAMA
  • #3 1264907
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam...jest taki programik BootMagic...można nim ustawiać menu jakie ma się pokazywać po uruchomieniu peceta...poszukaj opisu w necie...pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1265045
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    albo w konsoli [odpał z cd,xp ,napraw, ]wpisz: fixboot,oraz fixmbr
  • #5 1265076
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Uruchom kompa z płyty z windowsem XP. Gdy juz instalator skpoiuje wszystkie pliki to naciśnij R i wpsz tak jak mówi jannaszek fixboot oraz fixmbr (XP jakby wgra na nowo boota) to powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #6 1266695
    albertiniw
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    ja mam taki problem:
    na c: XP, na d:zapodałem 98, wszystko się zainstalowało i zaczeły się "schody" ;))
    otóż uruchamiam Xp z płyty wciskam R / 1(nr partycji) /fixboot/exit i komp sie resetuje(jak dotąd wszystko OK) pojawia się z Xp wybór systemów(czyli XP lub 98)
    i jak wybiorę xp wszystko gra, jeśli wybiorę 98 pojawia się błąd we/wy.... i komp wisi co, robię nie tak??jak powinny wyglądać partycje (czy 1 podstawowa a reszta logiczna??)
  • #7 1266778
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Według mnie na partycji podstawowej powinnes mieć 98 a na dysku logicznym XP
  • #8 1267524
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    ms zaleca instalować najpierw win 98- partycja podstawowa ,i potem xp najlepiej tez na drugiej podstawowej [można zainstalować boot loadera ,ale nie koniecznie ,bo ten z xp nie jest najgorszy
    inne konfiguracje rodzą właśnie takie problemy jak piszesz

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

http://www.google.com/search?q=win+98+from+cd&hl=pl&lr=&start=30&sa=N-co oznacza krok po kroku że to też jest możliwe -xp i dopiero 98[3 adres od góry]
  • #9 1272613
    albertiniw
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    jest taki problem:
    na dysku c-XP, na d-98, mam dyskietkę startową z debug-iem i plikiem read.scr ale nie mogę uruchomić tej komendy, może ktoś miał podobne problemy ?????
    dzieki za każdą pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa systemy operacyjne na różnych partycjach: Windows 98 i Windows XP. Po sformatowaniu partycji z Windows 98 i ponownej instalacji tego systemu, zniknęło menu wyboru systemu przy starcie komputera. Problem wynika z faktu, że Windows 98 nie rozpoznaje nowszego systemu Windows XP i nadpisuje bootloader. Rozwiązaniem jest uruchomienie komputera z płyty instalacyjnej Windows XP, wejście do konsoli odzyskiwania (klawisz "R") i wykonanie poleceń naprawczych takich jak fixboot i fixmbr, które przywracają bootloader XP i umożliwiają wybór systemu. Można także użyć narzędzia BootMagic do zarządzania menu startowym. Ważne jest prawidłowe ustawienie partycji: Microsoft zaleca instalację Windows 98 na partycji podstawowej, a Windows XP na drugiej partycji podstawowej lub logicznej, aby uniknąć problemów z bootowaniem. Niektóre problemy z uruchamianiem Windows 98 mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji partycji lub błędów we/wy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA