logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP AR-5012 - Jak naprawić rozjaśnianie kopii na środku?

okiec 19 Gru 2007 11:28 1720 12
REKLAMA
  • #1 4603361
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam.

Podany modej rozjasnia kopię na środku (przesyłam skan) i coraz większa ilością kopii rozjasnianie sie nasila.
    Nówka bęben i developer.Podmieniałem obydwie elektrody i nic.
    Proszę o sugestie i podpowiedzi.
    Pozdrawaiam
    Załączniki:
    • kartka.jpg (753.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4603378
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    U mnie pomogła wymiana całego modułu bębna, podobno Shrap stworzył nawet biuletyn w tej sprawie, ale jaka jest tego przyczyna ?????????????????
  • REKLAMA
  • #3 4603930
    okiec
    Poziom 18  
    Cały modół podmieniałem i nic.
    Brkuje mi juz pomysłów.
  • REKLAMA
  • #4 4604007
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    1. Zatrzymaj kartkę pod bębnem i spraw co na nim widać.
    2. Wydaje się że jest to sprawa optyki i kopiarka w miarę wykonywania kopii gubi się i rozjaśnia wszystko.
  • #5 4605929
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

1. Zakładam, że optyka czysta.

2. Zobacz czy szczotka magnetyczna jest jednakowa na całej długości.

3. Sprawdź czy mieszadła obracają się. Bywały przypadki, że zębatki napędu mieszadeł obracały się na ośkach a mieszadła stały.

4. Układ dozowania toneru (silnik, ślimaki itd.) - inicjalizacja dev. Oczyść czujnik stężenia toneru. Niekiedy gromadzi się przy nim grudka toneru, który nie miesza się z developerem (maszyna "myśli", że stężenie toneru jest prawidłowe i nie dozuje go).

5. Ciało obce w wywoływaczce (z doświadczenia wiem, że jest to możliwe)

Pozdrawiam

Piotr
  • REKLAMA
  • #6 4606314
    seatt
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Ja postawiłbym na laser w takim wypadku gdy juz prawie wszystko posprawdzane. Proponowałbym dokładnie przyjrzec sie szybce przez która pada wiązka lasera i naświetla bęben.

Pozdrawiam
  • #7 4612731
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Zadasz pomocy a kazesz sobie "płacic" punktami za obejrzenie scanu i wydanie diagnozy.

Niestety nie zobaczyłem scanu, ale domyslam sie co to moze byc. Tylko jeden uzytkownik jest bliski prawdy, ale idzie troche nie w tym kierunku.
    Reszte moge napisać, ale jak obejrze scan.
  • #8 4612793
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Hej

Ja pokusiłem się na pociągnięcie tego scanu :)

i na 99,9% proponuję wymontować LSU unit, rozłożyć na części pierwsze i wyczyścić bardzo dokładnie wewnętrzne lustro, polygon i soczewki, szybkę nad bębnem, z obu stron.

coprawda 100% pewność dałbym jakby ten jasny pasek był od samej krawędzi kartki - wówczas bankowo jest to wina przykurzonego lasera (wentylator wdmuchuje kurz tylko z jednej strony od tyłu maszyny, laser teoretycznie ma być z założenia szczelny, ale coś tam się jednak dostaje) - a z takim objawem w tych maszynach się nie spotkałem, jednak można stwierdzić, że:

1. elektroda transferowa do bani - kopia/wydruk blady na całej szerokości raczej równomiernie (to samo dotyczy zestarzałego DV).

2. Elektroda ładująca - brudna - czarne kreski na kopi i wydruku.

Jest jeszcze jedna ewentualność - źle zamontowana górna elektroda, teoretycznie powinna wskoczyć na swoje miejsce, w rame bębna, ale jeśli któryś z zaczepów nie załapie jak należy i siatka nie jest na odpowiedniej wysokości, wóczas dzieją się cuda, łącznie z brakiem obrazu na części kartki, u ciebie raczej to odpada, bo obraz jest, tylko troche słabszy :)
  • #9 4612817
    SławekSS
    Poziom 24  
    jeżeli to jest to, co sie domyslam, to zadne czyszczenie nie pomoze.

A w zasadzie jak tu pomóc, jak ktos żada jeszcze za pomoc zapłaty.
  • #10 4614860
    paweldrozdz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam, miałem kiedyś podobny przypadek i problem lezał po stronie CCD - ale nie widząc skanu tylko moge strzelać (zdejmij punkty za jego oglądanie)

Pozdrawiam
  • #11 4621181
    okiec
    Poziom 18  
    Przepraszam za skan i punkty.
    Przeoczyłem to.
    Laser rozebrałem na częśći pierwsze i wszystko wyczysciłem i nie pomogło.
    Maszyna ma juz 98 tys kopii moze to ma jakies znaczenie.
  • Pomocny post
    #12 4621269
    SławekSS
    Poziom 24  
    okiec napisał:
    Przepraszam za skan i punkty.
    Przeoczyłem to.
    Laser rozebrałem na częśći pierwsze i wszystko wyczysciłem i nie pomogło.
    Maszyna ma juz 98 tys kopii moze to ma jakies znaczenie.

1. ale nic nie zmieniłeś, dalej sa punkty.
    2. bez sensu, bo to nic nie da.

no dobra, zassałem ten scan. zapewne im wiecej koppii zrobisz tym pas staje sie jasniejszy . Stwierdzam, nie pytam.

ogólnie masz do wymiany laser(cały). Wypaczona jest konstrukcja.
    Na razie mozesz zrobic cos takiego(na jakis czas pomoże).

Wyjąc laser.
    Obciąc takie dystanse w obudowie lasera od spodu(3 szt). Te dystanse maja grubośc ok 0.4mm.

Uwaga. tych dystansów jest tyle ile srubek, czyli 6. Po 3 z kazdej strony. Nas interesują te blizej płyty głównej.
    Nie pytam, czy pomogło, bo wiem, ze w 80% pomaga, ale z czasem i tak kończy sie wymiana lasera(ok 1200zł netto)
  • #13 4628150
    okiec
    Poziom 18  
    Wymieniłem laser bo miałem jeden na zbyciu i zagdało.
    Dzięki za sugestie i podpowiedzi.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W modelu SHARP AR-5012 pojawia się problem rozjaśniania kopii na środku, nasilający się wraz z liczbą wykonanych kopii. Wymiana bębna, developera oraz elektrod nie przyniosła poprawy. Sugerowano sprawdzenie optyki, czystości elementów takich jak szczotka magnetyczna, mieszadła, układ dozowania tonera oraz obecność ciał obcych w wywoływaczce. Podejrzewano również uszkodzenie lasera, zwłaszcza zabrudzenie lub uszkodzenie wewnętrznych elementów LSU (lustro, polygon, soczewki, szybka nad bębnem). Po dokładnym czyszczeniu lasera problem nie ustąpił. Ostatecznie zalecano wymianę całego modułu lasera, co potwierdziło rozwiązanie problemu. Dla tymczasowej poprawy proponowano modyfikację dystansów w obudowie lasera, jednak wymiana lasera jest ostatecznym i skutecznym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA